Soroptimistklubbars blogg

Internationella Kvinnodagen i Hörby

Publicerat torsdag 21 februari 2019 kl: 13:31 Magdalena Stjerndahl
feb 2019

Varmt välkomna till Hörby!

Den internationella Kvinnodagen infaller naturligtvis även i år den 8 mars. För att inte behöva gå på föreläsning en fredagskväll träffas vi redan torsdagen den 7 mars i Hörby Kulturhus, för att där lyssna på historikern Emma Severinsson. Hon kommer att föreläsa på temat Feminismens vågor - från rösträtt till Metoo.

Så här presenteras Emma Severinssons artikel i samlingsvolymen Rösträttens århundrade som nyligen getts ut med stöd av Riksdagens Jubileumsfond:

"Den kvinnliga rösträtten uppfattades inte som självklar efter att den drivits igenom 1921.

Genom att studera 1920-talets och det tidiga 1930-talets veckopress visar Emma Severinsson att kvinnors nyvunna politiska rättigheter blev föremål för heta diskussioner. Kvinnor anklagades för att inte vara politiskt intresserade och för att rösta som sina män, samtidigt som det hävdades att familjelivet och balansen mellan könen hotades om de på allvar engagerade sig politiskt..."

 

 

  2 Kommentarer

Kommentarer

2019-03-27 19:45:53

Tack, det blev en innehållsrik kväll! Vi var knappt fyrtio personer men kvaliteten var desto högre. Efter det intressanta föredraget blev det demonstration av Solvattendunken som väckte berättigad uppmärksamhet. Försäljning av sponsrade varor. Därefter höll vår medlem Charlotte Ziethén en kakauktion med verk, bakade av sju unga kvinnor från Iran och Afghanistan. En av dem deltog. Gruppen leds av Charlotte och är knuten till Jalla Lund.
Eftersitsen var lika lyckad, då nästan alla stannade kvar till kaffe/te vid runda bord i caféet och diskuterade vidare.
Två kvinnor skrev upp sig för att bli kallade till våra klubbmöten som gäster.

Lena Lannerheim

2019-02-23 19:23:35

Spännande föredrag! Hoppas att många kommer.
Tyvärr för lång resa från Norrköping till Hörby.
Lycka till

Margareta Berge Norén

Lägg till kommentar