Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Örebro

Charterdag 1966-02-13
Mötesdag Första tisdagen i månaden.
E-post orebro@soroptimistsweden.se
Vänklubbar

Lappeenranta – Finland, Drammen – Norge (klubben upphört 2022), Sopron – Ungern (klubben upphört 2021)

 
Klubbkontakt Margareta Möller
Klubbkontakt Gunnel Zenk
President Margareta Möller

Välkommen till Örebro Soroptimistklubb!

 Örebro Soroptimistklubb är del av Soroptimist International, en av världens största politiskt oberoende kvinnoorganisationer och vi Soroptimister engagerar oss för andra kvinnor genom olika projekt, nätverk och andra aktiviteter.

Vi träffas en tisdag i månaden med uppehåll under juli -augusti. Vi har 25 medlemmar och möts under trevliga former, har tillfälle till livgivande samtal och utbyte av yrkeserfarenheter. Kvällarna inleds med en gemensam måltid och oftast innehåller mötet också ett föredrag kring aktuella och för oss intressanta områden. Temat på föredraget bestämmer platsen varför klubbmötena kan hållas på olika arbetsplatser, kulturella mötesplatser eller ute i naturen.

Efter en höst med spännande program med allt från besök på Lilla kvartersteatern, intressanta föredrag till julfest ser vi nu fram emot våren 2023. Även nu har vi ett späckat program med blandat innehåll för medlemmar och gäster. Och vi har plats för att bli fler medlemmar! Läs mer längre ner på sidan om du är intresserad av att bli medlem i vår klubb! 

 

Vår klubb arbetar med projekt och andra verksamheter:

Kvinnor & Film, ett projekt för Örebro Soroptimistklubb och Örebro Zontaklubb
i samarbete med bio Roxy 

Filmer med fokus på kvinnors livsmiljö, rättigheter och förutsättningar visas på den lokala biografen Roxy vid sex tillfällen per år. Fyrtiofem minuter före filmvisning serveras gott och hembakat fika till en frivillig avgift. Pengarna går  till Kvinnohuset i Örebro till stöd för kvinnor och deras barn som sökt skydd mot våld och förtryck i sina nära relationer. Vi hoppas på fortsatt generositet bland våra biobesökare! Vi välkomnar alla intresserade till bio Roxy!

2017 fick projektet Kvinnor och film  tredje pris I Sverigeunionens  tävling Bästa klubbprojekt.

Här presenteras programmet för våren 2023:

Omständigheter. (2021)

Regi Audrey Diwan.

Filmatisering av Annie Ernauxs självbiografiska roman. Filmen skildrar Frankrike 1963 och en ung kvinnlig students desperata kamp mot klockan då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur en hopplös tillvaro.

 

Girlhood  (2014).

Regi Céline Sciamma.

En fransk dramafilm som handlar om tonåringen Mariemes hårda tillvaro i en förort i Paris, om känslan att inte passa in, om vänskapen och hur Mariemes tar sig fram tillsammans med sitt gäng av bäst vännerna

The lost daughter (2021)

Regi Maggie Gyllenhaal. Huvudroll: Olivia Colman

En kvinnlig högskoleprofessor semestrar i Italien och på stranden kommer hon i kontakt med en mamma och hennes lilla barn. Hon blir då påmind om sin relation till sina egna barn, vilket berättas i återblickar. Dilemmat om egen karriär och familjeliv.

Bokprojekt till förmån för barn som finns i vår regione efter att de flytt undan kriget i Ukraina 

Mobilinsamling, ett samarbete med Inrego och Plan Sverige mot könsstympning och barnäktenskap i Somaliland i Somalia.

Vi skickar insamlade mobiler till återvinningsföretaget Inrego i Täby, Stockholm, som sedan säljer dessa och skänker pengarna från försäljningen till barnrättsorganisationen Plan Sverige och dess framgångsrika projekt mot könsstympning och barnäktenskap i Somaliland i Somalia. Mera information finns att läsa på https://plansverige.org/soroptimisternas-insamling/

 

Vilka är vi?

I vår klubb är vi för närvarande 25 medlemmar, men vi blir gärna fler!

Vi arbetar för att förbättra villkoren för flickor och kvinnor i hela världen. Soroptimist kan översättas på två sätt: soror optima/sorores optimae, det vill säga bästa syster/systrar, eller sorores ad optimum – systrar för det bästa.

Kan du tänka dig att

  • vara med och göra en insats för kvinnor och flickor lokalt och nationellt                                                                 
  • delta i möten och träffar med intressant innehåll                                                                                                       
  • möta kvinnor inom olika yrken   
  • vara en del av ett internationellt nätverk
  • vara medlem i en av världens största organisationer för yrkeskvinnor?                   

Då kan du tänka dig att vara Soroptimist!

Kontaktperson: Margareta Möller 070 – 5898112 Gunnel Zenk  070 – 7906522