Soroptimisternas Nyhetsbrev Nr 3 2019-2020

Mihaela informerar

Oktober månad närmar sig sitt slut I många av våra klubbar har nya klubbpresidenter utsetts och en ny styrelse tagit över arbetet. Ett varmt välkommen till alla nya klubbfunktionärer och unionsfunktionärer! Tillsammans utvecklar vi Sverigeunionen av Soroptimistklubbar!

HÄNT SEDAN SIST
Under hösten har fyra regionmöten ägt rum och lika många workshops för klubbpresidenter.
Vi planerar för kommande satsningar och jobbar aktivt för att synliggöra soroptimismen och få vår röst hörd.

Läs hela informationen här …

Några utdrag ur  bidraget:

Frågorna som togs upp på regionmötet och workshopen var många. Jag sammanfattar nedan tre av dem:
Vikten av att planera och ha en plan som alla i klubben kan enas om och arbeta utifrån tillsammans mot samma mål ”Den röda tråden”
Extension -medlemsrekrytering för att stärka vår organisation. Säkerställa att resurser finns för att driva advocacy kampanjer och projekt i den lokala klubben. En stark röst innebär ett större antal medlemmar ”100 – Tillsammans för framtiden”.
Fokus i våra satsningar mot SDG4 och SDG5 (FN globala mål för hållbar utveckling med fokus på utbildning och jämställdhet) – och projekt i linje med SI presidents appell ”Road to Equality”.

HÄNDER NÄRMAST

Orange dagarna – 16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor – Under de senaste veckorna och mötena med medlemmar ute i landet har jag fått ta del av era planera för dessa dagar. Jag hoppas att fler klubbar visar sig i det offentliga rummet med olika aktiviteter. Din insats behövs. Anslut dig kampanjen! Du kan ställa upp som person eller i sällskap av andra, fysiskt på offentliga platser, eller så kan du göra en insats via sociala medier genom att använda följande hashtags: #OrangeUrWorld, #OrangeTheWorld, #HearMeToo, #EndVAW.


”100 – tillsammans för framtiden” är mitt upprop för mitt andra år som president för Sverigeunionen. När jag tittade på antalet nya medlemmar som invigts sedan det senaste Nyhetsbrevet dvs. 30 september noterar jag med glädje att vi har fått tillökning med 9 nya medlemmar. Bra gjort och fortsätt så! 

Välkommen till Soroptimisterna i Sverige
Marianne Gottfridsdotter Nåhem – Falun, Marita Olsson Narving – Gävle, Elisabeth Vestergård – Hässleholm, Dagny Johansson och Renée Norlin – Höör-Hörby, Linda af Geijersstam – Kalmar, Emma Tullberg – Landskrona,Siw Ring – Linköping, Lina Larsson – Sundvall.   
Till sist…

“Gör vad du kan, där du är, med det du har.” (Theodore Roosevelt) 
Mihaela

Advocacy

Nu är det dags för Stop Violence against Women, 16 days of Activism,
25/11 - 10/12 Orange the World

Den 25:e varje månad är det FN´s dagar för att uppmärksamma och försöka stoppa våldet mot kvinnor och flickor. 25/11är den största och viktigaste av dessa dagar och i år så är det första gången vi kör en uttalad gemensam kampanj i alla SI Europes medlemsländer. En ung polsk konstnärinna har tagit fram bilden ovan och även den till vår gemensamma flyer som alla klubbar fått ut. (Vi har fler till portokostnad om 140:- för 250 st.)

Bär gärna något i orange som är FN´s färg för våld mot kvinnor. 

Har ni svårt att hitta något i orange så säljer www.engelsons.se Fleecehalsdukar i orange för 39:- Art.nr 4395 och stickade Toppluvor för 33:- Art.nr 6085 Vi har även snygga orange kassar i Nonwoven i butiken och SI Landskrona ska trycka upp orange paraplyer

Vi vill också gärna att ni sänder in vad ni har gjort efteråt,  så att vi kan samla idéer inför nästa år och dela med oss till övriga klubbar.

