Soroptimistklubbars blogg

FRÅN MARIA MAGDALENA TILL DOLLY PARTON

Publicerat torsdag 15 mars 2018 kl: 19:23 Sara Gagge
mar 2018
Lördagen den 10 mars firade vi i Ystad Internationella Kvinnodagen. Det var fjärde året som kvinnoorganisationer i staden tillsammans med Freezonen, Brottsoffer- och kvinnojouren Sydöstra Skåne, hyrde in sig på Biografteatern Scala och bjöd på ett omväxlande program.
Dagen inleddes med en tyst minut för Kim Wall och sedan höll Marie Louise Wentzel, soroptimist och ordförande i Freezonen, ett kort inledningstal där hon bl.a berörde “metoo”-rörelsen och dess betydelse.
Därefter höll Monica Sjögren-Nordgren (tidigare soroptimist) ett inspirerat föredrag om Maria Magdalena. Monica är präst och har skrivit flera böcker om historiska kvinnor inom den kristna kyrkan.
Jag sjöng sedan några visor och höll därefter en auktion på konstverk som några Österlenkonstnärer skänkt ( Madelaine Pyk, Hasse Karlsson, Ulf Lundell och Ann Margrete Clarén ). Förtjänsten gick oavkortat till Freezonens arbete.
 
Ja, var kommer då Dolly Parton in???
Varje år har vi haft försäljning av fika under dagen och varje år har Café Diana i Ystad sponsrat med Dolly Parton-kakor. Kakan är en liten, avlång mazarin med två hasselnötter överdragna med choklad....mycket populärt. Dagen avslutades med filmvisning. Freezonen hade lyckats hyra den amerikanska biofilmen Hidden Figurs, Dolda tillgångar, Den handlar om tre färgade kvinnor som visar sig ha oslagbara begåvningar i matematik. De får efter mycket om och men anställning på NASA och kommer därigenom att bli helt avgörande för den lyckosamma uppskjutningen av John Glenn i rymden.
En fantastisk film som alla borde se!

Kerstin Påhlson

  1 Kommentarer

Kommentarer

2018-03-22 15:13:16

Vilket spännande program och trevlig läsning. Flera sådana nyheter och jag hoppas att det inspirerar andra klubbar med.

Mihaela Aquelius

Lägg till kommentar