Soroptimistklubbars blogg

Projekt 1-milahalsduken

Publicerat måndag 26 oktober 2015 kl: 00:00 Inga-Maj Nilsson
okt 2015

I Umeå bedrivs för närvarande ett projekt som innebär att man fram till september 2014, under kulturhuvudstadsåret, skulle sticka en halsduk som, enligt målet skulle bli 1 mil lång. När projektet hade nått målet så skulle halsduken delas upp i barnhalsdukar och filtar. Dessa skall doneras till barnhemmet Ladva i Ryssland. 

 

Vi är några systrar, i Umeå-Sävarklubben, som satt och stickade våra bidrag till projektet. De som inte stickade bidrog med garn. Om man ville bidra till projektet så lägger man upp 40 maskor på stickor nr 5. Sen var det upp till var och en hur man vill sticka, vilket garn som används och vilka färger man använder. Projektet startades av två kvinnor i Umeå, en av dem är fortfarande kvar och driver projektet, Ritva la Fontaine

Stickningen pågick under 3 år och resultatet blev helt otroliga 18.988 meter, alltså nästan dubbla längden när första etappen avslutades. Bidrag kom från hela Sverige, från Norge, Finland och Ryssland också.

Hur arbetet har gått och utveckling går mot målet kan man ta del av i en blogg på internet, http://blogg.vk.se/1milahalsduken

Nu är vi inne i den andra fasen och det innebär att halsduken skall delas upp i delar och monteras ihop till bl.a. filtar. Ett mycket omfattande arbete. Leverans av filtar har skett genom att privatpersoner har tagit med sig filtar i bilar. Sammanlagt har 60 filtar i dagsläget kommit till barnhemmet i Ladva. Ett 20-tal filtar har också getts till romska familjer som tigger i Umeå.

 Detta var ett fantastiskt sätt att bidra till en bra sak och samtidigt få städa upp bland sina garnrester.

 

Kerstin Johansson

Stickande syster

Umea-Sävar Soroptimistklubb

En av flera stickande systrar.

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar