Soroptimisternas Nyhetsbrev nr 2

Allt gott önskar jag alla soroptimistsystrar inför vårt nya verksamhetsår 2016/2017 som börjar 1:a oktober.
Alldeles särskilt önskar jag den nya unionsstyrelsen från region väst lycka till med sitt uppdrag och hoppas att ni får en rolig och lagom svettig tid.
Jag vill också tacka Agneta G, Ann-Sofie P, Birgitta E, Anna R och Ingrid/ Ninni S för ett utmärkt samarbete i unionsstyrelsen.
Självklart hoppas jag att vi lyckas öka vårt medlemsantal, det är verkligen allas ansvar att ständigt bjuda med gäster på månadsmötena. Att vara soroptimist passar inte alla, men vi som hängt med ett tag vet att vi får så mycket god energi av att ta del av denna globala kvinnogemenskap!
Nu vill jag lägga min kraft på en Nordic Soroptimist Leadership Academy!
Men först premiär på ”Forever Alone” på Unga Klara på fredag 16/9
Catherine Hessel Westling
Unionspresident 2014-16

Ligestilling - vejen til at stoppe vold mod kvinder og piger

Danmarks soroptimister har en konferens om hur man kan stoppa våld mot kvinnor. Den är den 27/10 i Köpenhamn.

Inbjudan, klicka här för att läsa!
Program, klicka här för att läsa!

Kolla era klubbars klubbmejl!

I våras fick alla klubbar en egen mejladress, informationen om detta skickades ut till styrelsen. Nu vill vi bara påminna om att logga in och titta om ni har fått några inkommande mejl. Det vore ju synd om det finns mejl som behöver besvaras! Har ni några funderingar kring detta kontakta webbredaktion@soroptimistsweden.se

Nordiskt soroptimistmöte i Imatra och Lappeenranta

Flera svenska soroptimister deltog i det Nordiska soroptimistmötet den 9-11 september i Finland. Två stycken har skrivit om sina upplevelser och ni kan ta del av dom i de bifogade filerna.

Birgitta Eriksson, från unionsstyrelsen. Läs hennes rapport här!
Jytte Roos, från Stockholm-Ekerö och Solvattengruppen, Läs hennes rapport här!

 

Vad händer inom SIE

Internationella läs- och skrivkunnighetsdagen den 8 september
SIE offentliggjorde den 8 september Soroptimisternas samarbete med My Book Buddy i det nya federationsprojektet som handlar om att ge kvinnor och  flickor större tillgång till böcker med ett gemensamt syfte att utrota analfabetismen.  Mer information se bifogade länkar.
För att läsa SIEs pressmeddelande, klicka här!
MariaElisabetta de Franciscis brev till unionspresidenter, klicka här för att läsa!

Fond inom SIE med anledningen av jordbävningen i Italien.
SIE har fått många frågor om hur man kan stötta jordbävningsdrabbade i Italien. Men anledning av detta har man beslutat öppna SIE Fund Earthquake Italy 2016 för att samla pengar till ett projekt under mottot utbildning och/eller stöd till kvinnor och flickor i det drabbade området .
Läs mer i presidentbrevet på SIE sidan, klicka här!

Nya klubbar klubbar inom SIE
Läs listan på vad som är på gång inom SIE, klicka här!

World water week

World water week, ett återkommande evenemang, ägde i år rum i Stockholm från den 27/8 till den 2/9. Programgruppen för Solvatten bjöd in två av deltagarna Mariet Verhoef – Cohen, President Elect for Soroptimist International och Annemiek Jenniskens executive director for Women for Water Partnership tillsammans med Petra Wadström på middag till Jytte Roos. Mariet var Europapresident 2007-2009, då hennes motto var ’Soroptimists go for Water’ Det blev en givande och trevlig kväll där Mariet som just nu är president för Women for Water Partnership och Annemiek med intresse lyssnade till Petra. Hon berättade om sin mest kända uppfinning Solvatten och förklarade hur den används världen över för att förbättra människors livssituation, hälsa och miljö. Vi hade även tillfälle att presentera vad vi åstadkommit sedan 2012 inom Solvattenprogrammet. Vi tror och hoppas att Mariet fortsätter att brinna för rent, varmt, vatten med hjälp av solens strålar.   

Film om kvinnovåldet/ normaliseringsprocessen

Filmen "Att göra motstånd" med tillhörande folder köper du från Roks genom att gå till deras hemsida roks.se. Filmen lämpar sig väl att visa på tex kvinno- och tjejjoursutbildeningar, arbetsplatser, myndigheter, organisationer samt skolor. Överallt där frågor om mäns våld mot kvinnor bör och kan lyftas och diskuteras.
Beställ den på denna adress!

Information från Sveriges Kvinnolobby

MR-dagarna i Malmö 17-19/11. Sveriges Kvinnolobby har en monter där, vill ni ta plats i den? Mejla Anna Berglund
För mer info och biljetter, klicka här!

Forum Jämställdhet i Örebro 31/1-1/2. Forum Jämställdhet är landets största jämställdhetskonferens och ett viktigt tillfälle för kompetensutveckling för alla som arbetar med eller ansvarar för jämställda verksamheter. Läs mer här!

Jämställda pensioner! Sverige Kvinnolobby lämnade sitt remissvar till regeringens Pensionsgrupp som haft i uppdrag att analysera pensionssystemet ur ett jämställdhetsperspektiv. Läs mer här!

Önskelista till nya jämställdhetsmyndigheten. Sveriges Kvinnolobby som länge har kritiserat den bristande styrningen av jämställdhetspolitiken tog emot beskedet med stor glädje. Nu finns alla förutsättningar för att skala upp det strukturella arbetet för jämställdhet. Läs mer om önskelistan här!