Soroptimistklubbars blogg

På resa med Stockholm City till Kongo-Brazzaville 13-24 mars 2015

Publicerat onsdag 8 april 2015 kl: 08:24 Ingrid Stålne
apr 2015

Den 13/3 2015 begav vi oss 6 soroptimistsystrar och 1 från Ladies Circle, från Arlanda till Kongo-Brazzavillie. Detta blev en resa och äventyr som vi aldrig kommer att glömma. Stockholm ity har ett hjälpprojekt där man hjälper en kvinna med 2 flickor att få till ett hus i stället för det skjul som dom nu bor i. Mama Antoinette blev i stort sett satt på bar backe när hennes man dog i en bilolycka. Lotta Granberg, på bilden, kände familjen och kom via soroptimisterna till undsättning. Huset börjar bli färdigt, dock saknas tak och till detta får familjen hjälp ytterligare 3 år. Sedan är projektet slut och vi hoppas att alla kommer att klara sig på egen hand.

Vi bodde spartanskt på bland annat frälsningsarmens gästhem i Brazzaville och en missionsstation i hamnstaden Pointe Noire. Duscha, nja, sån bekvämlighet kunde man inte alltid förvänta sig, dock ett spann med vatten att hälla över sig, KALLT! Maten var mycket bra och vällagad och frukostarna!! Åh så mycket god frukt vi fick i oss. Bröd och den goda ölen gjorde ju inte att man gick ner i vikt precis.

I Kinkala, en liten stad 8 mil från huvudstaden blev vi inbjudna till stadens borgmästarinna Madame le Maire Anne-Marie Madonga. Hon hade samlat ca 20 kvinnor till ett möte för att höra Tiina Kantola och Lotta Granberg berätta om soroptimismen och detta möte hoppas vi blir ett startskott för att chartra en klubb där. Så starka, härliga och välklädda kvinnor.

En omtumlande resa som behöver många tillfällen för att återberättas och tänk att på nära håll få följa ett hjälpprojekt med så oändligt tacksamma människor. Tack Stockholm-City för att ni tog emot mig med öppna armar.

 

Ingrid Stålne

Vice president i Unionsstyrelsen