Nyhetsbrev nr 7 2019-2020

Pga av ett fel hos Mindbite i länkningar till filer efter en uppdatering i systemet skickas detta mail en gång till.
Om det är svårigheter med bilder och länkar prova i första hand att använda webbläsare.

Mihaela informerar

Coronapandemin upptar rubrikerna och referenterna i media nuförtiden. Det är en tid av stor oro och stora utmaningar. Inga experter har ännu kunnat sia om när vi ser slutet på pandemin.

I detta nummer: Inställt unionsmöte i april, verksamheten i klubbarna har gått i stå men också en uppmaning till alla systrarna om att INTE ställa in utan ställa om! 

Vi har fått återkoppling om fina aktiviteter i samband med den Internationella kvinnodagen den 8 mars samt andra värdefulla initiativ. Klubbarna har fått mer utrymme i detta Nyhetsbrev  för att dela med sig av sina insatser och aktiviteter.

Och tre nya medlemmar har vi fått sedan förra Nyhetsbrevet. 
Elinor Magnusson – Göteborg-Mölnlycke,
Jasmine Carlsson – Jönköping, Füsun Biber – Stockholm-City.

Trevlig läsning…

Till sist: “Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive.” (Dalai Lama)

Miahela

Din unionspresident 2018-2020

Advocacy

Mina Kära Systrar…..

Jag hade tänkt skriva om härliga våridéer och ett referat om CSW64. Det blev inte så, utan istället är det året 2020, när allt ställdes in och livet kom av sig.

Mitt brev handlar därför om att bry sig om våra medmänniskor och systrar. Inte bara i Sverige utan även globalt. Våra Systrar i Europa har startat projekt och insamlingar för att stötta sjukvården i de värst drabbade områdena. Jag åkte faktiskt till NY ändå och det inställda CSW. Det var innan kaoset tog fart. Rapporten och foton finns med i tredje stycket.

Internationella kvinnodagen kom och gick. Den svenska mediakampanj gjordes framför allt av Sandra Gonzales Sköld. Stort tack!!!. Jag vet även att en del klubbar delar med sig av sina aktiviteter i detta utskick.

Läs mer här

Varmaste systerkramar

Eva Skårner
Vice President och Advocacy Coordinator
för Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Programledarna informerar

Kvinnor och flickors utsatthet ökar på grund av Coronaviruset vilket är ett tecken på att vårt arbete är viktigt och behövs! Unionens programledare bjuder in klubbarna till online-möte för att vara ett stöd i ert arbete bl.a. om hur ni röstar till Bästa Projekt 2019.Läs mer här

Extension informerar

Coronatider och Projekt ”100 - tillsammans för framtiden” är ingen lätt kombination. Möten och aktiviteter blir nu inställda och tillvaron ganska trist. Vi vill här komma med några tips vad vi som Soroptimister kan göra i dessa tider.

Medlemsvård - gå ut i era klubbar och erbjud stöd till systrar som har behov av hjälp med exempelvis handla mat, tidningar, blommor inför stundande påskhelg, apoteksärenden mm.

Arrangera möten som kan hållas utomhus - picknick, skogspromenader, tipspromenader - på olika sätt försöka hålla motivationen uppe trots Corona. Bjud in gäster och hitta på något som kan locka. Tråkigt att ställa in våra månadsmöten nu när våren är här (i södra och mellersta delarna av vårt avlånga land).

Nu finns information om E-medlemskap på hemsidan (se även Bentes info i Nyhetsbrev 6), bra att informera potentiella medlemmar att det finns valmöjligheter till traditionellt medlemskap. 

Glöm inte att skicka in till lokaltidningarna när ni ordnar olika aktiviteter, vi behöver bli mer synliga. 

Kerstin Holmqvist
Extensiongruppen

SNLA

SNLA har precis börjat sin rekryteringsprocess till den planerade utbildningssessionen en vecka i slutet av juni. Vi har 10 sökande - tack till alla klubbar som jobbat fram fantastiska kandidater!

På grund av Corona-viruset så undersöker det danska arbetsteamet och den nordiska styrgruppen möjligheten att hålla sammankomsten som planerat och under tiden fortsätter urvalet av deltagare, för att sedan börja med distansundervisning och andra liknande åtgärder, som redan var inplanerade. Så fort vi vet något så återkommer vi direkt till alla inblandade. Alla sökande kommer att få information om situationen under rekryteringsprocessen.

