Soroptimisternas Nyhetsbrev Nr 2 2019-2020

Mihaela informerar

”100 – Tillsammans för framtiden”!!!
Du har väl inte missat informationen om ”100 – tillsammans för framtiden”? Blir det kanske din klubb som kommer att ta emot utmärkelsen som Mest Framgångsrika Medlemsrekryterare på nästa unionsmöte i Lund 2020?

I detta Nyhetsbrev finner du hur vårt arbete är förankrat i FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling (SDG) Vidare om behovet av att mötas och det nya verksamhetsåret. Läs mer….

Välkommen till Soroptimisterna i Sverige önskar vi våra 8 nya medlemmar sedan 30 juni:
Judith Månsson och Ingegerd Petersson – Kalmar,
Carina Roth – Lund,
Karin Björklund och Cecilia Wittek Nuija – Norrköping,
Camilla Skorup och Ewa Schylander Ericsson – Stockholm-Ekerö,
Gunilla Wilandh - Örebro.

Till sist… "Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" (Nelson Mandela).


Mihaela
Din unionspresident 2018 - 2020

Advocacy

Kära systrar.
Denna månadens Advocacy brev innehåller Sharon Fishers inbjudan till oss alla, att följa med på bussresan mot jämlikhet “The Road to Equality “. Sharons nya binneniumtema. Hon skriver om vad dessa två åren ska handla om och vad vi kan agera mot.
Nedan finns ämnen som barnäktenskap, könsstympning, åldersdiskriminering,  lika rätt till utbildning, slaveri och människohandel,  lika lön för lika arbetsuppgifter m.m. Fullt med idéer och ämnen att ta upp till diskussion på era möten, driva kampanjer inom och ev. starta ett projekt för att göra en större insats.
Tycker ni att detta låter intressant, skriv ett kort mail, med ert tel.nr.så kontaktar jag er snarast. Vi hjälper er att ta fram mer djupgående information, intressanta föredragshållare, kampanjmaterial m.m. om det ämne som ni vill lyfta i er klubb och lära er mer om. Kontaktuppgifter nedan.

Läs mer här!   Dessutom: här har ni ett vykort: Vägen till jämlikhet.

Eva Skårner
Vice Unionspresident och Advocacy Coordinator  för SI Sverige Unionen 
evaskarner@hotmail.com; advocacy.soroptimist.sweden@gmail.com;          0709-165489

 

Programledarna informerar

Verksamhetsåret startar NU!!!
Detta verksamhetsår rivstartat med regionmöten och Sandra har  redan deltagit i Malmö och Göteborg. Utöver detta har Soroptimisterna funnits på plats på Bokmässan i Göteborg till vilken Sandra tagit fram ett infoblad för att föra ut budskapet att vi har tagit ställning för jämställdhet sedan 1921! Höstens verksamhet kommer att handla om digitala möten med er! Hoppas att ni vill delta!!
Läs mer här!Extension informerar

Hösten har nu kommit, och längst i norr har den första snön fallit. Vi står nu inför ett nytt verksamhetsår och vi hoppas att ni alla känner inspiration inför det kommande året och dess utmaningar. En av dessa utmaningar har formulerats av vår unionsstyrelse:

”100 – tillsammans för framtiden”

Hur ska vi tänka och vad kan vi göra för att nå upp till målet med en nettoökning av medlemsantalet med 100 systrar det kommande året?   Lite idéer och inspiration från extension får ni här

Rapport från SNLA 2019

SNLA rekryterar unga kvinnor i åldern 18-30, med nordisk eller annan etnisk bakgrund, boende i Nordiska länder, 5 från varje land. Vi samarbeta med 5 Nordiska Soroptimist Unioner – således finns det plats för 25 vid utbildningen. I år ägde den rum i Rauma, Finland, nästa år blir det Kalundborg, i Danmark.

Ett stort tack till alla klubbar som bidrog med pengar till detta! Vi fick lite stöd från fonder i Finland och från SIE, men merparten för Sveriges del täcktes av era bidrag. För nästa år är vi redan igång med ansökningar, men hoppas innerligt att ni fortsätter att stödja SNLA.    Läs mer här och se ett par härliga bilder

Rent vatten från kvinna till kvinna

Vi har nu passerat 2 miljoner kronor i insamlade medel till Sverigeunionens program ”Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten” från starten i oktober 2012.  Och vi har försett 1858 fattiga familjer ned en dunk – vilket innebär att långt över 10 000 - sannolikt över 15 000 personer främst kvinnor och barn har tillgång till rent vatten. Med tanke på att dunkarna är mycket hållbara så finns de allra flesta kvar i bruk.  Helt fantastiskt! Och bidragen från framför allt våra klubbar fortsätter strömma in.
Sedan senaste månadsbrevet har vi fått in drygt 28 000 kronor från bland annat Falkenberg, Luleå, Ystad, Uppsala Carolin, Mjölby, Umeå-Sävar-klubbarna samt ett antal privatpersoner. Du vet väl att du kan ta ut flera olika gåvobrev, t ex ”I stället för en blomma” eller ”Till minne” på vår hemsida. Har du en färgskrivare blir det ännu bättre än i svartvitt. Jag (Birgitta) sätter numera oftast in en summa på vårt pluskonto 65 71 17-8 och skriver ut ett gåvobrev i stället för att ta med en vinflaska eller en blomma när jag går bort och det uppskattas verkligen när man förklarar vad pengarna går till.
Läs mer här om Kenya, Colombia och Mali samt om Mary Muias besök i Stockholm

Nytt från FN-funktionären

Vår representant i Svenska FN-förbundet berättar om hur snålblåsten i världssamfundet bromsar arbetet med de globala målen samt om folkökningens effekter på klimatet
Läs mer här!

Information från Butiksansvarig

Nu har vi fått leverans på material inför Orange Dagarna - Orange the World.
En kombinerad Isskrapa och P-skiva! Priset är 20,- kronor per styck.

Lite längre fram i oktober kommer vi att få in en ny kasse. Den kommer att finnas i både orange och blått med vår logga. Återkommer med mer information så snart den finns på lager.

Välkommen med din beställning!

Margareth Johansson

Regionmöten

Några regionmöten kvar: 
Regionmöte Mitt 5:e oktober i Stockholm - Tyvärr inställt
Regionmöte Norr 12:e oktober i Sundsvall
Regionmöte Öst 19:e oktober i Mjölby

Inbjudan till "Klubbarna informerar om projekt"

För att sprida kunskap och inspiration bjuder vi in klubbarna att informera om projekt i nyhetsbrevet från Sverigeunionen. Skicka till webbredaktion@soroptimistsweden.se .

Klubbens namn
Kort beskrivning max 256 tecken  (ca fyra rader i brevet) samt eventuellt en word- eller pdf-fil med mer information som vi kan länka till. 

Klubbarna informerar om projekt

Stockholmsklubbarna: City, Ekerö, Södertörn och Vaxholm

Klubbarnas samarbete med att stötta hemlösa kvinnor i Stockholm fortsätter under verksamhetsåret med middagar, fotvård, besök på muséer och som samtalspartners på deras nya tillhåll i Stockholm, Bostället på Söder.

 

Webbredaktionen informerar

Det är dags att gå igenom och uppdatera klubbens information så att den är aktuell.
Gäller framför allt klubbfunktionärer. Uppdatera gärna uppgifterna om vän-klubbar samtidigt.

Sidorna Blogg, Grafisk Profil och GDPR har flyttats in under de interna medlemssidorna.
Om ni inte hittar dem använd SÖK funktionen! Fler ändringar kommer.

Om du läser detta nyhetsbrev i din mobil eller på en padda blir ibland nummer som datum, telefon- och bankgironummer understrukna och blå, d.v.s. ser ut som länkar. Vid test av dessa "länkar" ville mobilen (SIRI?) lägga in datumet i kalendern och telefonnumret i kontaktlistan. Det är alltså något som mobilens webbläsare lägger in och inget som webbredaktionen kan göra något åt.

Nästa Nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 27 oktober 2019.
Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se 
så får alla i webbredaktionen tillgång till din text.