Soroptimistklubbars blogg

Majblomman - från barn till barn

Publicerat söndag 27 november 2016 kl: 16:00 Sandra Gonzalez Sköld
nov 2016

Under novembermötet gästades Kungsbacka Soroptimistklubb av Birgitta Roos.

Birgitta Roos som är ordförande i Majblommeföreningen i Kungsbacka berättade om Majblommans historia och nuvarande verksamhet. En koppling till Kungsbacka då grundaren Beda Hallberg föddes i Kungsbacka 1869.

Det började med Bedas önskan att hjälpa och bidra till en bättre tillvaro för turberkulossjuka barn. Den första blomman av papper såg sitt ljus 1907 och såldes till ett pris av 10 öre. Då såldes det 139 000 stycken majblommor och sedan dess har blomman getts ut varje år! Förra året omsatte Majblomman 65 miljoner kronor. Det gör att idag är Majblomman en av världens äldsta barnhjälpsorganisationer och i Sverige en viktig aktör för att lyfta fram barnens behov.

 

Nu säljs Majblomman av skolbarn i mellanstadiet och 80 % av intäkterna går direkt tillbaks till barnen. Sedan kan man ansöka via den lokala föreningen om specifika bidrag. Majblommeföreningen i Kungsbacka har två ansökningsstillfällen per år och delar ut bidrag till kläder, skor och idrottsavgifter. Man är mycket noga med sekretessen kring ansökningarna, då handlingarna kan innehålla underlag från bl a socialtjänsten.

En intressant afton med direkt anknytning till Kungsbacka och vi fick en uppmaning att fortsätta köpa majblommor. Nu kommer det bli än enklare för man kommer att kunna ta emot betalning via SMS.

 

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar