Soroptimistklubbars blogg

Julmöte i Motala Soroptimistklubb

Publicerat onsdag 12 januari 2022 kl: 16:15 Kerstin Pedersen
jan 2022

Vid vårt Julmöte 14 december 2021 tog vi under informationen av President Inger Lorentzson ett enhälligt beslut med denna motivation.

 

Motala Soroptimistklubb har under lång tid bidragit via projekt med olika stödinsatser till kvinnor och barn i byn Oiborkishu i Tanzania. Det senaste projektet var Solvatten, som gav nya förutsättningar i vardagen för kvinnorna. Inför julhelgen har vi tagit del av en rapport från vår kontaktperson, Birgitta Ericsson, som arbetar för WANAHon meddelar att det saknas mat Oiborkishu, men också i omkringliggande byar. De är drabbade av svält på grund av långvarig torka och uteblivna skördar. Vi har därför valt att skicka ETT BIDRAG TILL NÖDVÄNDIG MAT för att mildra den svåra situation som nu råder i området.

 

    foto: Leena Bengtsson från ett besök i byn för några år sedan

Julmötet avslutades med att president Inger L önskade oss en God Jul och Ett Gott Nytt År och avslutade med orden ”Vi tar nya tag nästa år”

 

 

 

  0 Kommentarer

De fina Soroptimisterna i Sotenäs

Publicerat fredag 31 december 2021 kl: 08:30 PiaMaria Finn Hansson
dec 2021

Sotenäsklubben hjälper och stödjer kvinnor, genom olika projekt på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationellt. Allt började i efterdyningarna av rösträttskampen för kvinnor som var en mångårig och ibland hård fight i västvärlden manssamhällets syn på kvinnor och kvinnors rättigheter,. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna fösta gången 1931. Samma år slog sig de första Soroptimisterna samman i USA, I Sverige dröjde det till 1948 innan den första klubben bildades. Förutom klubben i Sotenäs finns också Soroptimistsystrar i Lysekil och Strömstad inom vårt upptagningsområde.

"Orange the world". I november varje är är FNs internationella dag mot vård mot kvinnor. Soroptimister över hela världen inleder då "Orange the world" Det är en kampanj mot kvinnovåld som har ökat påtagligt. Sotenäs klubben stödjer Kvinnojouren Duvan i Trollhättan med insamling av kläder, husgeråd och leksaker till de barn som vistas på Kvinnojouren med sina mammor..

Under kampanjen " Orange tho world" har Sotenäsklubben valt att uppmärksamma grooming,  en företeelse som ökat lavinartat. Grooming innebär att någon tar kontakt med barn i sexuellt syfte på nätet, vilket är en brottslig handling och kan beskrivas som förberedelser till sexuella övergrepp på barn. .

 

                                                                                                      

  0 Kommentarer

Årsmöte och 45 årsjubileum i Motala Soroptimistklubb

Publicerat onsdag 3 november 2021 kl: 18:28 Kerstin Pedersen
nov 2021

Årsmöte och 45 års jubileum i Motala Soroptimistklubb

Plats:Vadstena

Avgående president Kerstin Våtz välkomnade oss systrar och bjöd på bubbel och snittar.
Tre systrar, Ulla Molin, Solveig Jansson och Elisabet Nord som varit med från början vid chartern 24 april 1976 tände ljusen och uppvaktades med var sin blombukett.

 

Solveig Jansson, Ulla Molin och Elisabet Nord

Elisabet Nord gjorde därefter en återblick av klubbens historia

 


Charterbild

 

Mötet fortsatte med sedvanliga årsmötesförhandlingar och därefter överlämnade avgående president Kerstin Våtz klubban till nya presidenten Inger Lorentzson

 


Inger Lorentzon ny president och Kerstin Våtz avgående president 

Firandet fortsatte sedan med restaurangbesök på stan

  1 Kommentarer

Stockholm-Vaxholm 50 år

Publicerat torsdag 28 oktober 2021 kl: 11:27 Gunnel Barkeby
okt 2021

 

Fredagen den 22 oktober 2021 firade Stockholm Vaxholm sitt 50-årsjubileum. Det var ett 40 tal systrar från Stockholm Vaxholm och systrar från de andra Stockholmsklubbarna där några även ingår i våra gemensamma projekt.

