Soroptimistklubbars blogg

Givande möten på årets Bokmässa

Publicerat torsdag 3 oktober 2019 kl: 18:27 Ingrid Franzon
okt 2019

Det blev många givande möten med besökare från hela Sverige när Soroptimisterna deltog på årets Bokmässa på Svenska Mässan i Göteborg. De personer som visade intresse för vårt arbete med att göra skillnad för flickor och kvinnor kommer vi att kontakta under hösten för eventuellt samarbete eller medlemskap.

Demonstration av Sverige-unionens Solvatten-projekt på Bokmässan. Solvatten består av en plastbehållare som renar förorenat vatten genom solens ultravioletta strålar och värme. Plastbehållarna delas ut till behövande familjer i Afrika och Nepal.

Ingrid Franzon, 
Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

  0 Kommentarer

Träffa Soroptimister på Bokmässan i Göteborg!

Publicerat måndag 23 september 2019 kl: 19:46 Ingrid Franzon
sep 2019

Soroptimisterna deltar på Bokmässan, Nordens största mötesplats för det skrivna ordet, på Svenska Mässan i Göteborg.

Den 26/9 kl. 11-13 och den 27/9 kl. 9-13 finns vi på plats. Hitta oss i Sveriges Kvinnolobbys monter på Plan 1, monter C 00:19.

Ett av årets teman är jämställdhet. Vi berättar vad Soroptimisterna står för och vilka projekt vi arbetar med för att göra skillnad för flickor och kvinnor.

Ingrid Franzon
Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

  0 Kommentarer

Ystads Soroptimisters Kvinnopris 2019

Publicerat fredag 20 september 2019 kl: 11:23 Charlotte Härstedt
sep 2019

Barnmorskor tilldelades Ystads Soroptimistklubbs Kvinnopris 2019.

Priser, som är på 5000 kronor, gick till de båda ystadsbarnmorskorna Sandra Martin och Brita Elowson för deras engagemang i barnmorskeutbildningen i Jumla i Nepal tidigare i år.

 Det arbete som Sandra och Brita gjort i Nepal ligger helt i linje med Soroptimismens anda eftersom vi arbetar för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen, sa presidenten i vår klubb, Ann-Kristin Nilsson, vid prisutdelningen.

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Augusti månadsmöte

Publicerat torsdag 19 september 2019 kl: 09:39 Kerstin Pedersen
sep 2019

 Program:Markus Egnell och Julia Hultebring från Borens IK berättade om klubbens projekt ’Future Veneras’ och ’Ostoppbar’

Man jobbar med jämställdhet, respekt och kamratskap. Mycket spelträning på egna villkor. Fotboll förenar och ger förutsättningar för idrottande hela livet.

Klubbens vision

’Något för alla-hela livet’ följ strömmen till Boren!

Future Veneras- tjejer

Lattja med oss-killar

Tjejerna är välkomna utan anmälan till träning på Zederslundskolan, fredagskvällar.

Veneras är efternamnet på en tjejspelare som spelat i Boren tidigare.

Hon är en förebild för tjejerna. Man jobbar med att stärka deltagarnas självkänsla, självförtroende och välbefinnande med fotbollen som verktyg.

Fotbollstjejer i klubben ställer upp som ledare.

De har fått pris för sin verksamhet på Motalagalan.

 

Ostoppbar

Ett projekt där man jobbar aktivt för att få en jämställd förening och kunna förändra rådande normer som rör dam och tjejfotboll.

Man pratar om kraftfulla, coola och starka tjejer

Berömma personliga egenskaper- inte utseende

Skapa förebilder etc

 

Tillsammans reser de och ser på fotboll, LFC. Följde VM på sociala medier och ser matcher tillsammans.

 

Julia Hultebring och Magnus Egnell från Borens IK flankeras av Maj Hultin och Solveig Jansson från Motala Soroptimistklubb

Catharina Gunnarssonr tackar våra föreläsare 

 

  1 Kommentarer

Soroptimist BOOST på SI Convention 2019 i Kuala Lumpur

Publicerat lördag 7 september 2019 kl: 17:06 Tiina Kantola
sep 2019

Det är andra gången som medlemmar från SI Stockholm-City åker på Convention. Förra gången var Istanbul 2015 då vi blev varse om hur enormt stor, med stor tyngd i världen Soroptimist International är i de viktigaste frågor för mänskligheten. Vi växer varje gång vi fattar hur mycket vi kan göra - vi kan göra vad som helst, när vi vill. Och det har så stor betydelse!

Redan i Istanbul beslutade vi att åka till Malaysia för Convention – once in a lifetime! Vi bokade biljetter och boende ett halvår i förväg. Vi träffades hemma hos varandra för KL möten, åt och drack gott i malaysisk andra och registrerade oss, vi hjälptes åt och svetsades samman redan då. Vi läste i reseguider och satte mål för resor och aktiviteter utöver själva Convention.

Vi delade lägenhet i Kuala Lumpur på 40:e våningen med vidunderlig utsikt över alla skyskrapor. Vi var så nöjda och glada tillsammans. Men vi var absolut inte förberedda på tre dagars kongress och bli totalt ”blown away” av de fantastiska invigningstalen; av drottning av Malaysia, SI President, Convention Committée Chair m m. Av att 119 soroptimistunioners flaggor bars fram på podiet, av alla 123 länder där vi finns!

