Soroptimistklubbars blogg

Motala Soroptimistklubbs deltagande på julmarknad

Publicerat måndag 2 december 2019 kl: 12:55 Kerstin Pedersen
dec 2019

Hos systrarna i Motala Soroptimistklubb har det pysslats, kokats marmelad, torkats svamp, bakats kakor och bröd, tillverkats grantomtar, tändkottar mm mm.

Allt detta har tillverkats för deltagande på julmarknaden i Motala Folkets Hus Första Advent.Behållningen går till Sverige Unionens projekt Solvatten.

 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubbs novembermöte

Publicerat måndag 2 december 2019 kl: 08:46 Kerstin Pedersen
dec 2019

Motala Soroptimistklubbs månadsmöte November

På onsdagens novembermöte gjorde systrarna och några inbjudna gäster ett inspirerande besök på Akademibokhandeln i Motala, där vi fick julklappstips på böcker, spel, pussel mm. 

Kvällens värdinnor serverade wraps, kaffe och Östgötamuffins.

 

  0 Kommentarer

Motala Kvinnojours manifestation mot mäns våld mot kvinnor

Publicerat onsdag 27 november 2019 kl: 11:27 Kerstin Pedersen
nov 2019

En stor skara åhörare, unga, gamla, kvinnor, män och även barn samlades på torget i Motala för att deltaga i Motala Kvinnojours manifestation mot mäns våld mot kvinnor.

Kvinnojouren höll tal, sjöng och avslutningsvis sjöngs den känslosamma  ”Älska mig för den jag är”. 

Vi var åtta kvinnor från Motala Soroptimistklubb, som med oranga sjalar stöttade manifestationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1 Kommentarer

Orange Day

Publicerat måndag 25 november 2019 kl: 19:47 Lena Lannerheim
nov 2019

Med avsikten att färga våra mellanskånska orter Höör-Hörby orange och visa att vi står upp för kvinnor tog ett par av oss en värmande paus på Hörby bibliotek. Orange är FN:s färg för 'stoppa våldet mot kvinnor'.  Våldet är oacceptabelt!   

 

  0 Kommentarer

Årsmöte Motala Soroptimistklubb

Publicerat torsdag 24 oktober 2019 kl: 16:43 Kerstin Pedersen
okt 2019

Motala Soroptimistklubb höll ett välbesökt årsmöte 23 oktober. Endast några systrar hade förhinder.

Vi började årsmötet som sedvanligt med ljuständning och därefter en god vällagad måltid och till kaffet en läcker Sachertårta.

Som programpunkt höll Lena Assarsdotter sitt trevliga och personliga  Egoföredrag.

Efter Lenas föredrag var det dags för sedvanliga årsmötetsförhandlingar.

Årsmötet avslutades med avtackning av avgående styrelsemedlemmar. Vår nya president Kerstin Våtz tackade Karin Gelander, avgående president,  samt Leena Bengtsson, avgående sekreterare med vackra blombuketter.

Till slut var det dags för dragning på vårt tjuganlotteri där överskottet går till klubbkassan.

Det var en trevlig kväll!

 

Lena Assarsdotter håller sitt Egoföredrag

 

 

Vår nya president Kerstin Våtz avtackar Leena Bengtsson avgående sekreterare

och Karin Gelander avgående president med dikt och vackra blombuketter

 

 

 

  0 Kommentarer

Givande möten på årets Bokmässa

Publicerat torsdag 3 oktober 2019 kl: 18:27 Ingrid Franzon
okt 2019

Det blev många givande möten med besökare från hela Sverige när Soroptimisterna deltog på årets Bokmässa på Svenska Mässan i Göteborg. De personer som visade intresse för vårt arbete med att göra skillnad för flickor och kvinnor kommer vi att kontakta under hösten för eventuellt samarbete eller medlemskap.

Demonstration av Sverige-unionens Solvatten-projekt på Bokmässan. Solvatten består av en plastbehållare som renar förorenat vatten genom solens ultravioletta strålar och värme. Plastbehållarna delas ut till behövande familjer i Afrika och Nepal.

Ingrid Franzon, 
Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

  1 Kommentarer

Träffa Soroptimister på Bokmässan i Göteborg!

Publicerat måndag 23 september 2019 kl: 19:46 Ingrid Franzon
sep 2019

Soroptimisterna deltar på Bokmässan, Nordens största mötesplats för det skrivna ordet, på Svenska Mässan i Göteborg.

Den 26/9 kl. 11-13 och den 27/9 kl. 9-13 finns vi på plats. Hitta oss i Sveriges Kvinnolobbys monter på Plan 1, monter C 00:19.

Ett av årets teman är jämställdhet. Vi berättar vad Soroptimisterna står för och vilka projekt vi arbetar med för att göra skillnad för flickor och kvinnor.

