Soroptimistklubbars blogg

Skaraborgs Soroptimister Förhandsvisade filmen Suffragetterna

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl: 18:59 Sara Gagge
jan 2016

Vi samlades 11 januari på Saga biografen i Skövde där vi hälsade ett stort antal kvinnor välkomna på förhandsvisning av den intressanta filmen SUFFRAGETTE som skulle ha Sverigepremiär den 15/1 -16 för allmänheten. 

Filmens innehåll är daterad till tidigt 1910-tal i England och handlar om ett stort antal engelska kvinnors kamp för att få till stånd kvinnlig rösträtt och hur de försökte brottas medmännen, både de högt uppsatta och de som de hade runt sig i vardagen. En hel del våld måste de ta till och som slutade med en kvinnas våldsamma död på Galoppbanan inför den engelske Kungen. Efter det blev det annat ljud i skällan och så småningom kom rösträtten! Vi fick se en lista på alla länder och när de fick röstfrihet. Sverige kom 1921 med allmän rösträtt för kvinnor. Filmen var mycket välspelad och bra upplagd i historiken, där vi fick en god inblick i hur det var att arbeta och strida för sina rättigheter för ca 100 år sedan.  Vi förstod att de som kämpade för att alla kvinnor skulle bli sedda och noterade verkligen fick lida på många sätt, men ändå härdade de ut – tappert för alla som kom därefter.

Applåderna kom efter föreställningens slut. Skaraborgsklubbens President Ingegerd Dirtoft hälsade alla välkomna först och hoppades på en trevlig och intressant kväll – vilket vi fick!

Efter filmen gick 65 av oss med till en närliggande restaurang - Erics Kök - där vi åt en god fiskrätt med öl och kaffe/kaka och där inbjudna lokala kvinnoföreningar presenterade sig och berättade kort om sina olika arbeten inom klubbarna. Det var medlemmar från Inner Wheel, Zonta Skaraborg, Mariasystrarna i Skövde samt Rebeckorna som var också där och. 


Matkön efter filmen

Ingegerd Dirtoft berättade om Soroptimismen och välgörenhetsarbetet och de projekt som Soroptimisterna Skaraborg arbetar med f n bl.a. till Moldaviens kvinnor och barn som är speciellt utsatta för fattigdom och därmed trafficking, samt 2 indiska fadderbarn som vi stöttar


Ingegerd Dirtoft

När vi druckit vårt kaffe och pratat litet till om filmen så var det dags att tacka för oss och knalla, åka, eller skjutsas hem.  Vårt initiativ var mycket uppskattat och det tyckte vi alla som var där. Överskottet denna kväll ca 2000: - går till våra välgörenhetsprojekt i klubben.  
Skövdenyheter skriver om filmvisningen

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar