Nyhetsbrev nr 4 2020-2021

Presidenten informerar

Orange The World, startar på onsdag den 25/11 och pågår till den 10/12 - Den internationella dagen för Mänskliga rättigheter. Det blir intressant att följa Soroptimist-klubbarnas aktiviteter i Sverige och Europa! Ni som ännu inte har anmält er till de tre öppna föreläsningarna, gör det! Passa också på att bjuda in kvinnor som inte är Soroptimister!

Unionsstyrelsen önskar veta hur ni har det i klubbarna nu under Pandemin och om ni har kommit igång med digitala månadsmöten.  Vi vill också veta vad ni vill att vi ska utveckla och arbeta vidare med under 2020 - 2021. En enkät till alla klubbar har skickats ut via presidenterna och det är nio frågor som vi önskar svar på. Ert svar önskas åter senast den 6 december, då hinner vi rapportera i Julbrevet.  Läs mera här! 

Känn gemenskap och ha kul i klubben!

Soroptimisthälsningar
Christina Zeidlitz,
Unionspresident i Sverigeunionen av klubbar
070 570 24 07

Är ni redo för OTW, FN's kampanj Orange Days-Stop Violence against Women 25/11-10/12

I år får vi agera annorlunda på grund av COVID. 
VI STÄLLER INTE IN, VI STÄLLER OM!

Få gånger tidigare har det varit så viktigt som nu, att vårt arbete för att förbättra för kvinnor och flickors livsvillkor fortsätter. Våra rättigheter inskränks och den jämställdhet vi kämpar för försvinner dag efter dag genom lockdowns, isolering och svårigheter att göra våra röster hörda.
Våld i hemmen ökar, avsaknad av möjligheter till att gå i skolan, minskade möjligheter att få tillgång till sjukvård, utanförskap, arbetslöshet och fattigdom med svårigheter att få råd till ordentlig mat är några av de ökande problem i COVID epidemins fotspår.  Läs mer här 

Material för OTW kampanjen hittar ni här:
https://drive.google.com/drive/folders/1wxNhBynVBBx4ufjBP-G2ZMKdRxOf4t3z?usp=sharing

Var rädda om er och kämpa på.

Eva Skårner
Advocacy Coordinator för
Sverigeunionen av Soroptimist klubbar
advocacy.soroptimist.sweden@gmail.com
0709-165489

Programledarna informerar

Matnyttig information kring hur man rapporterar in sina projekt i vår PFR-databas och Bästa Projekt 2020 - detta kan ni läsa om i min del av nyhetsbrevet. Och om pepparkakshem. 

Läs mer här!

Extension Kerstin Holmquist

Jag heter Kerstin Holmqvist är bosatt i Norrköping och är nu nybliven 70+. Jag har varit gift fram till 2016 då min man gick bort och är nu ensamstående. Vi har en son som är 44 år och är bosatt i Stockholm. Vi har haft ett aktivt liv med skidåkning, segling och nu på senare tid fritidshus i Sankt Annas skärgård.

Jag har varit soroptimist sedan 1995 då jag blev medlem i Norrköping Alosa. Klubben var verksam i 20 år men lades då ner pga avhopp av medlemmar. Jag gick då över till den ”gamla klubben” Norrköpings Soroptimistklubb.

Jag har arbetat som auktoriserad revisor på KPMG AB hela mitt yrkesverksamma liv och slutade efter 47 år då jag gick i pension.Inom Soroptimismen har jag av naturliga skäl varit den evige revisorn i vår lokala klubb men även i Unionen under några år. År 2017 blev jag invald som en av extension i Unionen.

Extension Ingela Rasmussen

Jag tillhör Falkenberg Soroptimistklubb och har varit Soroptimist i två perioder, 2009 - 2012 för att sedan ha förmånen att få komma tillbaka 2017. Jag kommer närmast från uppdraget som President i Falkenbergs klubben.

2020-2022 har jag fått uppdraget som Extension i Unionen, vilket jag ser fram emot med både glädje och lite nervositet.

Jag är 64 år, utbildad Kemiingenjör och Dipl. Marknadsekonom. Innan jag blev "Friherrinna" arbetade jag som Försäljningschef i olika industriföretag, så verksamhetsutveckling i alla former ligger mig varmt om hjärtat.

I oktober flyttade jag och min man tillbaka till Ytterby/Kungälv norr om Göteborg, för att komma lite närmare våra två döttrar och våra barnbarn.

Landssekreteraren informerar

Hej! Det är jag som har efterträtt Barbro E Bergström som landssekreterare. Landssekreterarens uppgifter har ändrats mycket vilket bland annat innebär att klubbarna inte längre skall skicka in sina verksamhetsberättelser. Däremot efterlyser jag (i min egenskap som tidigare unionssekreterare)  verksamhetsberättelserna från samtliga 14 unionsfunktionärer för verksamhetsåret 2019–2020. Några av er har redan skickat in dessa. Er övriga ber jag att under december månad komma in med era rapporter. Dessa skickas till min e-postadress ursula.hellberg@gmail.com  (obs! ny adress)

Att ta emot klubbarnas GDPR-blanketter och arkivera dessa är fortfarande en av landssekreterarens uppgifter. Har ni uppdateringar rörande era medlemmars GDPR så skicka dem till min postadress som är Kristianstadsvägen 18 B, 271 33 Ystad.