 

Rent vatten från Kvinna till Kvinna med Solvatten

Denna månad har vi fått in 1950 kr från klubbarna Motala, Stockholm-Ekerö och Umeå-Sävar – stort tack. Sedan 1 oktober förra året har klubbarna, några andra föreningar, soroptimister och andra privatpersoner totalt skickat in fantastiska 101 000 kronor.  

I slutet på februari lyckades vi äntligen få iväg sändningen med 72 Solvatten till Mali till området Niamakoro i huvudstaden Bamako. Utbildningen ägde rum den 7 mars och distributionen den 17 mars utan någon ceremoni på grund av Corona. Vi har fått en första rapport från Aminata Traore med en mängd foton, Läs den här.

Pallen med 72 st. till Kenya, som färdades med båt till Mombasa och sedan bil, har äntligen nått sin destination, företaget Tealand i Kericho, som ställde upp som officiell mottagare, vilket vi är mycket tacksamma för. Programme Director Dolphine Anyango hämtade upp dem den 19 mars för vidare distribution till tre klubbar. Rapport följer i nästa Nyhetsbrev. 

Pallen till Ihushi i Tanzania har också nått fram och 18 st. har fraktats vidare till Arusha där de väntar på att distribueras till Motalaklubbens projekt.  

Detta innebär att 218 nya familjer har fått tillgång till rent vatten i vinter genom Soroptimisternas försorg. På vårt konto finns 53 671 kronor och vi siktar på att till sommaren ha samlat in tillräckligt för att göra en ny leverans till Colombia. Där har vi i februari fått en rapport från projektet i Villanueva utanför Cartagena som vi lagt ut på hemsidan. Läs den här

Klubbarna informerar

Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

Göteborg-Bohus Soroptimistklubb 
har i år fått iväg 253 par glasögon, 20 solglasögon och en bunt putsdukar till kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch i Sydafrika. Detta i samarbete med Se Optik och Gustafssons Optik i Kungälv och Synvård Olskroken Klarsynt i Göteborg. De har bidragit med glasögon men också hjälpt oss att mäta upp styrkan på alla glasögonen. 
Se härliga bilder på mottagarna.

Falu Soroptimistklubb

Vartannat år delar Falu Soroptimistklubb ut ett stipendium  på Internationella Kvinnodagen till en kvinna med anknytning till Dalarna. Kvinnan ska arbeta eller utföra något som överensstämmer med Soroptimismens syften.
I år heter stipendiaten Pierina Wester och är bosatt i Bjurås. 

Pierina Wester höll en föreläsning för Falu Soroptimistklubb tisdagen 10/3 och i samband med det erhöll hon stipendiet och ett diplom (med den text som finns på bloggen).
Kolla inlägget i Bloggen här.

Hässleholm Soroptimistklubb

Klubben fick förmånen att delta i LIONS CLUBS QVINNODAG i Hässleholm kulturhus
söndagen den 8 mars. Vi passade väl in med vår verksamhet tyckte arrangörerna.
Målet med dagen var att ge glädje, humor, energi, kämparglöd och inspiration till fortsatt arbete med
att få till ett mera jämställt samhälle samt att med förenade krafter motverka våld mot kvinnor. Viktiga och allvarliga kvinnofrågor sattes i fokus i inspirerande framträdanden av såväl lokala som gästande föreläsare. Läs hela här

Webbredaktionen informerar

En beställning ligger hos Mindbite på ett par av de saker som togs upp på workshopen för webbansvariga. Bland annat en möjlighet att få sitt egna facebook-flöde på klubbens hemsida på samma sätt som Sverigeunionens på startsidan.. Meddela webbredaktionen om din klubb är intresserad av detta så hjälper vi till att ordna det.

Prova gärna olika digitala mötesforum, utvärdera vad som passar i er klubb och dela erfarenheterna med webbredaktionen. 

Skype, Zoom och Go-to-Meeting är några exempel.

Zoom har till exempel ett gratiskonto där det ingår gruppmöte på upp till 40 minuter. Göteborg-Mölndal kommer att utforska konceptet i stället för ett traditionellt klubbmöte i april. En digital fika med Soroptimistiskt tema.

Webbredaktionen vill gärna ha påsk-, vår-  och sommarbilder från er för att kunna variera utseendet på  vår Välkommen-sida och andra.

Nästa nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är  3 maj 2020.
Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se 
så får alla i webbredaktionen tillgång till din text