Presidenten har ordet

Så har vi kommit till sista brevet innan sommaruppehållet. Man säger att tiden går fort när man har roligt! För mig stämmer det verkligen! Den här vårterminen har verkligen gått med ilfart och jag tycker att det har varit fantastiskt roligt! Så många härliga upplevelser jag har fått, så många fantastiska kvinnor jag har mött och så mycket jag har lärt mig!!! Kunde aldrig föreställa mig att presidentuppdraget skulle vara så mångsidigt och innehållsrikt. Det här är en upplevelse som jag vet att jag delar med de allra flesta som engagerar sig i ett styrelseuppdrag på klubbnivå, tar på sig ett funktionärsuppdrag på unionsnivå eller engagerar i ett projekt. Det är i dessa sammanhang som man verkligen förstår vad det innebär att vara soroptimist!
Nyss hemkommen från årets guvernörsmöte vill jag berätta att även i år fick Sverige ett Scholar ship stipendium. Det är Annica Frank i Stockholm City som fick det som bidrag till sina studier då hon håller på att omskola sig. Ett bra tips till alla soroptimister som studerar.
Med stor stolthet fick vi ta del av det arbete som mentorkommitten på Europanivå hade att presentera, då vår Anna Rosenqvist från Växjö spelade en central roll i detta arbete. Det finns nu en digital handbok för alla mentorer som denna grupp har sammanställt. (klicka här för att komma till handboken) Här finns massor med bra tips och material för Dig som vill bli mentor. Att vara mentor är ett mycket bra sätt att arbeta med Advocacy och arbeta för att unga kvinnor blir intresserade av Sorptimismen.
Vårt grannland Norge fick Best price award för ett fantastiskt arbete med en teatergrupp kring trafficking. 2500 personer har redan sett den och föreställningarna fortsätter till hösten. En föreställning kommer att ges i Fredrikstad i september. Bra tillfälle att åka ett gäng tillsammans på en utflykt!
Mer från guvernörsmötet hittar Du på guvernörernas inlägg i detta brev.
Numera kan alla gå in på SIE och penumerera på SIE Link, ett nyhetsbrev som kontinuerligt kommer att sändas ut per mail och där Du kan läsa senaste nytt på europanivå. (klicka här för att komma till registrering)
Innan jag tar sommarlov åker jag till Island över midsommar på Nordiskt möte för att utveckla och förstärka det Nordiska samarbetet.
Med tillönskan om en riktigt skön sommar till Er alla!
Kärstin

Guvernörsmötet i Luzern, 20180525-20180527

Luzern är en mycket vacker ort, den ligger vid Vierwaldstättersee och mellan snöbeklädda berg. Renata Trottermann Probst bor här och Luzern har två Soroptimistklubbar, varav den ena är chartrad i år.
Förutom undertecknade så deltog Kärstin Jacobsson, president och Miquaela Aquelius, inkommande president. Dessutom var Anna Rosenqvist, repr från det europeiska Mentorprogrammet, inbjuden. 
Läs det senaste på www.soroptimisteurope.org
Klicka News&Media och du kan läsa om:
- The Link
Renata introducerar via video.
Anmäl din e-post adress och du får nästa bulletin hemskickad
- Ett enkelt sätt att förklara vilka vi är, kort video
Klicka vidare till All news, så kan du bl.a. läsa mera om
- Mentorskap och loggar du in så hittar du handboken under Downloads

Läs också vidare på www.soroptimisteurope.org
Klicka Soroptimist Space och du kan bl.a. läsa om
- Bästa projekt 2018
- Fototävling 2018
- Soroptimisterna på väg mot det Virtuella medlemskapet

Förändring/utveckling av The Constitutions and By-Laws är, som vi har skrivit tidigare, ej klara. Troligen år 2020. Styrelse och kommitté för SIE arbetar vidare tillsammans.
Om du vill läsa mera redan nu så logga in på www.soroptimisteurope.org gå till Download>Meetings>GM2018

Ylva Larsson och Christina Zeidlitz kommer med en utförligare rapport på svenska. Den kommer att finnas på vår hemsida.
Två nya klubbar chartras i september:
Danubius, Budapest den 8 september
Bochum i Tyskland, den 22 september

// Ylva Larsson och Christina Zeidlitz
Vi önskar återkoppling via reflektioner och funderingar!
Ylva Larsson mejl  Christina Zeidlitz mejl (klicka på namnen för att komma till mejlen)

Nyheter från Solvatten-programgruppen

Sedan 2012  har vi nu tillsammans samlat in 1 625 300 kr till vårt program Rent vatten från kvinna till kvinna för bättre hälsa och en bättre miljö. Vi har sammanlagt skickat ut 1557 st Solvattendunkar till 13 länder i Afrika och till Nepal. Flest dunkar har gått till Kenya och Tanzania, 504 respektive 575 st.

Ihushi, Tanzania
36 Solvattendunkar är på väg till Ihushi. Många människor inom Ihushiområdet  har sett vilken märkbar effekt tillgången till rent vatten haft hos de familjer som redan fått Solvattendunkar genom vår försorg och har uttalat önskemål om att få en dunk. Emmanuel, vår kontaktperson på plats, säger att de riktigt behövande i området, de som inte har några egna möjligheter att betala, har fått tillgång till Solvattendunkar.  Filosofin för befolkningen i Ihushi är att de som har det lite bättre ställt ska betala något för den service man får. Nu vill Emmanuel, precis som man gjort tidigare med sollampor , sälja dunkar i den lilla gemensamma affär som kooperativet har  till ett starkt reducerat pris. Intäkterna går sedan till områdets utveckling med skola, hantverksutbildningar, kvinnogrupper mm och på  längre sikt till att familjerna själv har råd att köpa de Solvattendunkar man behöver. Läs mer om hur Ihushi och byarna runt omkring utvecklats sedan 1999 då Vänföreningen Ihushi bildades. Vi har samarbetet med vänföreningen sedan 2014 och är glada att genom rent vatten kunna medverka till områdets positiva utveckling  http://ihushi.org/page/byutveckling/solvatten/index.html

Ny medlem i Solvatten-programgruppen

Programgruppen har utökats med en medlem, Carola Kalin från SI Göteborg-Mölnlycke. Carolas intresse för Solvatten väcktes i samband med ett event klubben hade våren 2017 där behållningen gick till vårt unionsprojekt.  Klubben har nu Afrika som ett övergripande tema och då passar Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten väl in! Hon hoppas kunna bidra med sina erfarenheter från projektledning, etc. från sitt yrkesliv inom HR i Sverige och internationellt.