Mihaela informerar

Ingen ljusning i sikte. Det är tid av oro och stora utmaningar. Men det finns ljusglimtar: Uppfinningsrikedomen blomstrar, luften blir allt bättre och omtanken om våra medmänniskor ökar.
I detta nummer kan du läsa om förberedelserna för det digitala årsmötet, unionsstyrelsens- och funktionärernas arbete i Coronapandemins tider och uppmaningen om att INTE ställa in utan STÄLLA OM. Dessutom kommer förslag på ett nytt unionsprojekt att presenteras, en uppmaning om att utse Vår Bästa Syster samt namnen på våra senaste medlemmar.
Trevlig läsning…

TIll sist 
“Att bry sig om varandra är inte bara att uppmärksamma varandra, utan att tillsammans blicka mot ett gemensamt storslaget mål och kämpa för att nå dit." (Abbé Pierre)

Mihaela
Din unionspresident 2018-2020

Webbredaktionen informerar om det digitala årsmötet

Vi behöver flytta systerskapet online, och hitta nya vägar för vårt samarbete.

Vi förbereder nu ett digitalt årsmöte och kommer att använda verktyget Zoom. För att kunna fokusera på själva mötesförhandlingen under årsmötet och inte drunkna i ”teknik”, så krävs det att vi installerar Zoom i förväg och att vi tränar på att använda det.

Samtliga delegater kommer att få separata inbjudningar till möten i

  1. smågrupper där vi installerar programmet och går igenom grunderna i hur man använder det
  2. storgrupper där vi tränar att använda verktyget för att begära ordet, rösta osv.

Om du redan har erfarenhet av att driva webb-möten oavsett plattform är du välkommen att kontakta Webbredaktionen..

Vi flyttar systerskapet online, så länge det behövs!

Programledarna informerar

Bästa Unionsprojekt har delats ut och här presenteras vinnarna, nästa Dialogmöte är den 19 maj, vi tipsar om aktivitet för ert projekt eller månadsmöte...ja, det finns en hel del att läsa i sammanställningen från oss Unionsprogramledare. Läs mer här

Guvernörerna har ordet

Under rådande Coronapandemi är flera fysiska möten inställda:
Det nordiska mötet som skulle hållas i början av juni där de nordiska guvernörerna skulle ha ett eget möte.
Guvernörsmötet i Prag i slutet av juni där viktiga beslut rörande SIE:s ”Constitution and Bylaws”, dvs stadgar och tilläggsbestämmelser, skulle fattas. GM i Prag ersätts av ett digitalt möte. Ett fysiskt möte hålls i september för att enligt stadgarna besluta detta innan 1/10 2020.
Kärstin Jacobsson var med på ett extra inkallat möte i Krakow i januari rörande dessa frågor.
Nu sitter vi som alla andra framför våra skärmar och följer utvecklingen och hoppas verkligen att mötet i Prag i september blir av. Ambitionen är att vår organisation ska anta mindre byråkratiska mått och passa den moderna kvinnan bättre.
Protokollet från GM i Zagreb 2019 finns nu på guvernörernas funktionärssida, bättre sent än aldrig.
Ta hand om er och håll ut!
Catherine på Sveriges östra kust och Kärstin på den västra.

Extension informerar

Det är tuffa tider med Corona och vi är alla påverkade i någon omfattning. Jag hoppas att alla är friska och kommer så att förbli.
Vi inom extension förstår att det är svårt att rekrytera under dessa förutsättningar särskilt då vi har som tradition att rekrytera genom fysiska möten med andra kvinnor. Vi inom extension vill hjälpa er att, trots Corona, blicka framåt och fortsätta jobba med att lyfta fram vår organisation. Till er hjälp har vi tagit fram en ”rekryteringslapp som ni kan skriva ut och anslå på platser ni anser lämpliga.
Ni hittar den via länken här

På bilden finns, längst ned, en liten vit ruta. Tanken är att ni här kan skriva in er lokala klubbs kontaktuppgifter. Vi hoppas att på detta sätt lyckas fånga fler kvinnors intresse. Och kom ihåg: det går att vara aktiv inom klubben även om vi inte kan träffas fysiskt.

Vi kan också meddela att vår digitala klubb: Sverigeklubben, nu är aktiv. 
Vill ni veta hur man blir medlem läs här:

Med önskan om en skön vår.

Extension genom Karin Vilhelmsson

Solvatten informerar

Denna månad har vi fått in 9500 kr från Arvika, Sotenäs och Stockholm-Vaxholm. På kontot finns 63 100 kr- stort tack.

Påskhälsning har kommit från WANA, (www.wana.nu). Solvattenprojektet som pågått sedan 2018 är till stor nytta i byn, Obirkishu, Tanzania. Det är ett samarbete mellan WANA och soroptimisterna i Motala. Det har fungerat bra. Och många har önskat att det skulle få ta del av Solvatten. 10 stycken fördelades 2018. I mars i år kom 18 dunkar, som genast delades ut till lika många familjer. ”Det hjälper till att förbättra hälsan, särskilt till barnen”.
Kalmarsyster Annica Triberg har återigen besökt Ihushi, Tanzania, nu i sällskap med sin dotter. Annica ordnade Soroptimist-resan till Tanzania, 2018. Nu hade hon återigen Solvatten i bagaget. Ta del av Annikas gripande rapport. Läs den här

SNLA

SNLA har flyttats från fram till v.25  2021 på grund av Covid 19. Under tiden fram tills dess kommer SNLA att sakta påbörjas via webinar/distans-undervisning för att upprätthålla kontakt med alla som har valts ut som deltagare. Därför söker vi gärna Soroptimister som har erfarenhet av denna form av undervisning, för att kunna vara med och hjälpa oss att utforma dessa på bästa sätt. 
Kontakta gärna Linda Schang 0702287948, linda@schang.se 

Alldeles nys valde vi SNLA deltagare för Sverige 2021 in Kalundborg, Danmark, och alla som inte kom med denna gång är välkomna till väntelistan. Inom kort återkommer vi till alla klubbar som rekommenderade kandidater, med resultatet för deras kandidat.

Vi har återigen haft ett urval av utmärkta kandidater, och det har varit mycket svårt att välja. Det är samma situation för alla 5 Nordiska Unioner, men vi har bara 5 platser per land. Trots flytten av SNLA med ett år, så har vi kunnat behålla samma lokaler i Kalundborg till samma pris, samt behåller bidraget från Nordiska Rådets fond även till nästa år.

Rapport från Sveriges kvinnolobby

21 mars 2020 höll vår paraplyorganisation Sveriges Kvinnolobby sitt årsmöte per telefon. Utöver sedvanliga årsmötespunkter som val (t.ex. omvaldes Anna Giotas Sandqvist som ordförande på två år och Linda Schang  omvaldes på två som styrelseledamot och nominerades för omval på två år som ledamot till EWL:s styrelse tillika delegat till EWL:s generalförsamling), föredrogs verksamhetsberättelsen för 2019 och presenterades förslaget till verksamhetsplan för 2020.

Läs hela rapporten här

Klubbarna informerar

Varbergs Soroptimistklubb 60 år!

Välkommen att fira denna födelsedagsmiddag tillsammans med oss fredagen den 4 september kl 19 i centrala Varberg! 

För att kunna planera vårt firande behöver vi veta ungefär hur många som kommer.  Vänligen anmäl intresse (ej bindande i detta skede) senast 31 maj så återkommer vi med mer information. 

Tack från Malmö

Stort tack till alla som röstade på vårt projekt Gnistan.
Det kom som en glad överraskning för oss alla, och vi värdesätter den uppskattning alla visat genom att rösta fram oss till Bästa Klubbprojekt 2019.
Pengarna kommer gå till en grillfest (utomhus) för alla barnen för att fira in sommaren. Varje år bjuds annars barnen och föräldrarna på en utflykt till Tosselilla. Coronapandemin har satt stopp för årets utflykt, men vi hoppas att vi kan göra en minnesvärd eftermiddag istället och tillsammans med alla barn fira att vi vunnit. 
För er som undrar hur det går för oss i dessa tider, kan vi berätta att vi genom lite ändringar har full verksamhet utomhus istället. Barnen får varje dag göra lärorika aktiviteter och projekt. Vi har trädgården och fotbollsplanen runt hörnet  Kaninerna är utomhus ett par timmar och vi ger alla näringsrik fika i form av grillad korv, majs, grytor och pastagratänger för att stötta de som inte får så mycket mat annars.

Återigen stort tack och bästa systerhälsningar
Lotta Helin, President för SI Malmö

Tips från Webbredaktionen

I dessa Coronatider där många av oss sitter hemma har jag ett tips för de som gillar att spela bridge. 

Det finns ett program som heter Bridge Base Online, www.bridgebase.com där man kan spela själv mot vem som helst i världen, gå in som ett par och spela mot vilka två som helst eller som tre väninnor och jag gör. 
Vi bokar ett helt bord bara för oss, en ringer upp de andra tre via WhatsApp och sedan spelar vi 16 brickor eller fler och kan samtidigt prata i mun på varandra precis som om vi satt runt ett riktigt bord. Det tar ca två timmar.
Vi tycker det är så "morsomt" att vi gör det ett par tre gånger i veckan.

Det är så vitt jag vet gratis, man skapar en användare och sedan är det bara att köra. Hör av er till webbredaktionen om ni vill ha hjälp att komma igång.

Gunnel Barkeby

Nästa nyhetsbrev


Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 7 juni 2020.
Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se 
så får alla i webbredaktionen tillgång till din text