Nyhetsbrev nr 3 2020-2021

Presidenten informerar

Överlämnandemötet mellan den gamla och den nya styrelsen var ett fysiskt möte i Umeå, 2020-10-03
Mihaela avtackade medlemmarna i styrelsen och de av funktionärerna som har arbetat under perioden 2018-2020.
Vi, i den nya styrelsen, fick en bra genomgång och känner oss förväntansfulla och fulla av respekt inför vårt uppdrag under de två kommande åren.

Vi konstituerade oss och upprättade vilken kontaktperson i styrelsen som varje funktionär kommer att ha som sin närmaste kontakt. Vi kommer också att höra av oss med en enkät till alla klubbar.

Tyvärr så meddelar jag också att klubben i Nyköping-Oxelösund har lagt ner. Vi hoppas att några av medlemmarna vill ansluta till Sverigeklubben eller annan klubb. Kontakta i så fall webbredaktionen. 

Den 21 oktober och även den 27 oktober arbetar vi med Verksamhetsplan för 2020-2022 och Aktivitetsplan för 2020-2021. Dessa dokument kommer sedan att finnas på hemsidan.
Vårt första styrelsemöte kommer att vara den 11 november.

Soroptimisthälsningar
Unionsstyrelsen
/Christina Zeidlitz

Presentation av nya styrelsen

Nedan presenterar sig den nya styrelsen med bild och kort beskrivning. Se webbsidan för styrelsen för information om mailadresser och tfnnr  (endast inloggade soroptimister).

Unionspresidenten Christina Zeidlitz

President och kontaktperson för Webbredaktion och Guvernörer samt ansvarar för Unionsmötet 2021.
Jag tillhör Umeå-Sävar klubben och har varit medlem sedan 1993.

Jag ordnade ett studiebesök för Sävarklubben och blev därefter inbjuden som gäst till Umeåklubben.
I klubben har jag haft funktionerna president och sekreterare. I unionen Koordinator för mänskliga rättigheter och kvinnans ställning, Guvernörsuppleant, Guvernör samt varit med i Stadgekommittén. Ansvarar dessutom för Stipendiebevakning och för Unionsmötet 2021.

Mitt yrkesliv startade jag som Operationssjuksköterska, därefter arbete som ledare och chef inom Norrlands universitetssjukhus. Det mest spännande har varit att medverka och starta upp Thoraxkliniken i Umeå.
Jag är 68 år och pensionär så jag har tid och också ett stort engagemang för Soroptimismen.

Styrelse och funktionärer har hög kompetens! Så min förhoppning är att vi tillsammans ska kunna inspirera er i klubbarna att fortsätta ha ett meningsfullt arbete och dessutom ha trevligt tillsammans.

Unionssekreterare Helena Lilja

Jag tillhör Luleå Soroptimistklubb och har varit medlem i Soroptimisterna sedan 2008. I unionsstyrelsen kommer jag att ha rollen som sekreterare samt vara kontaktperson för stadgekommittén, landssekreterare och statliga bidrag.

Jag är utbildad Biomedicinsk analytiker och Grundskollärare ma/no för årskurs 4-9.
Till vardags arbetar jag som enhetschef för ett Mikrobiologiskt labb där vi i dessa tider har fullt upp med att analysera Corona tester. 
Jag brinner för landet Nepal och driver genom en annan förening ett stödprojekt för en skola i Karthmandu.

Unionskassör Siv Spjut

Jag är 57 år och har fått det fina uppdraget som Unionens Kassör.
Jag kommer också under de kommande 2 åren vara kontaktperson inom följande områden i Unionen; Finanskommittén, Financial Controler, Revisorer, Convention lotteri, Jubileumsboken o Butiken.

Har varit med i Sundsvallsklubben sedan 2012 tack vare en mycket inspirerande arbetskamrat som lockade med mig till ett klubbmöte. Har under dessa år haft uppdrag som unionens revisor samt klubb-president.

Bor i den mysiga orten Matfors som ligger 2 mil väster om Sundsvall, jag bor själv i mitt hus. Mina två söner har flugit ut ur boet och finns i Sundsvall och Katrineholm. Är utbildad civilekonom och har arbetat som revisor, controller, ekonomichef och numera ekonomiansvarig i en ekonomisk förening.

Unionens vice president Karin Vilhelmsson

Jag tillhör Luleå Soroptimistklubb och har varit Soroptimist sedan 2008.
Jag kommer närmast från uppdrag som extension på unionsnivå.

Inom unionsstyrelsen är jag som sagt Vicepresident och är även kontakten in mot styrelsen samt ut mot Federationen när det gäller extensionfrågor samt arbetet med Sverigeklubben (e-klubben). Jag kommer också att stötta extension i deras arbete inom unionen i o m att vi fortfarande har en vakant post där.

Privat jobbar jag som meteorolog inom Försvarsmakten. Jag är 55 år.

Ledamot i unionsstyrelsen Sarah Breimer

Jag tillhör Örebro-Wadköpingsklubben och blev Soroptimist 2010 och är nu ledamot i styrelsen och kontaktperson för valberedning, Sveriges FN-förbund och Svensk Kvinnolobby.

Jag är född i USA och uppvuxen i New York. Efter nästan 25 års uppehåll i England och en kortare period tillbaka i USA flyttade jag till Örebro 2008.  Under mina drygt 10 år som Soroptimist har jag på klubbnivå varit styrelseledamot, medlemsansvarig/extension, assisterande programledare och webbansvarig.
På Unionsnivå har jag varit Extension för Region Mitt 2011-2015.

