Presidenten har ordet

Nu är vi inne i en intensiv period. Den 25 februari är det arbetsmöte i Göteborg och den 4 mars i Stockholm. Sara och Monica har skickat ut inläsningsmaterial till alla deltagare. Det kan kännas som att det är mycket att läsa in, men ju mer förberedda deltagarna är, desto bättre kommer våra arbetsdagar att bli. Mitt förslag är att deltagarna vidarebefordrar materialet till alla medlemmar i sin hemmaklubb för att alla skall få möjlighet att sätta sig in i vad som pågår.

Motionerna till årsmötet ligger ute på hemsidan och dagordning tillsammans med alla verksamhetsberättelser kommer ut senast trettio dagar före unionsmötet, dvs den 15 mars.

Vi är mycket glada att så många redan är anmälda till unionsmötet! Till vår inspirationsdag på lördagen kommer det över 200 personer! Dessutom kommer vi att ha möjlighet att bjuda in gäster till denna dag.
På första sidan på hemsidan har Kalmarklubben lagt ut en utmaning till alla klubbar i landet! Dom utmanar alla klubbar att bidra med 1000 kronor per klubb till vårt unionsprojekt SNLA som i år kommer att hållas i Röros i Norge den 25 – 29 juni 2018!!! Läs mer här!

Den 62 omgången av CSW Commission on the Status of Women kommer att äga rum i FN:S högkvarter den 12 till 23 mars 2018. Soroptimisternas svenska representant är i år Annelie Börjesson från Göteborg Bohus. Annelie deltar tillsammans med ytterligare 19 representanter från SIE tillsammans med vår federationspresident Renata Trottman. Läs mer här!

På snart återhörande!
Kärstin J

Vi närmar oss - mindre än 2 månader kvar till unionsmötet

En helg att se fram emot. Många har anmält sig. Fredagens Hemmahos samlar drygt 150 sällskapssugna systrar. Idén att svänga på helgprogrammet ter sig som ett intressant nytänk.

Lördagen inleds av president Kärstin Jacobsson och Europafederations president Renate Trottman Probst, vars programförklaring är att fokusera på kvinnors rättigheter - så aktuellt i dessa ’Metoo’-tider. Några axplock ur lördagens intressanta program ”med soroptimister för soroptimister” - vi får höra om problematiken kring tvångsäktenskap, om Huldas hus i Göteborg och aktiviteter för hemlösa kvinnor, om hur man kan söka stipendier i Europafederation och inte minst om första SNLA-programmet med 2 unga deltagare.

Till lördagens dagsprogram finns nu möjlighet bjuda med gäster - vi kan visa vad soroptimismen står för. Läs mer om detta, klicka här!

Varma välkomna hälsar klubbarna
Göteborg-Bohus, Göteborg-Mölndal, Göteborg-Mölnlycke och Kungsbacka.

We stand up for women - vi står upp för kvinnor!

Guvernörerna informerar

Guvernörerna Ylva Larsson och Christina Zeidlitz informerar om vad som är på gång runt om i Europa.

Läs mer här!

Tillsammans gör vi bra saker!

Arbetsmöten i Göteborg och Stockholm 2018!
Dags att rösta fram bästa klubbprojekt 2017. 8 mars och internationella kvinnodagen. Vad händer i din klubb? Skriv till webbredaktionen och berätta. 
Läs mer här: 

Rabatt för gruppbokning på Scandic

Vi är genom överrenskommelsen med Frivilligorganisationernas Insamlingsråd berättigade till att boka rum till förhandlade avtalspriser på alla hotell i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Organisationsavtalet finns till för att uppmuntra möten och boende på hotell. Exempel på rabatten vi kan få om vi bokar för grupper och möten är:

Avtalsrabatter:
? 30% rabatt på dags-/kvällspaket
? 50% rabatt på lokalhyra
? 20%rabatt på förbeställd mat och dryck

För att läsa avtalet gå till hemsidan, klicka här! (du måste logga in för att läsa)

Ystads soroptimistklubb ger pris till Kim Walls minnesfond

I Ystad har man beslutat att ge Ystads Soroptmisitklubbs Kvinnopris 2017 till Kim Walls minnesfond

Läs pressreleasen i sin helhet, klicka här!

Kvinnor jobbar gratis 58 minuter om dagen

Lönegapet mellan kvinnor och män är 12 procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:02.

Läs artikeln på Sveriges kvinnolobbys sida, klicka här!

Normkritik

Hösten 2017 refererade jag från boken INKLUFLERA av Niklas Hill här i Nyhetsbrevet för att inspirera soroptimistklubbarna runt om i landet att fortsätta arbetet med att öka medlemsantalet. Befolkningsundersökningar visar att det är flera vuxna som arbetar ideellt 2014 jämfört med 1992. Undersökningar visar också att den åldersgruppen som engagerar sig mest är de mellan 34-59 år. Det skulle man inte tro när vi beklagar oss över att det är svårt att rekrytera nya soroptimister. 

Läs mer, klicka här!

Solvattenprogrammet - nyheter

Tack för alla bidrag. Vi är nu uppe i 1,6 miljoner insamlade kronor som hittills använts till att hjälpa 1410 familjer med i genomsnitt runt 8 medlemmar i varje
Fyra soroptimistklubbar i Kenya fick i januari 18 solvattenlådor var för utdelning i sina områden. Nu har man haft utbildning och hittat sina mottagare -  framför allt ensamma mödrar och mor- eller farmödrar som tar hand om sina och kanske också andras barnbarn.
Tanzaniaresan pågår. Vi får rapport på unionsmötet i Göteborg om besöket i Ihushi dit vi sänt 270 solvattendunkar.
Programgruppen söker nya krafter. Hör av dig till någon i programgruppen så berättar vi gärna hur vi arbetar.

Läs vidare här!

Mobilinsamlingen

2017 blev ett bra år och vi har kunnat bidra med 26 452 kr till Soroptimisternas och Plans arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Egypten. Detaljerad redovisning finns på hemsidan.
Vi har också fått ett tackbrev från Plan Sverige. För att läsa tackbrevet, klicka här!