Jubileumsfesten gick i musikens tecken, där vår syster Hedda Malm underhöll under minglet med Saxofonkvartett från Stockholms blåsorkester, under middagen underhöll syster Jacquelines Delman Aler med sina Skönsjungande Sångfåglar och kvällen avslutades med Disco. Perfekt Toast Master för kvällen var vår syster Annelie Elmertoft.
En kväll väl att minnas!
Yvonne Andersson
President Stockholm Vaxholm

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Månadsmöte september 2021

Publicerat söndag 3 oktober 2021 kl: 10:08 Kerstin Pedersen
okt 2021

Månadsmöte september 2021

Plats Furulid Motala

 

Program och Gästföreläsare: Victoria Fogelin, Motala kommun, ”TRYGG HEMGÅNG”

Trygghet för Dig i samband med hemkomst från sjukhus eller korttidsvistelse.
I Motala finns ett team bestående av undersköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska och biståndshandläggare.
Alla åldrar som kommer hem från sjukhus och behöver omvårdnad kan få det genom att prata med biståndshandläggare redan på sjukhuset.
Ett mycket intressant föredrag som kanske berör oss alla någon dag.
 

Safaa, vår stipendiat 2021, var på besök hos oss. En glad tjej som gärna vill bli medlem i Soroptimisterna i Motala. Hon är inbjuden att besöka oss igen den 27 november.

 


  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb augusti månadsmöte

Publicerat tisdag 7 september 2021 kl: 16:59 Kerstin Pedersen
sep 2021

 

 

Föredragshållare Anna-Lena samt president Kerstin Våtz (foton privat)

 

Höstupptakt för Motala Soroptimistklubb

 

Augusti månadsmöte hölls på Ekebyborna gamla prästgård strax utanför Motala, där Anna-Lena Mauritzen-Gustafsson med stor inlevelse och kunskap berättade om husets historia.Det byggdes redan 1733 och den första som flyttade in var kyrkoherde Nils Olof Stenhammar. År 1989 skänkte Nordiska museet fastigheten till Ask-Ekebyborna Hembygdsförening och Anna-Lena är en av de eldsjälar som sedan dess har varit med om att renovera och sköta om den gamla prästgården.

Bland annat med nya tapeter i så ursprunglig stil som möjligt. 

 

I alla fönster prunkade fantastiska pelargoner som sköts av en person och uppe på vindsvåningen förvaras samlingar av allehanda bruksföremål såsom olika verktyg, vävstolar, spinnrockar mm mm.

 

Det gamla köket med flera järnspisar, takbjälkar mm har bevarats i ursprungligt skick och i ett bredvidliggande rum har inretts ett kök med moderna bekvämligheter.

 

Efter föreläsningen förtäring och därefter hölls förhandlingar där president Kerstin Våtz uppmanade oss att vara stolta och sträcka på oss för att vi hållit samman och för det vi åstadkommit trots pandemin.

Ewa R extension meddelar att vi väntar med rekrytering av nya medlemmar till våren 2022 och i stället fokuserar att vårda och behålla våra medlemmar i klubben. Ewa berättade också om boken ”Nollan på nätet” som skall hjälpa och underlätta för vuxna och barn att samtala om livet på nätet. Ev. Kommer också erbjudande om läxhjälp igång under hösten.

 

Programledarna Louise och Maj tar fram förslag på program/föreläsning för kommande period

 

Kvällen avslutades med lotteri med fina vinster samt utdelning av boken ”Hundra år av systerskap” som klubben köpt in för vinstpengarna från Unionen.

 

 

  1 Kommentarer

In memoriam

Publicerat onsdag 4 augusti 2021 kl: 15:32 PiaMaria Finn Hansson
aug 2021

                                                                 

Vår syster och medlem Kristina Holmdahl, Bergspängaregatan 24, Hunnebostrand har efter en tids svår sjukdom lämnat detta jordeliv i en ålder av 78 år. Kristina sörjes närmast av döttrarna Helena, Pernilla och Johanna med  familjer.

 År 1986 var Kristina Holmdahl  med och startade Föreningen Sotenäs Soroptimistklubb. En Soroptimist är en kvinna/flicka som ingår i ett kvinnligt nätverk som vill och kan stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen. Yrkesarbetande kvinnor från olika branscher, som tar en aktiv roll i samhället, både lokalt och ute i världen. Kristinas yrkestitel var Projektledare.