Nya befattningshavare. Till de klubbar som har nya styrelsemedlemmar påminner jag om att uppdatera namn och funktion på klubbens hemsida. Detta för att rätt person skall kunna nås vid massutskick till valda grupper. Denna information går också vidare till SIE. Det är extra viktigt att följande poster är aktuella:
Klubbpresident, namn och e-postadress
Klubbsekreterare, namn och e-postadress
Programledare, samt assisterande programledare, namn och e-postadress  
OBS! Krävs för att få behörighet att skriva PFR!

Hälsningar från Skåne
Ursula Hellberg, Landssekreteraren

Guvernörerna informerar

Europa upplever ett allvarligt bakslag i kvinnors grundläggande rättigheter och vi måste stå upp för varandra. Det är rubriken till det uttalande som SIE nyligen publicerat på sin hemsida och på sociala medierna. Ta tillfället i akt att dela i ditt nätverk. Länken bifogas.

I vårt inlägg nämner vi några få exempel på de många initiativ som kvinnor tar runt om i världen varje dag för att försvara sina rättigheter.Vidare vill vi presentera Juvenilias en österrikisk klubb för unga kvinnor. Denna sammanslutning är en form av klubbar för unga kvinnor som delar soroptimisternas värdegrunder. 

Läs mer om Soroptimist International närvaro på YouTube och SI Voices Pods och Webinars. Digitalt systerskap i pandemitid. 

Trevlig läsning…

Ta hand om er och håll er friska! 
Catherine Hessel Westling – Guvernör 2019 - 2021
Mihaela Aquelius – Guvernör 2020 - 2022

Valberedningen informerar

Nu är det dags för klubbarna att nominera systrar till de val som ska göras på Sverigeunionens årsmöte i maj 2021. Det är främst en del funktioner som behöver nya uppdragstagare.  Det gäller president elect, som planeras att väljas till uionspresident 2022 och en guvernör till Europafederationen. Sedan är det några  funktioner med särskild inriktning, assisterande programledare, extension och controller. Du kan läsa mer om uppdragen på hemsidan. Controller är en ny funktion som ska arbeta tillsammans med unionskassören. Det behövs också en suppleant till unionsstyrelsen. Fr o m 2020 togs regionindelningen bort och samtliga val kan göras från alla klubbar oavsett var i landet de ligger.

Det är viktiga uppdrag som innebär en del arbete men är samtidigt en fantastisk möjlighet att lära känna nya systrar, knyta nya kontakter, påverka och bidra till Soroptimismens utveckling. Är det kanske du som är rätt kvinna för något av de lediga uppdragen eller känner du någon syster som du vill lyfta fram så ta upp det med din klubb eller hör av dig till någon i valberedningen.

Ann Lindvall
Valberedningen

Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten

Den 23 november for vår pall med 72 Solvatten iväg från Sverige till Uganda. Frakten går med båt i en container tillsammans med 3600 andra Solvatten som skall till UNHCR i Kampala. Färden beräknas ta 6–8 veckor.

Använd gärna vårt nya julkort för att sända dina julhälsningar och samtidigt stödja vårt vattenprogram. Det finns på hemsidan med Gåvobrev och Hälsningar (länk till sidan). Eller för snabbare åtkomst: Julkortet finns här.

Petra Wadström, uppfinnare av Solvatten, har nominerats till Svenska Hjältar som startades av Aftonbladet 2007. Under året har svenska folket nominerat över 5000 kandidater. En jury på 10 personer har under hösten valt ut 6 av dessa som skall prisas på svenska Hjältar-galan den 18 december i TV 3. Det blir spännande att se om Petra blir en av pristagarna.  

Denna månad har vi fått in 2 600 kr från soroptimistklubbarna Norrköping,, Stockholm-Vaxholm och Örebro och från privatpersoner. Stort tack till alla givare. Efter inköpet av de 72 st. behållarna till Kampala har vi ca 70 000 kr i kassan.

För programgruppen
Birgitta Hansson, Martha Björnström

Information från Sveriges Kvinnolobby

Apropos det vi soroptimister möter i kontakter med tjej- och kvinnojourer och våld i samband med Unionens OTW och Omstart finns en inspelning från webbinariet Framtidens sex- och samlevnadsundervisning på Sveriges Kvinnolobbys youtube-kanal som ger information och kunskap. 

Barnmorskan Katarina Svensson-Flod inleder med erfarenheter hon fått i mötet med unga tjejer på Borlänge ungdomsmottagning. Även högskoleminister Matilda Ernkrans deltar o ger sin syn på läget.

3 dec 2020 tar Sveriges Kvinnolobby upp ett annat webbinarium:  Vad kan göras för jämställda livsinkomster?

