Presidenten har ordet

Ny månad, nytt nyhetsbrev! Har det verkligen gått en månad sedan förra nyhetsbrevet?!? Ja, tiden verkar gå fortare och fortare, eller är det så att jag har mer omkring mig. Ja, nu är det mycket på gång. Är just hemkommen efter några fantastiska dagar i Athen där alla unionspresidenter inom SIE har haft två arbetsdagar tillsammans med vår SIE president Elisabetta de Franciscis och Renata Trottman, vår inkommande SIE president från 1 oktober.

Dessutom hade vi styrelsemöte i unionsstyrelsen i veckan som gick och då hade vi kopplat på unionens programledare Monica Pavlovic och Sara Nilsson, som har gjort ett helt fantastiskt arbete genom att ringa runt till alla 50 klubbpresidenterna och samtala med dem om klubbarnas verksamhet. Det blev många intressanta diskussioner och resultatet kommer att återkopplas till alla presidenterna inom den närmaste tiden. Ett STORT TACK till Monica och Sara för er fantastiska insats som vi hoppas kommer att generera många bra diskussioner ute i klubbarna om deras verksamhet.

Imorgon åker jag till Gävle för att delta i Regionmöte Mitt, den 7 oktober Regionmöte Väst i Karlstad och den 14 oktober Regionmöte Öst i Motala. Till alla dessa möten kommer också unionens programledare Sara Nilsson och talar om hur vi kan fördjupa vårt arbete inom soroptimismen i klubbarna! Du som ännu inte har anmält Dig till Ditt regionmöte, gör det nu så möts vi under de närmaste veckorna!!!

Läs mer om ovanstående längre fram i nyhetsbrevet.

SIE president Elisabetta

Dear Soroptimists,
Two years have gone by fast and it is time to say goodbye.
I thank you for having elected me to serve this beautiful organization and, as promised in Berlin
in 2013, I believe I gave all my very best to serve the best organization that works for the
betterment of women. If that was enough, only time will tell.

Läs hela brevet här!

Kassören

Nu är sommaren slut och därmed närmar sig tiden för årsavslut för oss Soroptimister. För att få fram ett så rättvisande resultat som möjligt är det viktigt att vi får med alla kostnader som tillhör perioden
1 oktober 2016 - 30 september 2017. Så om du har någon reseräkning eller begäran om ersättning för något utlägg som du ännu inte har skickat ber jag dig göra det snarast. 
Skicka det via email till kassor@soroptimistsweden.se eller med vanlig post på adress Carin Westin, Hagared Källäng, 514 54 Nittorp.

För er som är klubbkassörer vill jag uppmärksamma er om att medlemsavgifterna till unionen ska betalas senast 31 oktober. En lista med uppgifter om antal klubbmedlemmar och totalsumma att betala har nyligen skickats via mail till den adress som finns i medlemsregistret på er kassörer. 

We stand up for Women, programledarnas sammanställning av rundringningen, Regionmöte, Bästa Projekt 2018 och en del annat.

Det händer onekligen en hel del från vårt perspektiv sett. Vårt uppdrag som unionens programledare är att bidra till att klubbarna kan göra verklig skillnad för kvinnor och flickor, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Vår sammanställning av rundringningen till Sverigeunionen av soroptimistklubbar är en viktig del i detta. Det är också Europafederationens tema för 2017-2019: We stand up for Women och vår organisations möjlighet att påverka på nationell nivå inom Regeringskansliet i den nya arbetsmetoden Sakråd och internationellt som delegat för SIE i New York under CSW 62. 
För oss som vill finns det även möjligheter att bidra lokalt genom att lyfta klubbens arbete och nominera det till Bästa Projekt 2018 eller genom att på regional nivå bidra genom sin närvaro på ett regionmöte! Välj något som passar och kör på!!!

Läs mer här!