Alla våra och f ö FN:s fokusområden, SDG:s togs upp av olika talare, professionella och världskända kvinnor i sina områden. Man lyfter från bänken där man sitter i auditoriet bland 1000 kvinnor från hela världen. Man blir så berörd och upplyft. Det är detta vi finns till för, det är detta som behöver träffa vår medvetenhet, få oss att förespråka för var vi än befinner oss, och, sist men inte minst agera – agera i projekt, aktiviteter och allt mellan stort och smått, lokalt och globalt. Och sedan rapportera för att våra 20 representanter i sju FN städer kan föra vår talan till världens beslutsfattare.

Det finns inte ett soroptimistmöte utan god mat – i Malaysia av sådan höjd och mängd att arrangörerna var tvungna att be om ursäkt för om vi åt för mycket! - Så, nu har jag inte skrivit något om innehållet, det går inte. Kom till Convention i Dublin 2023!

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb

Publicerat torsdag 11 juli 2019 kl: 19:42 Kerstin Pedersen
jul 2019

 

Motala Soroptimistklubb

Den 10 juli bjöd vår syster Lise-Lotte och hennes man på ett trevligt sommarmöte med läcker buffémat på sin alldeles nya, stora och härliga veranda, som vi då fick äran att inviga.

 

Mycket prat och glada skratt, det diskuterades allt mellan himmel och jord, Vädret, TV-serier, P1:s sommarvärdar, trädgårdar, barn och barnbarn, klubbens projekt i höst, ev deltagande i julmarknad som tidigare år mm mm

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Stipendieutdelning

Publicerat fredag 7 juni 2019 kl: 19:33 Kerstin Pedersen
jun 2019

 

Utdelning av Motala Soroptimistklubbs stipendie till studenten Klara Roshamn, Platenskolan Motala 
”För det engagemang och driv hon har visat i olika sammanhang under sina tre år på Platengymnasiet för flickors och kvinnors rättigheter”

 

            Klara Roshamn stipendiat och Leena Bengtsson Motala Soroptimistklubb 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb månadsmöte maj 2019

Publicerat fredag 31 maj 2019 kl: 09:53 Kerstin Pedersen
maj 2019

Månadsmöte i Motala Soroptimistklubb

Onsdag 29 maj höll Motala Soroptimistklubb sitt månadsmöte i konstnär Hans Ströms Ateljé  & Galleri i Motala

Konstnären Hasse Ström tillsammans med sin fru Anette och hunden Hulda välkomnade oss till AteljénHan berättade om sitt konstnärskap och speciellt den teknik han använder sig mest av; lågrelief. För att forma figurerna på sina tavlor använder han italiensk vit lera. Det finns ett stort intresse från andra konstnärer hur han bygger upp sina tavlor. Hasse vet ingen annan konstnär i hela Europa som använder sig av samma teknik. Spacklar ut och trycker ut leran med fingrarna. Hasse visade oss också runt i sitt galleri fyllt  av reliefmålningar, tuschteckningar, målningar mm.

Önskemål finns att göra en utställning omkring Vikingatidens kultur, då detta är ett stort intresse.

Hasse är ute bland skolor och har workshop bland elever med fina tavlor som resultat. 

Samtliga tavlor har en tanke och ett namn. Ex 7714 En tavla med motiv från den varmaste dagen 7juli 2014. 

Jazz är ett stort intresse. Både lyssna, spela och måla musiker.

Håller alltid på med flera alster samtidigt och växlar mellan jordfärger och skarpa färger. Vill gärna se hur konst utvecklas under tid.

Ett intressant och underhållande föredrag.

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Vattenloppet; succe med 600 anmälda

Publicerat torsdag 23 maj 2019 kl: 19:52 Eva Möllborg
maj 2019

Den 22 maj chartrades Lysekils Soroptimistklubb för 26 år sedan och  i år firar vi dagen med att anordna Vattenloppet igen. Lokaltidningen , Radio P4 var på plats och bloggaren Glicko https://glicko.me/ för att dokumentera vårt arrangemang och numera startskottet på sommaren i Lysekil. 

All planering och arbete mynnar ut i några intensiva dagar med förberedelser för själva dagen vi väntat på. Under tidiga våren väntar vi först på svar från sponsorerna- vill ni vara med igen och Lysekil lokala företag ställer verkligen upp. Tack för det .

 I ett senare skede börjar vi oroa oss för om anmälningarna skall börja komma ? Hur skall det gå. Vi skriver artiklar i vår lokaltidning Lysekilsposten, lägger ut mer och mer blänkare på Facebook och Instagram samt självklart mun mot mun metoden . Sista veckan innan loppet andas vi ut och ser att vi kommer få ett arrangemang med stor uppslutning. Årets lopp gick i gråmulet väder med bitande vind från sydväst men fullt med promenerande, hundrastande , barnvagnsspringande , motionärer och elitlöpande deltagare som hyllades runt banan av påhejande Lysekilsbor. 

Efter loppet  pustar vi arnagörer ut samlar ihop allt material och lördom. I år bjöd vår president Lena Fischer på "after run" för oss i klubben. En stund att varva ner och samla erfarentheter för kommande lopp.  Under kommande höst tar vi beslut om vilka projekt vi vill stötta kommande år. 

 

 

  2 Kommentarer

Tidningsreportage Motala Soroptimistklubb

Publicerat torsdag 23 maj 2019 kl: 12:12 Kerstin Pedersen
maj 2019

  1 Kommentarer