Nyhetsbrev nr 5 2020-2021

Presidenten informerar

Tack tilll Lena Lannerheim och föregående styrelse för ett mycket bra arbete med ansökan till Jämy!
Vi fick mera pengar än vi hade räknat med!

Tack till de klubbar som har svarat på enkäten!
Det är intressant läsning och vi kan ana att det är en hel del klubbar som är igång med Zoom-möten.

Eftersom vi ännu inte har fått in alla svar, så kommer tyvärr inte vår sammanställning  förrän i januari.

Stadgekommittén är i gång och arbetar med Unionsstadgan och tilläggsbestämmelserna. Den 16 december träffas de tillsammans med Guvernörer samt Helena Lilja och Christina Zeidlitz från styrelsen. Vi återkommer om motioner i januari, men börja gärna fundera redan nu.

Tack också för spännande läsning och fina bilder från OTW, aktiviteten bland Soroptimisterna har varit stor och Eva Skårner har peppat oss alla!

"10 december-fonden", alla Federationens unioners donation till SI president Sharon Fishers appell 2019-2021, The Road to Equality är verkställd.

God Jul och Gott Nytt År!
Unionsstyrelsen
/Christina Zeidlitz
President
christina.zeidlitz@gmail.com

Vice Presidenten informerar

Den 10 december deltog jag och vår Guvernör, Mihaela Aquelius, i chartringen av den första e-klubben i Frankrike och i Europa.
Ceremonin skedde digitalt och vi var drygt 200 systrar från hela Europa som deltog. Det var, som alltid, en mäktig känsla att se alla dessa kvinnor som alla tillhör denna fantastiska organisation.

Den nya e-klubben har fått namnet Suzanne Noël. Suzanne Blanche Gros Noël (1878–1954), även känd som Madame Noël, var en av världens första kvinnliga plastikkirurger.

Ceremonin som tog c:a 1h bestod, förutom av ett flertal tal, även av en film där systrarna i den nya klubben presenterade sig och berättade varför de valt att bli Soroptimister. Det var unga kvinnor från hela Frankrike och även en syster boende i Berlin. Flertalet av dem var unga vilket är mycket glädjande.

Medlemsantalet i vår egen onlineklubb, Sverige-Klubben, ökar stadigt och vi hoppas att det skall fortsätta så att vi själva snart kan hålla i en motsvarande charterceremoni.

Karin Vilhelmsson
Vice President

Nya möjligheter med digitala verktyg

Hej alla Soroptimistsystrar!
Som nyvald ledamot i Unionsstyrelsen, har jag blivit styrelsens kontaktperson för Program och Projekt, samt Opinionsbildning/Påverkan. I klartext, kontaktperson för Unionens programledare Sandra Gonzalez Sköld, Projektgruppen för ’Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten’, samt för vår Advocacy Coordinator Eva Skårner som bl.a. har hand om våra Facebook och Instagramsidor.

Först vill jag uttrycka mitt och Unionsstyrelsens varma tack för allt gott arbete som alla dessa funktionärer utför, både under OTW och under resten av året! Det ligger många timmar av godhjärtat, engagerat Soroptimistarbete där!

Under hela OTW perioden 25/11 - 10/12 så har vi kunnat delta i intressanta föreläsningar, svarat på Quizz på i sociala medier, kunnat följa olika Soroptimistklubbars aktiviteter under dessa 16 dagar och inte minst har pengar till ’Omstart’ Swishats in under de digitala mötena.  Allt detta och säkert lite till kan Du läsa om under Sandra Gonzales Sköld och Eva Skårners rapporter.

Projektgruppen ’Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten’ kommer med många fina nyheter under våren. Redan nu kan vi ladda ner ett vackert julkort och använda som julklapp.

Det ’digitala verktyget’ ersätter naturligtvis inte våra fysiska /analoga träffar, men det är en fenomenal ersättning i Covid19 tider! Så roligt det ändå är att bara se och höra varandra. Dessutom ger det oss möjlighet att anlita föreläsare långt från hemorten. Det är något som vi med all säkerhet kommer att fortsätta göra, även sedan Pandemin har klingat av. 

