Om tiden, möten, kommunikation och mycket mer

Tänk att det redan gått ett år och vi snart vänder blad och skriver 2019. Vi är nog många som förundras över tidens gång. Tiden flyger som det heter.

Ett rundabordsmöte, ett e-mail som berörde, nya medlemsformer, en tävling och allra sist några tankar om tiden, är några punkter i mitt bidrag till nyhetsbrevet. Klicka här för att läsa det.


Advocacy

Hej bästa Systrar!
Julen är på väg med stormfart och alla är vi upptagna över öronen för att hinna med allt. Arbete, familj, shopping, julstädning och även våra övriga åtaganden. Det känns frustrerande ibland när tiden och orken inte räcker till.

Men glöm inte att stanna upp då och då, för att reflektera över vad vi har gjort genom åren och fortlöpande gör: Skillnad för kvinnor och flickor, även för oss själva. Visst känns det motigt när nya förändringar kommer och när man knappt märker skillnad efter en större insats. Men vi har gjort skillnad, om än så lite. Därför är det viktigt att klappa sig själv på axeln ibland och titta framåt. Alla av oss behövs för att hjulet ska rulla. Sen gäller det bara att samsas om i vilken riktning.  

Vi har styrdokument uppifrån (SI och SIE), som vi måste förhålla oss till. På grund av alla krav och nyheter som dyker upp kan det ibland bli lätt att vi tappar gnistan. Vi arbetar ju ideellt. Tänk då så här: För att få detta enorma hjul (över 70.000 systrar/ekrar) att snurra, gå åt samma håll, på nya vägar och in i framtiden, krävs det en hel del arbete och planläggning. Vi är en del av hjulet och allt detta behövs för att vi ska kunna nå våra gemensamma mål.

Ett gemensamt mål och projekt uppifrån SI är FN´s Orange dagar 25/11-10/12 NO VIOLENSE AGAINST WOMEN kampanjen. När vi i den nya styrelsen tillträdde i oktober, hann vi inte med att få fram material och idéer för årets aktion. Vi vill därför starta en idébank för nästa års insats, genom att be de klubbar som redan gör något att sända in sina idéer, projekt och dokumentationer. Då kan alla klubbar som vill, delta i en större gemensam aktion år 2019.
Alla klubbar som skickar in material, kommer få en värdecheck 
1 st Aladdinask att ha till kaffet på nästa klubbmöte, som en liten uppskattning för visat engagemang.

En riktigt God och Fröjdefull Jul på er alla
Eva Skårner
Vice President

DET ÄR SKILLNAD PÅ SEKRETERARE OCH SEKRETERARE

Under hösten har jag flera gånger blivit kontaktad av klubbar som haft material att lämna in. Det har gällt GDPR blanketter och verksamhetsberättelser. Problemet är bara att det inte är jag utan landssekreteraren som är mottagare. Unionens landssekreterare heter Barbro E Bergström. Det är hon som svarar för dessa klubbkontakter. 

Min uppgift som unionssekreterare är att bistå presidenten i unionsarbetet och utföra de uppgifter som hänför sig till hennes uppdrag och som styrelsen eller presidenten ålägger mig. En av dessa uppgifter är att informera om aktuella stipendier som finns att söka.  

SÖK STIPENDIUM TILL USA 
Just nu finns det tillfälle att söka ett vänskapsstipendium i Kalifornien på tre veckor i mars-april. Men det är bråttom. Ansökningstiden går ut den 15 december. Mer information finns på länken  Mer information finns på länken https://www.siswp.org/grants-of-friendship/100-americas.html.Lycka till! 
Bästa soroptimisthälsningar  
Ursula Hellberg, unionssekreterare 


Guvernörerna informerar

Under verksamhetsåret 20018 – 2019 gör Ylva Larsson sitt andra år som guvernör. Efter att ha varit unionspresident kliver nu Kärstin Jacobsson in som ny guvernör under perioden 2018 – 2020. Vårt uppdrag som guvernörer kan i korthet sammanfattas att vi är ”utrikesministrar” på uppdrag av sverigeunionen. Det är vi som övergripande bevakar vad som är på gång ute i europafederation och inom soroptimismen internationellt. 
Klicka här för att läsa fortsättningen.

Information från Butiksansvarig

Jag har precis tagit över ansvaret för butiken och håller på att titta över sortimentet. Vi kommer att göra vissa förändring och komma med lite nyheter under hösten/vintern.
En artikel som dock försvinner från Butiken redan nu är visitkort. Det finns en bra mall på vår hemsida och vi är av den åsikten att det är lättare för var och en att göra sina visitkort. Jag hoppas att ni har förståelse för detta.
Vi har en del T-shirt i lager men endast VITA finns i samtliga storlekar.

Välkomna med era beställningar!

Margareth Johansson.

 


Rent vatten från kvinna till kvinna för en bättre hälsa och miljö med Solvatten

Saldot på Solvattenkontot är nu 138 729 kr. Hittills under november har knappt 8000 kr kommit in.
Bidrag har satts in från Stockholm-Ekerö, Stockholm Vaxholm, Norrköping och Örebro Wadköping.

Julhälsning/Julgåva 
På hemsidan under rubriken gåvobrev och hälsningar finns ”Vattengranen” som under flera år har använts av många Soroptimister och även företag. 

Antal inköpta Solvatten sedan starten är 1637

1600 Solvatten innebär sammantaget under ett år att
* Kvinnor vinner status och självrespekt
* 9 600 (minst) får rent vatten
* 72 000 färre sjukdagar
* 2 850 000 kronor har sparats till annat (~320 000 dollar)
* 680 000 kWh solenergi har tagits till vara
* 12 800 sparade träd 
* 3 200 ton ved har man sluppit släpa hem
* 2 400 ton (minst) koldioxid mindre utsläppt till atmosfären
* 89 600 arbetsdagar har frigjorts till annat t.ex. arbete eller skolgång. Läs mer här. 

Sociala media

Hjälp Soroptimisterna att synas i sociala media.
Följ Soroptimist Sweden på Facebook och LinkedIn.

Gilla, dela och kommentera våra inlägg!

Nästa nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 2019-01-20.