Jag är utbildad arkeolog samt advokat (det heter “solicitor” i England) och är numera pensionerad.
Förutom Soroptimismen är jag engagerad i olika former av slöjd och handarbete, mest inom textil, men jag har också arbetat i trä och metall. Tankarna släpps lös när mina händer är upptagna!
Min andra passion är damfotboll och jag är volontär med vårt damallsvenska lag KIF Örebro. Dam- och tjejfotboll och idrott i allmänhet leder till ökat självförtroende och respekt. Det bidrar till integration, helt enligt våra mål och värderingar.

Ledamot i unionsstryelsen Marianne Westman

Jag är 64 år och nybliven ledamot i Unionsstyrelsen och har främst uppgiften att vara kontaktperson med klubbarna för Program & Projekt, samt för Opinionsbildning & Påverkan.

Medlem i Falu Soroptimistklubb sedan 2007, har haft många olika uppdrag inom 'hemma klubben' bl.a. programledare, president och webbansvarig.

Lärare i Textilslöjd, numera egen företagare. Bor i Falun, kommer från Västkusten.

Advocacy

Redan oktober och snart dags för  ”Orange dagarna-stoppa våldet mot kvinnor" kampanjen!!

Läs mer här!

Var rädda om er och glöm inte varandra.

Eva Skårner
Advocacy Coordinator för
Sverigeunionen av Soroptimist klubbar
advocacy.soroptimist.sweden@gmail.com
0709-165489

Guvernörerna informerar

Den 1 oktober markerar början på ett nytt verksamhetsår. Ett nytt guvernörsteam har bildats. Catherine Hessel Westling och Mihaela Aquelius representerar nu Sverigeunionen av Soroptimistklubbar på federationsnivå. Båda är vi före detta unionspresidenter och har under åren deltagit i många olika möten på nationell och internationell nivå.
Vi vill informera om nyheter från SI som SIE och hoppas att det internationella arbetet knyts närmare den lokala klubben och våra medlemmar. Vi är en av världens största kvinnliga NGO. Att delta i internationella samtal och påverka beslut förpliktigar.
Soroptimist International, består av fem federationer som tillsammans utgör en global volontärrörelse. Vi arbetar tillsammans för att förändra kvinnors och flickors liv. Vårt nätverk med cirka 72 000 klubbmedlemmar i 121 länder arbetar på lokal, nationell och internationell nivå för att utbilda, stärka och möjliggöra för kvinnor och flickor.

Trevlig läsning

Unionens PL informerar

TACK - vilket engagemang flera av er klubbar har kring Unionsprojektet OMSTART! Det måste vi rapportera om till våra systrar runt om i världen. Att rapportera handlar om att vi kan sprida vår kunskap och det behövs för att vi ska vara en stark röst internationellt.
Jag uppmanar därför alla programledare att boka in 17 november kl. 19 i sin kalender - då kör vi ett Dialogmöte kring Programme Focus Report. Vill helst se minst en programledare från varje klubb. Anmälan görs enkelt här https://forms.gle/sLwh8N68DMuAWqfV6 och läs gärna mer i  denna PDF

Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten

Den senaste månaden har vi fått en fantastisk påfyllning på Solvattenkontot med 45 930 kr från Umeå-Sävar, Mjölby, Göteborg-Mölnlycke. Nyköping-Oxelösund, Uppsala-Carolina, Arvika, Varberg, Stockholm-Ekerö och Hässleholm samt privata givare. Nu har vi nästan 145 000 kr och planerar som bäst för två projekt. Ett i Bukoba i Tanzania i samarbete med en lokal Rotaryklubb och med Lions i Hedemora. Bland annat ska ett antal gå till en skola. Dessutom till ett nytt projekt i Colombia där vi samarbetar bland annat med Plan International.  
Vår andra leverans till Mali av 72 st. Solvatten avsedda för området NIAMAKORO i huvudstaden Bamako delades ut den 17 mars.
På grund av statskupp, Corona, översvämningar och sjukdom dröjde en första rapport. Vår trogna samarbetspartner Aminata Traore, President i klubben Espoir de Bamako, kunde inte själv åka till Niamakoro på grund av sjukdom, men skickade den 25 september en kontrollant, en ung man som intervjuade mottagarna, vilka alla var mycket nöjda med Solvatten. En hade dock en väl känd synpunkt att Solvatten inte fungerar så bra under regnperioden.
Läs mer här.

Birgitta Hansson, Jytte Roos,
Programgruppen

Butiken informerar

Ni glömmer väl inte att vi har material i Butiken som ni kan använda inför Orange Dagarna – Orange the World.

Kombinerad Isskrapa och P-skiva! Priset är 20,- kronor per styck.
Orange kasse med vår logga. Priset är 25,- kronor per styck.

Välkommen med din beställning.  Länk till Butiken
Margareth Johansson

Webbredaktionen informerar

Vår unionskalender, som visas på startsidan, innehåller inte så mycket just nu. Om ni har någon bra aktivitet i er klubbkalender, meddela gärna oss i webbredaktionen så `"lyfter" vi upp den till unionsnivå. 

Boka licens för era planerade Zoom-möten i god tid med ett mail till webbredaktion@soroptimistsweden.se.

En påminnelse till alla webbansvariga ute i klubbarna.  Ni har väl kommit ihåg att uppdatera medlemsregistret genom att avmarkera era avgående och markera era nya funktionärer!

Nästa Nyhetsbrev

Manusstopp för nästa nyhetsbrev är 22 november 2020. Skicka gärna ditt bidrag till webbredaktion@soroptimistsweden.se  så får alla i webbredaktionen tillgång till din text.