Guvernörerna informerar

Europapresident Maria Elisabetta Franciscis har skrivit en summering av sin syn på Europakongressen på www.soroptimisteurope.org/news-media
Se ”message from our president”. Där skriver hon bl a om Fredspristagaren Gégé Katana Bukuru.
Renata Trottmann från Lucerne i Schweiz efterträder henne som europapresident den 1 oktober.

På startsidan under ”news and media” så kan du också läsa alla publikationer: The Link, Programme&Advocacy Newsletter, Best Practice Adwards, Annual Report 2016 och SIE Overvie Brochure. Ett nytt nummer av Programme&Advocacy Newsletter har precis kommit ut
www.soroptimisteurope.org/programme-advocacy-news

Läs mer här!

Om vår miljö - regionmötet i Ystad

Höstens första regionmöte ägde rum i Ystad den 2 september. Jag skulle i första hand representera unionsstyrelsen, och när jag först såg programmet med föredrag om kusterosionen i Ystad tänkte jag, att det rör väl bara de sydligast boende i Skåne. Behållningen, tänkte jag, blir i alla fall som vanligt alla härliga soroptimister man träffar vid sådana här tillfällen. Rätt tänkt om detta - och så fel jag hade om vilka som berörs - alla mer eller mindre. 

Läs mer här!

Tack för att du gillar

Tack för att du gillar inläggen på Facebooksidan för Soroptimist Sweden! 
Om du också tycker att Soroptimismen är en bra kraft i samhället, som borde synas litet mer vore, så kan du hjälpa till genom att BÅDE "gilla" OCH "dela" inläggen på Facebook.

När du "gillar" ett inlägg når det i bästa fall 5 % av ditt nätverk.
Om du däremot "delar" inlägget syns det hos upp till 80 % av dina vänner på Facebook.
Vi skulle behöva att du BÅDE "gillar" OCH "delar" inläggen.

Vill du vet mer? Eller vill du dela med dig av dina erfarenheter av marknadsföring i sociala medier?
Maila gärna monica.einegren.soroptimist@outlook.com.

Klubbarnas epost

Nu inför att många klubbar byter styrelse, hoppas jag att ni tänker på att överlämna klubbens epostadress och lösenord till nästa styrelse. Ni som önskar att få ett nytt lösenord till just er klubbmejl, kan höra av er till webbredaktionen!! Vi kommer att samla ihop alla eventuella önskemål och se till att det blir ändrat (vi måste ha hjälp från vår support med detta)

1,5 miljoner kronor insamlade

Stort Tack!!  till alla klubbar och enskilda som genom olika aktiviteter bidrar till solvattenprogrammet. Nu i september har vi tillsammans samlat in över 1,5 miljoner kronor sedan starten 2012. Sammantaget har ett femtontal klubbar hittills under 2017 bidragit med fantastiska ca 195 000 kronor. Därtill kommer stora och små bidrag från många enskilda som födelsedags-  eller minnesgåvor eller i stället för en blomma när man går på kalas.  

LÄS VIDARE HÄR 

Mobilinsamlingen

19 051 SEK för de tre första kvartalen 2017
Sverigeunionen har under de tre första kvartalen 2017 samlat in 1161 mobiler och därmed  bidragit med 19 051 SEK till barnrättsorganisationen Plans projekt mot könsstympning i Egypten. Ett gott resultat trots avbrottet före och efter unionsmötet. Bra jobbat i de sex deltagande klubbarna!

Men det återstår ett kvartal som förhoppningsvis ger ytterligare tillskott i kassan. Det verkar finnas hur många mobiler som helst i våra gömmor och vi är många klubbar som kan hjälpa till. Alla bidrag, stora som små är värdefulla.

Gunnel Zenk Tel 070 7906522         E-post  gunnel.zenk@gmail.com

Mobilinsamlingen fungerar precis som tidigare med Plan Sverige och återvinningsföretaget Redeem Nordics som samarbetspartners. Det är alltså fortfarande vi Soroptimister som skänker mobilerna till Redeem och  Plan Sverige. Samarbetet Plan Sverige och Redeem Nordics har pågått utan avbrott även under 2017.