 Kristina var en kvinna som inte lämnade något åt slumpen, hon var på hugget hela tiden, påläst och ivrig till handling, hon åtog sig i tidigt skede poster i styrelsen som president, sekreterare, koordinator och i Extension Väst. Fina Kristina, som var som en liten ”docka”:  snygg, trevlig, glad, framåt och engagerad i klubbens liv och utveckling.

 Det har varit en stora ära att under 35 års tid fått vara syster till Kristina . Vi önskar kämparnas Drottning att få sova så gott, med orden ifrån syster Kjerstin Danielsson : ”Låt mig vila där Strandpilten blommar, där fiskmåsen bygger sitt bo. Där tiden och havet famnar graniten. Där finner mitt sinne ro ”

 

Sotenäs Soroptimistklubb gm PiaMaria Finn Hansson

 

 

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Maj månadsmöte

Publicerat måndag 31 maj 2021 kl: 19:30 Kerstin Pedersen
maj 2021

Maj månadsmöte i Motala Soroptimistklubb var det första ”riktiga” månadsmötet på länge efter inställda eller digitala möten.

Vi träffades och umgicks i ett stort och luftigt växthus, där vi även fick möjlighet att inhandla sommarblommor till balkong och rabatter.

Grädden på moset var förstås att president Kerstin Våtz berättade att vi vunnit första pris på 2020 Bästa Projekt

 

 

 

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Stipendieutdelning

Publicerat måndag 15 mars 2021 kl: 16:45 Kerstin Pedersen
mar 2021

 

 

 

 

President Kerstin Våtz överlämnar stipendiet till Safaa

 

Några av systrarna som var med vid stipendieutdelningen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  4 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Månadsmöten via Zoom

Publicerat fredag 19 februari 2021 kl: 10:31 Kerstin Pedersen
feb 2021

Motala Soroptimistklubb

27 januari  genomfördes vårt första Zoom-möte.

Ett antal systrar närvarade digitalt och några kunde inte vara med pga andra åtaganden eller vissa tekniska problem
Värd för mötet president Kerstin Våtz
Catarina Engström presenterade kvällens gäst, SafaaAlsawah
Ett intressant föredrag av en kvinna med många ”järn i elden”
Vi fick möjlighet att ställa frågor till Safaa. Det finns även en Facebooksida, ”Integrationsledarna i Motala”.
 
Här är en väldigt kort sammanställning av Safaas föredrag .
 
”Jag heter Safaa Alsawah och kommer från Syrien och jag kom till Sverige för 6 år sedan.
Efter gymnasiet i Syrien studerade jag ekonomi i två år på universitetet i Damaskus. Sedan arbetade jag som lärare i matematik och arabiska. Jag arbetade också med yngre barn på deras fritid i två år och även som assistent till barn. Jag jobbade lite grann med ekonomi i försäkrings och arkiv fonden.
 
Just nu jobbar jag med folkbildning i studiefrämjandet och samarbete med Motala kommun i olika projekt.”
 
Efter kort information avslutades mötet
 
16 februari hölls en Zoomträning för intresserade systrar.
Värdar: president Kerstin Våtz och Incoming  Inger Lorenzon
 
17 februari fördes vårt månadsmöte digitalt via Zoom.
Ett antal systrar närvarade digitalt och några kunde inte vara med pga andra åtaganden eller vissa tekniska problem
 
Värdar Ewa Rasch och Cecilia Staaf
Program: Lara Kheiroujan och Rose-Marie Lund presenterade nätverket Motala för Jämställdhet
 
Genom Kvinnojouren fick Ewa Rasch, vår syster, tips om nätverket Motala för Jämställdhet och tog kontakt med Lara Kheiroujan, som är Integrationssamordnare inom Motala kommun.  MfJ är ett nätverk som bildades under 2018 för att uppmärksamma hedersrelaterat våld och förtryck. Snabbt anslöt Platengymnasiet (integrationsgruppen), Kvinnojouren, IKFF, IKF och biblioteket och gemensamt beslutades att en vecka om året uppmärksamma jämställdhet. 
Motala Soroptimistklubb är nu medlem i detta nätverk och kommer att delta med planeringen för v 10.
 
Efter kort information samt diskussion angående bl.a. stipendium avslutades mötet

  0 Kommentarer