Soroptimistklubbars blogg

MOD var den röda tråden i Kungsbacka på 8 mars

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl: 13:23 Sandra Gonzalez Sköld
mar 2017

Den 8 mars firades Internationella Kvinnodagen traditionsenligt på Kulturhuset Fyren, mer känt som biblioteket i Kungsbacka. FN-föreningen var ansvarig för kvällen i samarbete med ideella föreningar och kommunens Kultur- och Fritidsförvaltning. MOD var temat för programmet som bjöd på föreläsningar, musik och poesi. Deltagarna bjöds på syriska specialiteter, bakade av kvinnor i projektet ” Mat, måltid och inkludering”.

 

På Kungsbacka Soroptimistklubbs informationsbord fanns Solvattendunk, Stöd en Böna-kort och en korg för begagnade mobiler. Solvattendunken, en fantastisk uppfinning av en svensk kvinna, renar vatten med hjälp av solens energi så att det kan drickas, användas till matlagning och hygien. I dag saknar över en miljard människor tillgång till rent vatten. Soroptimisterna har samlat in mer än en miljon kronor till inköp av dessa dunkar och har på detta sätt hjälpt över 1000 familjer i Afrika till ett bättre liv. Det innebär bl.a. minskat antal sjukdagar orsakade av infektioner och att kvinnorna sluppit bära hem ved för att koka vatten. Skog har sparats, koldioxidutsläpp minskat och solenergi har tillvaratagits.

 

Kungsbacka Soroptimisterna säljer "Stöd en Böna -kort" som innehåller en bondböna, som ett sätt att få in pengar till olika välgörenhetsprojekt. Genom att plantera den visar du ditt stöd för kvinnor runt om i världen som försöker överleva och föda sina familjer under stora svårigheter. I samband med detta kunde besökarna gissa antal bönor i en burk och vinna två biobiljetter.

Vi uppmanade även besökare att lämna in sin gamla mobiltelefon för återvinning av metaller i mobilerna, som ger pengar till Soroptimisternas och Plan Sveriges projekt mot könsstympning av flickor i regionen Assiut i Egypten.

Elisabeth Regårdh

 


Två av besökarna med "Stöd-en-böna-kortet"

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar