Soroptimistklubbars blogg

Solvatten vinner UNFCCC Lighthouse Award 2015.

Publicerat lördag 31 oktober 2015 kl: 11:00 Margaretha Sjögren
okt 2015

 

Av David Wadström

Solvatten vinner UNFCCC Lighthouse Award 2015

Solvatten AB - 2015-10-28 21:02 CET

Svenska Solvattens projekt i Kenya har tilldelats det prestigefyllda ”Momentum for Change Lighthouse Award” av FN:s klimatsekretariat UNFCCC. Denna utmärkelse lyfter fram internationella verksamheter som arbetar för en hållbar, koldioxidsnål framtid. Solvatten skapar energieffektivitet och bidrar med rent vatten till de människor som är mest utsatta för klimatförändringar. Solvatten uppfyller alla de 17 globala hållbarhetsmålen som FN har tagit fram.

- Vi är mycket stolta och glada över att få denna prestigefyllda utmärkelse av FN. Tillsammans kan vi förbättra livet för miljontals människor runt om i världen. Solvatten är som en verktygslåda med funktioner som motsvarar alla de 17 hållbara utvecklingsmålen. Vi arbetar dagligen med att öka antalet användare genom samarbete med regeringar, organisationer och företag världen över, säger Petra Wadström, grundare, VD och uppfinnare av Solvatten.

Solvattens prisbelönta projekt har genomförts i Kenyas slumområden med hjälp av Nordiska utvecklingsfonden samt finansieringshjälp av “Nordic Climate Facility” (http://www.ndf.fi/project/nordic-climate-facility-ncf). “Institute of Environment and Water Management“ (http://iewm.org/) har hjälpt till på lokal nivå för att implementera projektet.

Fakta om Solvattens projekt:

2 592 Solvattenrenare har distribuerats och sålts i Kenya

  • 12 900 personer i Nairobis slumområden har fått tillgång till rent och varmt vatten

  • Efter fyra års användning av Solvatten har 22 000 ton växthusgaser minskat i Nairobis slumområden

  • Ungefär 30 000 liter vatten per Solvattensrenare har värmts upp och renats sedan år 2012

  • Över 36 000 Solvattensrenare används dagligen av fler än 200 000 människor runt om i världen

  2 Kommentarer

Kommentarer

2015-11-03 21:33:40

Ja, Solvatten är verkligen ett utmärkt program. Tack till er som en gång startade projektet! Nästan alla som hör talas om det blir intresserade och intresset spiller över på oss soroptimister och gör åtminstone vår organisation mer känd.

Lena Lannerheim

2015-10-31 12:33:06

Soroptimisterna i Sverige (och Finland)  satsar verkligen på "rätt häst"  genom vårt unionsprogram Solvatten. Inte bara för att förenkla livet för kvinnor och flickor och förbättra hela familjers hälsa utan också att det är ett utomordentligt redskap  för att minska vår klimatpåverkan. Det har vi nu också FNs bevis  på.
Sverigesoroptimisterna har genom vår insamling bland klubbar och enskilda hittills skickat 396 solvatten till olika områden i Kenya, 254 st till två områden i Tanzania, 110 till Angola och 76 till Senegal för att nämna de största mottagarna. Totalt har vi skickat 876 st till Afrika. Och vi fortsätter hitta lämpliga mottagare så länge bidragen från klubbar och enskilda strömmar in. Vi närmar oss 1 000 000 insamlade kronor med raska steg.

Birgitta Hansson

Lägg till kommentar