Forum Jämställdhet sker digitalt nästa år 2-3 februari 2021. Temat för programmet är jämställdhet som förutsättning för och en del av arbetet för hållbar utveckling och organiseras utifrån målen inom Agenda 2030.

Inger Malm
Länk mellan Sveriges Kvinnolobby och Unionen

Kalmarklubben uppmärksammar OTW

Mobilinsamling, historiska kvinnor och självförsvar när Kalmarklubben uppmärksammar OTW

I dagarna sänds flera stora lådor i väg från Kalmar Soroptimistklubb, vars innehåll hjälper i kampen mot barnäktenskap och könsstympning av unga flickor i den afrikanska regionen Somaliland.

Kalmarklubben har sedan 2011 har samlat in gamla mobiltelefoner. Dessa telefoner tar nu det svenska företaget Inrego AB hand om för att sälja vidare. Vinsten går sedan till biståndsorganisationen Plan International Sverige som med dessa pengar stöttar ett projekt i Somaliland i östra Afrika för att arbeta mot barnäktenskap och könsstympning (internationellt betraktas Somaliland som en del av Somalia, men är sedan 1991 en självutropad stat med cirka 3,5 miljoner invånare).

Läs mer här 

Ledarskapsutbildning

Sthlm-City har tillsammans med Sthlm-Vaxholm startat en ledarutbildning för att engagera och rekrytera nya medlemmar och erbjuda nuvarande medlemmar att utvecklas inom ledarskap.

Denna lokala ledarutbildning riktar sig till kvinnor som vill leda projekt och processer som ligger i linje med soroptimimens verksamhet och värderingar. Syftet med utbildningen är att stärka och utveckla presumtiva och nuvarande medlemmars kapacitet att arbeta med påverkansarbete, leda lokala och internationella projekt samt stärka förmågan att inneha olika funktioner inom soroptimismen. Vi vill helt enkelt stötta kvinnors utveckling i att våga vara ledare och ta plats!

I kursplanen ingår bl.a. projektledning och förankring, att sätta mål, presentationsteknik, gruppdynamik, kommunikation och konflikthantering. Årets kurs är en pilotomgång. När den är genomförd utvärderar vi och bestämmer hur vi går vidare.

Kursen genomförs i samarbete med Studiefrämjandet som bidragit med att utannonsera kursen på deras hemsida, lokaler och Zoom-licens. Den startade i slutet av augusti och har hittills genomfört fyra av fem planerade träffar; en fysisk och övriga digitalt. Vi har nio kursdeltagare varav tre är soroptimister, tre har hört talas om utbildningen via en soroptimist och tre har hittat kursen via Studiefrämjandet. Vill du veta mer om ledarutbildningen så får du gärna höra av dig till Lotta eller Hedda: lottagranberg1@gmail.com, heddamalm@hotmail.com. 

Och hur går det med medlemsrekryteringen undrar ni säkert? Hittills har en av kursdeltagarna har under kursens gång blivit soroptimist!

Lotta Granberg och Hedda Malm

Senaste nytt från Europas unioner och klubbar

Det sker en febril aktivitet i den europeiska federationen, inte enbart på federationsnivå men också i unioner och klubbar. Verksamheten sker i de flesta fall virtuellt. Tidigare i vecka har en intressant inbjudan landat i min e-brevlåda. 

Med denna information vill jag vända mig till dig syster med konstnärlig ådra. På den israeliska unionens vägnar och SI klubben Netanya vill jag uppmana dig att delta på en virtuell konstutställning med tema ”Kvinnor – samhällets pelare” där du kan visa dina alster som målningar, teckningar eller fotografi. 

Utställningen öppnas den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter men också Internationella Soroptimistdagen. Läs bifogad dokument för mer information och anmäl dig.  Trevlig läsning…
Mihaela Aquelius – Guvernör 2020 - 2022

Webbredaktionen informerar

Digitala möten mha av Zoom har blivit en succé. Klubbarna har tillgång till 6 licenser om dagen vilket innebär att vi må-to kan ha 24 möten på kvällstid och många fler om man kan tänka sig möte fre-sö eller möten på dagtid. Om, mot förmodan,  licenser ser ut att ta slut en viss dag kommer klubbmöten att prioriteras över styrelsemöten, då de senare troligen kan ordnas genom användande av gratislicenser. Dessutom kommer varje klubb tills vidare bara få boka ett möte i taget. Detta kan ändras när vi ser hur efterfrågan blir.

Information om hur ni bokar, startar och ansluter till digitala möten hittar ni här: Bokning av Zoom-möten
Välkomstsidan innehåller annan nyttig information om hur man förbereder och genomför digitala möten.

Då vi har mycket som trängs på den horisontella menyn på hemsidorna blev vårt klubbnamn efter inloggning lite "rumphugget" och har tagits bort.  Välj istället "Klubbarna" längst ner på startsidan och därefter er klubb. Inte optimalt men en temporär lösning,

 

Nästa Nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 13 december 2020. Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se så får alla i webbredaktionen tillgång till din text.