Under våren kommer ytterligare ett flertal intressanta föreläsningar att erbjudas och jag uppmanar er alla att delta i dessa. Enkelt att anmäla sig till och enkelt att delta i.

Slutligen vill jag önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
Marianne Westman   Falu Soroptimistklubb

Stort tack för allas engagemang under OTW VI STÄLLDE INTE IN, VI STÄLLDE OM!

Flera av er har varit ute på stan och gjort COVID säkra aktiviteter, ni har delat och gjort egna inlägg på sociala medier och flera hundra har deltagit på våra 3 öppna onlineföredrag.
Tillsammans så har vi samlat in över 100.000:- till vårt Unionsprojekt OMSTART.
Det har även gjorts aktiviteter för att hjälpa kvinnor i Polen. Från flera håll skrevs brev till Polska Tribunalen, med krav på att inte inskränka kvinnors rättigheter över sina egna kroppar m.m.

Bifogat finns en länk tillfoton och videos som delades på våra sociala medier. Det finns även med länkar till några av de 2 frågors Quizzen, som presenterades på FB och LinkedIn. Dessa finns kvar och ni får gärna använda dem till egna aktiviteter. Vinnarna får sina priser utsända under kommande vecka.

Det är nu viktigt att alla SNARAST rapporterar in vad ni har gjort till oss programledare@soroptimistsweden.se
och advocacy.soroptimist.sweden@gmail.com

Räcker med ett par rader om vilken aktivitet, hur många ni nått, gärna foton och om ni lyckats få någon tidningsartikel .Ni behöver även skriva PFR, men den räcker att den är insänd till den siste december.

Till sist vill jag önska er alla en underbar jul.  Samla nu kraft inför nästa år och var rädda om er.

Eva Skårner
Advocacy Coordinator för Sverigeunionen av Soroptimist klubbar  
advocacy.soroptimist.sweden@gmail.com
0709-165489

https://quizzory.com/id/5fbd50b004cd57451ab53a40
https://quizzory.com/id/5fc414ec0cf4ca6b6d6da9b0
https://quizzory.com/id/5fc2e2d6ee1bb313f17094f0
https://quizzory.com/id/5fc0168e04cd57451aba76e9
https://quizzory.com/id/5fc1901de3d7a52cc97dc2f9
https://quizzory.com/id/5fbd7ebca194f445934a628a
https://quizzory.com/id/5fc55430f649483c1c790e59


Programledaren informerar

Vilket engagemang kring OMSTART ni alla har haft, speciellt i samband med Orange the World. Kreativitet på hög nivå och även lokalt engagemang och även online! Helt fantastiskt! Och kom ihåg att skriva PFR för att vara med i Bästa Projekt 2020 innan 31 december.  SIE 17494 är Unions-numret för OMSTART i databasen, som ni kan koppla ert projekt till. Läs mer i mitt brev...

Extension informerar

Jul och nyår närmar sig och vi har upplevt ett mycket annorlunda år. Fysiska möten har ersatts med Zoom-möten och vi har kunnat hålla kontakt med varandra på ett nytt sätt

Öppna föreläsningar har erbjudits under Orange The World med tema ”våld mot kvinnor” där vi kunnat bjuda in potentiella medlemmar. Ett utmärkt sätt att presentera soroptimismens syften och visa vad vi står för och nå ut till kvinnor utanför vår organisation.

Dela med er ute i klubbarna om ni genomför ”bra” aktiviteter i dessa tider trots alla begränsningar som vi drabbats av. Vi måste alla ute i klubbarna hjälpas åt att entusiasmera och sprida information om vår fantastiska organisation som snart funnits i 100 år med syfte att få nya medlemmar.
En E-klubb, SVerigeklubben, är under bildande och vi har nu ett tiotal medlemmar.

