Stockholm-Vaxholm

Klubbinformation

Region: Region Mitt
Charterdatum: 1971-10-23
Mötesdag: Andra tisdagen i månaden.
E-post: stockholm-vaxholm@soroptimistsweden.se
Vänklubbar: Esbjerg - Danmark Helsinki-Erottaja - Finland Forssa - Finland Southampton - England Tartu - Estland Westland - Nya Zeeland

Klubbkontakt: Karin Welzien President: Karin Welzien

 

 9 april hade vi klubbmöte hemma hos Jacqueline då hon berättade om sin karriär som operasångerska.

Hon visa också några av sina underbart vackra konsertklänningar.Det var en fantastisk kväll.

 

Senast lunchmötet hade vi på Thielska galleriet. Vi började med att äta lunch då några av oss åt Monica Ahlbergs fantastiska fisksoppa. Därefter besökte vi Systrarna Jobs utställning av keramik och textil.  

Den 13 mars hade Stockholms 4 Soroptimistklubbar ( Stockholm City, Södertörn, Ekerö och Vaxholm) gemensamt möte på Estniska huset.

Mötet började med en middag bestående av Wallenbergare och till efterrätt en mycket god Estnisk kaka. Meterolog Pia Hultgren pratade om väder och vårt förändrade klimat. hon berättade om var vetenskapen står idag och om hur det blir framöver. Efter henne pratade hennes syster Lena Åsheim om mat i ett förändrat klimat. Hon förklarade hur viktigt det är att vi äter Svenska och närodlade produkter och att vi äter svenskar kött, både nöt, gris och lamm.Djuren behövs för att hålla landskapen öppna och för att få naturlig gödsel till våra åkrar. Hon förklarade också hur dålig det är för klimatet att äta avokade, soja och mandelprodukter. 

 

Stockholm-Vaxholm chartrades som klubb den 23/10 1971, då som den tredje av stockholmsklubbarna.                                     Idag är Stockholm- Vaxholm äldst av nu befintliga 4 klubbar.

De nuvarande klubbarna samarbetar på olika sätt. En gång om året arrangeras ett gemensamt möte. Vår förhoppning är att kunna utöka detta samarbete. Stockholms presidenterna träffas  3-4 ggr per år.   

Stockholm -Vaxholmsklubben driver sedan ett antal år ett lokalt projekt på "Klaragården" - en dagverksamhet för hemlösa kvinnor i Stockholm . Vi vill bidra till att kvinnorna själva kan förändra sin livssituation. Under flera år har vi samlats kring en god fredagsmiddag för samtal och utbyte oss kvinnor emellan. Vår målsättning är att ytterligare utöka kontakten med dessa kvinnor t.ex med gemensamma utflykter och föreläsningar i samarbete med övriga Stockholmklubbar. För detta har en projektgrupp bildas.

Programverksamheten på våra månadsmöten byggs i huvudsak upp kring kvinnors situation och arbete i Sverige och i andra länder.

Vi är i dag en klubb med 35 klubbsystrar i olika åldrar - vi välkomnar gärna ny medlemmar. Efter att ha varit gäst några gånger, kan du sedan väljas in i klubben.

Klubbmötena sker med regelbundenhet. Oftast i vår möteslokal på Katarinavägen vid Slussen- tack vare en kvinna i klubben får vi disponera en mycket bra möteslokal. Mötena börjar med en gemensam middag, sedan ägnas kvällen åt föreläsningar runt olika teman som intresserar kvinnor. Vi har även månatliga lunchmöten, där vi besöker utställningar, museer och andra  intressanta evenemang.Vår bokklubb träffas en gång i månaden

Vi har 6 vänklubbar i Finland, Danmark, Estland, England och Nya Zeeland.

Projekt.

Internationellt   Klubben arbetar för det globala Solvatten-programmet som har stor uppslutning i Stockholm-Vaxholmsklubben.   Såväl sett ur satsningar ekonomiskt för inköp av solvattendunkar som att några av våra klubbmedlemmar sedan flera år är aktiva i drivandet av programmet- Martha Björnström, Berit Bengtsson och Birgitta Hansson - för att nämna några. Ett flertal av årets klubbaktiviteter syftar till att ekonomiskt bidra till Solvattenprojektets utveckling såväl i afrikanska länder som i Nepal. Under våren kommer tre av våra systrar att besök en av de byar i Tanzania som fått Solvattendunkar.

.

Lokalt  I samarbete med Stockholms Stadsmission arbetar klubben sedan flera år på att främja situationen för de hemlösa kvinnorna på Klaragården.

Sveriges kvinnolobby Sverigeunionen är medlem i Sveriges Kvinnolobby. Inger Malm har under flera år varit styrelsemedlem i Sveriges Kvinnolobby. Samarbetet resulterade bl.a, i ett aktivt deltagande i Nordiskt Forum 2014 i Malmö. Klubben har också deltagit i studiecirkel om Kvinnokonventionen.

Vårt postgiro är 164413-7               Karin Welzien, 0736143470,   karin.eine@hotmailVåra möten är fyllda av intressanta ämnen, för att inhämta mer kunskap och utbyte av åsikter och planer för framtiden. Dessutom god förplägnad! Karin W.se

Stockholm-Vaxholms Kalender

Hela Klubbens Kalender