Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Artiklar om Solvatten

Rapport från Kenya (inlagd 220630)

Solvatten – en solskenshistoria (inlagd 220627)

Rent vatten ingen självklarhet

Eftersom texten är lite suddig kommer den här nedan mer lättläst:

I torsdags kväll i förra veckan kom det rikliga regnet in över Mölnlycke i skurar. Regn och rusk – men rent vatten i rejäla mängder alldeles gratis ses på andra platser i världen som en utopi. Två miljarder människor på planeten saknar den resursen idag.Detta har Soroptimisterna i Mölnlycke tagit fasta på när de under nämnda torsdag manifesterade Orange Day.
25 november – Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor – instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. Mölnlyckegruppen i denna rörelse kämpar varje år med att bidra till kvinnors rättigheter i olika sammanhang. I år stod ett dussin orangea kvinnor i Mölnlycke centrum och berättade i regnet om en liten svensk uppfinning som verkligen kan komma att göra skillnad. Den kallas Solvatten, berättar Carola Kalin i Soroptimisterna. En uppfinning gjord av Petra Wadström. Vi samlar in pengar till ett projekt där vi vill kunna förse kvinnor i Östafrika med en sådan här apparat till sina hushåll. Rent vatten är inte självklart i de länderna. Men med den här lilla lådan låter man solen med sin energi rena och värma vattnet och på så vis kan man vara säkra på att kunna ge sina familjer ett livsmedel i form av rent vatten. Typiskt nog fick Soroptimisterna visa Solvatten i ett svenskt hällande novemberregn, den typen av vatten som vi gärna är utan. Men samtidigt gav det en tankeställare på hur olika man kan uppfatta vatten i friska mängder.
Ulf Magnusson ulf.magnusson@lokalpressen.eu

Bildtexter: Gratis vatten, kallt och friskt i mängder. Här kallar vi det höstrusk – i andra delar av världen är det en åtråvärd livsnödvändighet. Elinor Magnusson och Carola Kalin visar upp Solvatten, den magiska lilla maskinen uppfunnen av Petra Wadström som innebär en skillnad i det dagliga arbetet för kvinnor i utsatta miljöer.
Solvatten i Östafrika. Den svenska apparaten fungerar helt utan ström eller batterier och rymmer tio liter vatten. När den vecklas ut till dubbla storleken sköter solens starka strålning på ett par timmar om rening av vattnet och dessutom uppvärmning till hushållsändamål. Detta förebygger risk för sjukdomar som salmonella, kolera och dysenteri.

Artikel inför 100-års jubileet

Vattnet ger våra barn en framtid av Annica Triberg
Tanzania 1
Tanzania 2
Tanzania 3Artikel publicerad av Öst-Media, i Magasinet Västervik, Vimmerby och Hultsfred
Rapport från Karin Göthbergs resa till Kenya Artikel om Solvatten i tyska Soroptimist Intern 172/07-2018 (på tyska)
En annan artikel i tyska Soroptimist Intern, nr 162, Januar 2016 (på tyska)

Artikel i Motala tidning om Motalaklubbens projekt i Tanzania

Läs artikel om Solvatten i The Link nr 1/2013-2014 sid 16 (tyvärr inte tillgänglig i The Link arkivet) Ytterligare en artikel finns i Global Voice, Programme & Advocacy News, nr 4/2017 sid 7-8