Nu ser vi fram emot 2021 med vaccinering mot Covid 19 och hoppas på en normalisering av våra liv igen!
God Jul och Gott Nytt År!
Kerstin Holmqvist                     Ingela Rasmussen
Extensionledamöter

Guvernörerna informerar

Med denna månads nyhetsbrev bjuder vi guvernörer på en inblick i vår verksamhet, aktiviteter som vi deltagit på (digitalt) och våra planer för framtiden samt senaste nytt från Europas unioner och klubbar. De senaste veckorna har markerats av stor aktivitet kring den 25 november, den Internationella Dagen mot våld mot kvinnor och16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor. Initiativen kopplade till de orangea dagarna har varit många och väldigt olika. I pandemins spår har mycket fått ställas om och många innovativa idéer har tagit form. Läs mer om den virtuella marschen mot våld mot kvinnor anordnat av den franska unionen.

Vi redovisar om vårt första möte med våra nordiska guvernörs systrar och har representerat vår union vid chartern av första franska e-klubb som valde den 10 december som sin charterdag och till sist välkomnade till första virtuella utställningsbesöket. 

Det har nu hunnit bli tredje advent och jul och årsskifte närmar sig med stormsteg. I år blir det ett annorlunda firande men vi hoppas att ni får en härlig tid med de närmaste.

Från oss guvernörer till er alla God Jul och ett riktigt Gott Nytt År! 

Trevlig läsning…

Avslutningsvis kära systrar:
Ta hand om er och håll er friska, på återseende 2021 

Catherine Hessel-Westling – Guvernör 2019 - 2021
Mihaela Aquelius – Guvernör 2020 - 2022

Valberedningen påminner

Det är fortfarande märkliga tider vi lever i. Tiden går ändå fort och snabbt närmar sig de val, som ska göras på Sverigeunionens årsmöte i maj 2021. Klubbarna har tid på sig till den 15 januari att komma in med nomineringar till nyval. I skrivande stund har en nominering kommit in. Vi vill därför påminna om valen, som ska göras. Det är president elect, guvernör, assisterande programledare, två extension, controller och suppleant till styrelsen. På unionens hemsida kan du, under funktionärsinformationen på medlemssidorna, läsa mer om vad de olika funktionärerna gör. Controller är en ny funktion, som ska arbeta tillsammans med unionskassören.

Vi vill upprepa det, som vi skrev i förra nyhetsbrevet. Det är viktiga uppdrag, som innebär en del arbete, men är samtidigt en fantastisk möjlighet att lära känna nya systrar, knyta nya kontakter, påverka och bidra till Soroptimismens utveckling. Är det kanske du, som är rätt kvinna för något av de lediga uppdragen eller känner du någon syster, som du vill lyfta fram, så ta upp det med din klubb eller hör av dig till någon i valberedningen.

Ann Lindvall
Valberedningen

Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten

Rapport från Kenya
På grund av Corona-krisen har endast 18 st. Solvatten kunnat distribueras av Milimani-klubben med 9 st. till Orongo Women’s and Orphans Group i oktober och 9 st. i november till Destiny Shapers. De resterande 54 st. kommer att distribueras av Nakuru-klubben och Karen Blixen-klubben, så snart restriktionerna om utegångsförbud och samlingar i grupp har lyfts. Hoppas att du vill ta dig tid att läsa de två rapporterna från Milimani-klubben.
SI Club of Milimani Destiny Shapers
SI Club of Milimani Orongo Women's and Orphans Group

Vi påminner på nytt om vårt nya julkort för att sända dina julhälsningar och samtidigt stödja vårt vattenprogram. Det finns på hemsidan med Gåvobrev och Hälsningar..Eller för snabbare åtkomst: Julkortet finns här. 

Vi behöver fylla på vårt Solvattenkonto för att fortsätta och göra skillnad. Just nu finns inte mycket att rapportera från pengafronten. 

Solvatten är en uppfinning av Petra Wadström som utsetts till Årets Miljöhjälte i Aftonbladet. Se TV3 17/12 kl. 20.00

För programgruppen
Jytte Roos och Martha Björnström

Webbredaktionen informerar

För er som vill lämna bidrag till kommande nyhetsbrev finns en beskrivning på hur det bör se ut. 

Även vi önskar alla systrar en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
Monica Einegren & Gunnel Barkeby, webbredaktionen

Nästa Nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 17 januari 2021. Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se  så får alla i webbredaktionen tillgång till din text.
Instruktion hur finns i denna beskrivning.