Soroptimistklubbars blogg

GOF-OAO Grant of Friendship- Over and Out

Publicerat söndag 24 april 2016 kl: 22:30 Sara Nilsson
apr 2016

Resan är snart över. Jag sitter i en historisk byggnad, Davenport Hotel, där North Western Region har sitt regionmöte. Deras region består av fem stater och är uppdelade i fyra distrikt och på mötet deltar cirka 350 soroptimister. Mötet är en välregisserad mix av underhållning, inspiration, workshops, pengainsamling och hyllningar. Det är mycket olikt vad vi gör hemma på vårt unionsmöte och förklaringen är antagligen skillnaderna i våra kulturer. Jag vill gärna framhålla två saker som jag tycker är särskilt bra och det är hur de fokuserar och lyfter fram goda exempel på projekt, ledarskap och medlemsrekrytering samt de klubbar och individer som ligger bakom framgångar och upptäckter. Jag har lärt mig mycket om hur arbetet organiseras av SI of Americas och det finns en hel del vi kan kopiera både nationellt och lokalt om vi finner det vitalt.

 

Det kommer att ta tid att summera detta äventyr. Jag har, under mitt Grant of Friendship, träffat åtta klubbar och bott hemma hos sex av dem, det blev två nätter hos varje klubb och tempot har varit högt. Varje klubb har fått designa sitt eget upplägg för mig och några av dem har tagit hänsyn till mina intressen som jag angett i min ansökan. För min del har det inneburit att de har tagit mig ut i naturen och jag har fått verkligen fått möjlighet att ta del av deras ”bakgård” som jag aldrig fått som en turist. Denna bakgård omfattar också deras vardag och deras syn på politik vilket varit högaktuellt med tanke på kommande presidentval, och jag inser att detta är den stora gåvan med att åka iväg på detta sätt, att jag lär om landet och människorna utifrån deras perspektiv och inte genom fönstret på ett hotell. Det kräver anpassning och viss finkänslighet och som jag insett kan saker bli ”lost in translation”.

 

De klubbar som har kunnat bjuda in mig till deras möten och projekt är saker jag kommer att ta med mig hem som fina minnen och värdefulla erfarenheter, för det är inte alltid deras verksamheter infaller med mitt besök. Jag har fått träffa en idol, Amy Herdy (tidigare journalist på Denver Post), arbetat på en vattenstation under ett maraton och varit med på utdelningar av utmärkelser och stipendier. Vid alla tillfällen har jag förväntats säga något om mig själv, min klubb, vilka projekt vi har och hur vi samlar in pengar. I skenet av deras arbete och hur mycket pengar de samlar in, kan jag säga att trots att vi arbetar på i min klubb hemma i Luleå, framstår vårt arbete som blygsamt.  Jag har valt att berätta om Solvatten och CEDAW-nätverkets skuggrapport under mina möten med soroptimister också på den föreläsning jag höll under regionmötet. Många är mycket intresserade av Sverige och hur vårt samhälle fungerar och särskilt med fokus på vård, omsorg och skola och det har nog sin förklaring i att många i regionenhar ättlingar i Sverige, Norge och Finland.

 

Jag hintade i ett tidigare inlägg om att jag skulle skriva om ett initiativ från regionen som ny blivit en nationell/internationell angelägenhet. Det handlade om Days for Girls. Det är ett projekt som skall möjliggöra för flickor (i Afrika) att delta i sin undervisning under menstruation genom att använda ett återbrukbart menstruationsskydd. Klubbar syr tvättbara menstruationsskydd som funkar i den kultur där det kommer att användas med tanke på mönster och färger och de levereras i samarbete med ett logistikföretag. I sin enkelhet blir det möjligt att hjälpa till självhjälp eftersom tillverkningen av dessa skydd är både billiga att köpa material till och lätta att göra. Kanske något för oss i Sverige? Det ligger helt i linje med våra federations- och unionsmål för vår verksamhet. Läs mer på Facebook: https://www.facebook.com/DaysforGirls/?fref=ts

 

Avslutningsvis. Det finns ett stort intresse att börja samarbeta med vår union och lära mer om vårt unionsprojekt som vi initialt kallade Solvattenprojektet. Jag har lovat att sammanföra personer härifrån med vår Solvattenkommitté och kanske finner vi vägar att samarbete. Kanske vill de sponsra oss eller starta ett eget Solvattenprojekt. Jag har dessutom fått förfrågningar från tre klubbar att etablera Friendshiplinks och bli vänklubb. Det betyder bland annat att om soroptimisterna i min klubb vill semestra i regionen kommer de troligtvis ha bra boende och ett billigt sådant att tillgå. Fick jag svar på mina frågor? Jag tycker det och jag har försökt spegla det i mina inlägg och ingenting är svart eller vitt, det är allt däremellan så jag tycker att jag har uppnått syftet med min resa med råge och det känns bra med tanke på den stora finansiella och tidsmässiga investering jag gjort för att möjliggöra detta.

Detta är mitt sista inlägg i bloggen. Nu ser jag fram emot att åka hem och krama min son Rasmus, vi har aldrig varit ifrån varandra så här länge tidigare. Sedan så skall jag komma igång med mitt arbete som unionens vide programledare. Hoppas att vi ses! Over and out!

  3 Kommentarer

Kommentarer

2016-05-12 13:49:53

Tack, Sara! Det har varit mycket givande att följa dina fotspår. Fint till Jubileumsboken :)

Lena Lannerheim

2016-04-27 22:25:56

jag var Grant of Friendship stipendiat i Californien, LA, 2014. När jag läser vad du har skrivit så återupplever jag min fantastiska tid där. Det är ett starkt minne för livet. Vi har mycket att lära av deras projekt och engagemang.

Kerstin Isling, Växjö Soroptimistklubb

2016-04-25 22:25:26

TACK för att Du har delat med dig av alla Dina upplevelser, insikter och tankar från Din fantastiska resa. Som inkommande presiden i Sverigeunion ser jag verkligen fram emot att samarbeta med Dig som programledare, där jag ör övertygad om att Du kommer att ha mycket att tillhöra. Låt oss höras av när Du har landat och kommit i ordning hemma i Sverige.

Hälsar Kärstin Jacobsson

Mobil 0703191400

Kärstín Jacobsson

Lägg till kommentar