Soroptimistklubbars blogg

Klubbmöte i Örebro-Wadköping

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl: 18:34 Marita Söderberg
mar 2017

Klubbmötet i Örebro-Wadköping omfattade en föreläsning på temat ”jag får inte ens äga mina egna tankar” och  inleddes med några brännande meningar från samlade erfarenheter vid kontakt med ungdomar som lever med effekterna av hedersbegreppet.

Vi fick exempel på hur livet kan se ut för en ungdom som lever i patriarkaliska strukturer som är svåra att bryta upp. Strukturerna förekommer inom olika religioner där man lever efter hederskontext.

Det  refererades till en bok om hederskultur skriven av Melissa Delir  -  En sann berättelse om hedersrelaterad maktutövning.


Begreppet heder är inte synonymt med det ord ”heder” som vi tänker oss, fick vi veta, utan används i sammanhang där man avser kvinnans kyskhet och kontroll över kvinnans sexualitet.
Begreppet är kopplat till social status (rykte och maktutövning). Hedersbegreppet inkluderar även tvångsäktenskap och könsstympning.

För dem som lever med hederskontext är gruppen det viktiga, inte individen.

Det är mannen som bär på hedern och kvinnan kan skada mannens heder genom att det ex vis
uppkommer ett rykte om kvinnan. För att förhindra att mannen förlorar hedern eller för att återställa en förlorad heder så behöver kvinnan därför kontrolleras och utsätts därför för hedersrelaterat förtryck och även våld. Kvinnans situation beskrivs som att livsutrymmet minskar allt mer med stigande ålder.För att lyckas nå framgång i en dialog kring hedersbegreppet och dess oönskade konsekvenser för flickor och kvinnor i Sverige menar vår föreläsare att man kan utgå från att prata om ”mänskliga rättigheter”.

När kvällen var över kunde vi konstatera att vi gärna hade lyssnat ännu mer på erfarenheterna kring detta.


  1 Kommentarer

Kommentarer

2017-03-27 14:38:15

Synd att jag inte kunde komma! Det låter som det var väldigt intressant!!! Vi ses en annan gång! Kram på er!!!

Karin Karlberg

Lägg till kommentar