Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Stockholm-City

Charterdag 1995-04-01
Mötesdag Ett möte per månad. Dagen varierar.
E-post stockholm-city@soroptimistsweden.se
Vänklubbar

SI Helsinki-Meri, Finland

SI Akureiry, Island

SI Lillehammer, Norge

 
Klubbkontakt Eva Striem
President Carolina Gómez Fetisova
President Eva Striem

DÄRFÖR SKA DU BLI MEDLEM HOS OSS

Du blir medlem i en av världens största partipolitiskt och religiöst obundna kvinnoorganisationer med ca 75000 medlemmar i 122 länder.
Du tillhör ett starkt nätverk av yrkesverksamma kvinnor, som bidrar till att stärka kvinnans ställning globalt, nationellt och lokalt.
Du bidrar till att ge kvinnor en plattform för arbete i samhället  och ger kvinnorna en röst.
Du bidrar till förbättringar av de globala målen via våra projekt.
Du kan delta i våra projektresor eller Soroptimistkonferenser över hela världen.
Du kan delta i våra projekt i Sverige och utomlands.
Du får ett världsomfattande nätverk av olika kompetenser.

Du kan göra skillnad tillsammans med oss!

Välkommen att kontakta oss!

LÄR DIG MER OM OSS 

Europafederationens film om Soroptimisterna
Sverigeunionens webbplats
Europafederationens webbplats

VÅRA PROJEKT

 

 


Kvinno- och Tjejjour

 

 

 

Vi samarbetar med Tensta Kvinno- och Tjejjour där klubben bl a bidrar till att utrusta en lägenhet som används som temporärt boende av kvinnor och barn som flyr våld i hemmet.

Vi engagerar oss också i gemensamt lärande genom deltagande i seminarier och besök på museer.

 

 


BoKlara

 

 

 

I samarbete med övriga Stockholmsklubbar försöker vi ge guldkant på tillvaron för hemlösa kvinnor i Stockholm. 

En projektgrupp ordnar i samråd med BoKlara öppna aktiviteter med kvinnorna, såsom eftermiddagsträffar, middagar, museibesök.

Det vi hoppas bidra till är möjligheter för kvinnorna att komma tillbaka till ett mer självständigt liv via förhoppningsvis givande ömsesidiga samtal kvinnor emellan.

 

 


Utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor för fattiga byar i Nepal

 

 

 

Nepal är ett fattigt land med mycket begränsad tillgång till sjukvård. Detta gäller särskilt mödravård och både spädbarns- och mödradödligheten är ännu hög.

Det fattigaste och mest otillgängliga distriktet Humla i nordväst saknar nästan helt tillgång till hälsovård.

Soroptimisterna Stockholm City bidrar därför till sjuksköterskeutbildning av Dechhen Wongmo från byn Kermi. Efter sjuksköterskeexamen kommer hon att få vidareutbildning till “Skilled Birth Attendant” en lite enklare variant av barnmorska.

 

 


Grönsaksodling i Mali

 

 

Vi stöder ett lokalt projekt i en by utanför Timbuktu, Tintehetane, som består av människor som förlorat sin inkomstkälla från turistindustrin på grund av krig och terrorism och nu lider svårt av matbrist som förvärrats av både pandemi och kriget i Ukraina.

Projektet går ut på att iordningställa ett 2 ha stort inhägnat odlingsfält där det ska odlas grönsaker som i första hand ska mätta byns befolkning och i förlängningen genom försäljning kunna generera inkomster till byn

Vi har hittills sponsrat utbildning av 30 av de fattigaste och mest utsatta kvinnorna i byn i grönsaksodling både i teori och praktik. Genom att de får ansvar för ett viktigt projekt ökar deras anseende bland invånarna och de får möjlighet till försörjning och ett bättre liv för sig och sina barn.

 

Nästa steg i projektet är byggande av inhägnad och bevattningsanläggning på plats. Detta kräver lite större ekonomisk insats och vi skulle därför välkomna ett samarbete med fler Soroptimistklubbar i Sverige kring detta. På grund av den eskalerande prisökningen på mat i världen är det viktigt att detta projekt kan fullföljas så snart som möjligt.

Orange the world

1999 instiftade FN, den internationella dagen för att eliminera våld mot kvinnor den 25 november varje år. I november förra året färgade stockholmsklubbarna Stockholm orange. Vi samlades t ex vid centralstationen för att protestera, med orange kläder och paraplyer. Vi delade ut flygblad mm för att visa vårt stöd för alla våldsutsatta kvinnor och för att sprida budskapet. Se också vår Facebooksida ”Soroptimistklubbarna i Stockholm”.  

Se vår film på youtube

Återvunnet material
Axelremsväskor, brödkorgar, kuvertväskor av mjölk- och juicepaket är hållbara och färgglada produkter som vi själva tillverkar. De passar bra som present. Förtjänsten går till våra olika projekt, och pris för axelremsväska är 250 kr.