Ingrid Franzon
Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

  0 Kommentarer

Ystads Soroptimisters Kvinnopris 2019

Publicerat fredag 20 september 2019 kl: 11:23 Charlotte Härstedt
sep 2019

Barnmorskor tilldelades Ystads Soroptimistklubbs Kvinnopris 2019.

Priser, som är på 5000 kronor, gick till de båda ystadsbarnmorskorna Sandra Martin och Brita Elowson för deras engagemang i barnmorskeutbildningen i Jumla i Nepal tidigare i år.

 Det arbete som Sandra och Brita gjort i Nepal ligger helt i linje med Soroptimismens anda eftersom vi arbetar för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen, sa presidenten i vår klubb, Ann-Kristin Nilsson, vid prisutdelningen.

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Augusti månadsmöte

Publicerat torsdag 19 september 2019 kl: 09:39 Kerstin Pedersen
sep 2019

 Program:Markus Egnell och Julia Hultebring från Borens IK berättade om klubbens projekt ’Future Veneras’ och ’Ostoppbar’

Man jobbar med jämställdhet, respekt och kamratskap. Mycket spelträning på egna villkor. Fotboll förenar och ger förutsättningar för idrottande hela livet.

Klubbens vision

’Något för alla-hela livet’ följ strömmen till Boren!

Future Veneras- tjejer

Lattja med oss-killar

Tjejerna är välkomna utan anmälan till träning på Zederslundskolan, fredagskvällar.

Veneras är efternamnet på en tjejspelare som spelat i Boren tidigare.

Hon är en förebild för tjejerna. Man jobbar med att stärka deltagarnas självkänsla, självförtroende och välbefinnande med fotbollen som verktyg.

Fotbollstjejer i klubben ställer upp som ledare.

De har fått pris för sin verksamhet på Motalagalan.

 

Ostoppbar

Ett projekt där man jobbar aktivt för att få en jämställd förening och kunna förändra rådande normer som rör dam och tjejfotboll.

Man pratar om kraftfulla, coola och starka tjejer

Berömma personliga egenskaper- inte utseende

Skapa förebilder etc

 

Tillsammans reser de och ser på fotboll, LFC. Följde VM på sociala medier och ser matcher tillsammans.

 

Julia Hultebring och Magnus Egnell från Borens IK flankeras av Maj Hultin och Solveig Jansson från Motala Soroptimistklubb

Catharina Gunnarssonr tackar våra föreläsare 

 

  2 Kommentarer

Soroptimist BOOST på SI Convention 2019 i Kuala Lumpur

Publicerat lördag 7 september 2019 kl: 17:06 Tiina Kantola
sep 2019

Det är andra gången som medlemmar från SI Stockholm-City åker på Convention. Förra gången var Istanbul 2015 då vi blev varse om hur enormt stor, med stor tyngd i världen Soroptimist International är i de viktigaste frågor för mänskligheten. Vi växer varje gång vi fattar hur mycket vi kan göra - vi kan göra vad som helst, när vi vill. Och det har så stor betydelse!

Redan i Istanbul beslutade vi att åka till Malaysia för Convention – once in a lifetime! Vi bokade biljetter och boende ett halvår i förväg. Vi träffades hemma hos varandra för KL möten, åt och drack gott i malaysisk andra och registrerade oss, vi hjälptes åt och svetsades samman redan då. Vi läste i reseguider och satte mål för resor och aktiviteter utöver själva Convention.

Vi delade lägenhet i Kuala Lumpur på 40:e våningen med vidunderlig utsikt över alla skyskrapor. Vi var så nöjda och glada tillsammans. Men vi var absolut inte förberedda på tre dagars kongress och bli totalt ”blown away” av de fantastiska invigningstalen; av drottning av Malaysia, SI President, Convention Committée Chair m m. Av att 119 soroptimistunioners flaggor bars fram på podiet, av alla 123 länder där vi finns!

Alla våra och f ö FN:s fokusområden, SDG:s togs upp av olika talare, professionella och världskända kvinnor i sina områden. Man lyfter från bänken där man sitter i auditoriet bland 1000 kvinnor från hela världen. Man blir så berörd och upplyft. Det är detta vi finns till för, det är detta som behöver träffa vår medvetenhet, få oss att förespråka för var vi än befinner oss, och, sist men inte minst agera – agera i projekt, aktiviteter och allt mellan stort och smått, lokalt och globalt. Och sedan rapportera för att våra 20 representanter i sju FN städer kan föra vår talan till världens beslutsfattare.

Det finns inte ett soroptimistmöte utan god mat – i Malaysia av sådan höjd och mängd att arrangörerna var tvungna att be om ursäkt för om vi åt för mycket! - Så, nu har jag inte skrivit något om innehållet, det går inte. Kom till Convention i Dublin 2023!

 

 

 

 

  1 Kommentarer