Läs hela Evas bidrag här

Unionssekreteraren informerar

Stipendier att söka!
SIE: s stipendiekommitté meddelar att det nu är dags att lämna in stipendieansökan till två stipendier för soroptimister. Det ena är Dr. Suzanne Noël Scholarship som delas ut jämna år till en verksam kvinnlig plastikkirurg. Det andra stipendiet, SIE Scholarship, är årligen återkommande och  riktar sig till kvinnor som är under yrkesutbildning eller nyligen ändrat yrkesinriktning. Företräde ges för dem  som arbetar inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) och till kandidater som påbörjat sista året av sin utbildning.
Mer information finns att läsa på SIE:s hemsida. Logga in och scrolla sedan ner till nedladdningar i vänstra kolumnen. Skriv därefter sökordet SIE Scholarship Fund. Då visas flera filer i fältet under. Däribland information och ansökningshandlingar. Lycka till!
https://extranet.soroptimisteurope.org/sieextranet/pages/protected/download/downloads.jsf

och så en liten påminnelse ...
För en månad sedan bad jag via mejl till klubbpresidenten alla klubbar att inkomma med uppdaterade uppgifter om klubbens funktionärer senast den 31 oktober. Jag har fått in många svar men saknar fortfarande svar från tiotalet klubbar. Ber er därför att snarast fylla i svaren på de i mejlet bifogade filer och skicka dem till  ursula.hellberg@ystadmail.se
Tack på förhand!

Extension

”100 – tillsammans för framtiden”
Oktober går mot sitt slut, klubbarna har haft årsmöte, många har varit på regionmöten och president workshop. Unionsstyrelsens projekt ”100 – tillsammans för framtiden” är igång.
Vad innebär det egentligen…….. Läs mer här!

Guvernörerna informerar

Kärstin Jacobsson från SI Sotenäs och Catherine Hessel Westling från SI Kalmar axlar uppdragen som guvernörer för Sverigeunionen Soroptimiståret 2019/2020.

Läs mer här om Guvernörsmötet 2020, samarbete inom Norden och annan intressant information 


Programledarna informerar

Under hösten har vi, Sara och Sandra varit på Regionmöten och President Workshops. Här kommer den uppföljning vi har skickat ut och som ni som programledare också självklart ska ta del av. Klicka här

Sveriges Kvinnolobby

Sveriges Kvinnolobby inbjöd sina medlemsorganisationer till det årliga ordförandemötet den 12 oktober. Gertrud Åström gav en faktabaserad bakgrund till temat Jämställdhetspolitik och makt och Lena Johansson gav en genomgång av hur könsuppdelad statistik är grunden för allt jämställdhetsarbete.

Läs Ingers sammanfattning här 

Rent vatten från kvinna till kvinna

Sedan förra nyhetsbrevet har vi fått in drygt 29 000 kr. Klubbar som bidragit är Göteborg-Mölnlycke, Nyköping-Oxelösund, Varberg, Örebro-Wadköping, Falkenberg, Arvika och Växjö-Sigfrida. Dessutom har vi fått  generösa gåvor från Lions Club i Älmhult och från motionsgruppen Gubbröran vid Hornstull och flera I stället för blommor-gåvor. I veckan har 72 st  Solvatten gått med båt till Mombasa och soroptimistklubbarna i Kenya. Vidare försöker vi lösa tullproblem med sändningar till Tanzania och att regnperioden tar slut i Mali. Därför har vi inte kunnat göra alla planerade inköp denna månad. Saldot på vårt konto är nu ca 167 500  kronor. Vi hoppas kunna genomföra flera sändningar före årsskiftet.

Butiken Informerar

Nu har vi fått leverans av ännu en artikel som kan användas på Orange Dagarna - Orange the World.

Vi har nu återigen en kasse i vårt sortiment. Vår Soroptimistlogga samt webbadress är tryckt på en sida. Den är tillverkad i non woven-material. Storlek: 38x42x9 cm och med långa handtag. Kassen finns i både ORANGE och MARINBLÅ.
Pris: 25,- kronor/styck.

Välkommen med din beställning! 

Margareth Johansson


Webbredaktionen informerar

Det finns nyheter på hemsidan. Överst till höger på startsidan står det inte längre
"Logga in" och "Glömt password" och en facebook-symbol.

Istället står det där Medlemssidor som man väljer om man vill logga in på våra egna sidor. Efter inloggning ersätts detta med ert namn. Och väljer ni då att trycka på ert namn kommer ni till er profil och kan ändra uppgifter om er själv.

Den valbara FB-symbolen samt valbara symboler för Instagram och Linkedin hittar ni längst ner till höger på varje sida. Det finns ytterligare förändringar gjorda, som ännu inte testats och inte införts i manualen för webbmostrar så det får ni vänta på till nästa nyhetsbrev.

 

Nästa Nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 24 november 2019.
Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se 
så får alla i webbredaktionen tillgång till din text.