Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Örebro

Charterdag 1966-02-13
Mötesdag Första tisdagen i månaden.
E-post orebro@soroptimistsweden.se
Vänklubbar

Lappeenranta – Finland, Drammen – Norge (klubben upphört 2022), Sopron – Ungern (klubben upphört 2021)

 
Klubbkontakt Margareta Möller
Klubbkontakt Gunnel Zenk
President Annica Rydbecker

Välkommen till Örebro Soroptimistklubb!

 Örebro Soroptimistklubb är del av Soroptimist International, en av världens största politiskt oberoende kvinnoorganisationer och vi Soroptimister engagerar oss för andra kvinnor genom olika projekt, nätverk och andra aktiviteter.

Vi träffas en tisdag i månaden med uppehåll under juli -augusti. Vi har 24 medlemmar och möts under trevliga former, har tillfälle till livgivande samtal och utbyte av yrkeserfarenheter. Kvällarna inleds med en gemensam måltid och oftast innehåller mötet också ett föredrag kring aktuella och för oss intressanta områden. Temat på föredraget bestämmer platsen varför klubbmötena kan hållas på olika arbetsplatser, kulturella mötesplatser eller ute i naturen.

Efter en höst med spännande program med allt från besök på Lilla kvartersteatern, intressanta föredrag till julfest ser vi nu fram emot våren 2023. Även nu har vi ett späckat program med blandat innehåll för medlemmar och gäster. Och vi har plats för att bli fler medlemmar! Läs mer längre ner på sidan om du är intresserad av att bli medlem i vår klubb! 

 

Vår klubb arbetar med projekt och andra verksamheter:

Kvinnor & Film, ett projekt för Örebro Soroptimistklubb och Örebro Zontaklubb
i samarbete med bio Roxy 

Filmer med fokus på kvinnors livsmiljö, rättigheter och förutsättningar visas på den lokala biografen Roxy vid sex tillfällen per år. Fyrtiofem minuter före filmvisning serveras gott och hembakat fika till en frivillig avgift. Pengarna går  till Kvinnohuset i Örebro till stöd för kvinnor och deras barn som sökt skydd mot våld och förtryck i sina nära relationer. Vi hoppas på fortsatt generositet bland våra biobesökare! Vi välkomnar alla intresserade till bio Roxy!

2017 fick projektet Kvinnor och film  tredje pris i Sverigeunionens  tävling Bästa klubbprojekt.

Här presenteras programmet för hösten 2023:

Doften av rosor – (2020). Eve Vernet har ägnat hela sitt liv åt familjens rosplantage och varit framgångsrik. Men nu är den ekonomiska krisen ett faktum och varje dag för familjeföretaget närmare ruinens brant. I en sista desperat satsning tar hon in tre arbetslösa ungdomar för att hjälpa till med odlingarna. Problemet är att det varken har gröna fingrar eller ett fläckfritt förflutet. Men när allt verkar hopplöst får de en idé som har potential att rädda företaget. Visas den 30 september.

Women talking – (2022). Gör inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför de här valen när brutala händelser ställs mot deras tro. Den kritikerrosade filmen är regisserad och skriven av Sarah Polley. Visas den 28 oktober. 

Heltid – (2021). Julie bor en bit utanför Paris med sina två små barn och tågpendlar dagligen till jobbet som städledare på ett 5-stjärnigt hotell i centrala Paris. När kollektivtrafiken lamslås av en strejk rubbas Julies redan bräckliga dagliga rutiner. Det blir nästintill omöjligt att få ihop vardagslivets alla delar. I den franska filmen Heltid når “livspusslet” en helt ny nivå för frånskilda Julie. En intensiv vardagsthriller med hög igenkänningsfaktor som garanterat får pulsen att rusa. Visas den 25 november. 

Bokprojekt till förmån för barn som finns i vår regione efter att de flytt undan kriget i Ukraina 

Mobilinsamling, ett samarbete med Inrego och Plan Sverige mot könsstympning och barnäktenskap i Somaliland i Somalia.

Vi skickar insamlade mobiler till återvinningsföretaget Inrego i Täby, Stockholm, som sedan säljer dessa och skänker pengarna från försäljningen till barnrättsorganisationen Plan Sverige och dess framgångsrika projekt mot könsstympning och barnäktenskap i Somaliland i Somalia. Mera information finns att läsa på https://plansverige.org/soroptimisternas-insamling/

 

Vilka är vi?

I vår klubb är vi för närvarande 24 medlemmar, men vi blir gärna fler!

Vi arbetar för att förbättra villkoren för flickor och kvinnor i hela världen. Soroptimist kan översättas på två sätt: soror optima/sorores optimae, det vill säga bästa syster/systrar, eller sorores ad optimum – systrar för det bästa.

Kan du tänka dig att

  • vara med och göra en insats för kvinnor och flickor lokalt och nationellt                                                                 
  • delta i möten och träffar med intressant innehåll                                                                                                       
  • möta kvinnor inom olika yrken   
  • vara en del av ett internationellt nätverk
  • vara medlem i en av världens största organisationer för yrkeskvinnor?                   

Då kan du tänka dig att vara Soroptimist!

Kontaktperson: Margareta Möller 070 – 5898112 Gunnel Zenk  070 – 7906522