Soroptimistklubbars blogg

Flerklubbsmöte i Kungsbacka

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl: 13:39 Sandra Gonzalez Sköld
mar 2017

Att vara Soroptimist är till stor del att vilja veta mer och vara nyfiken. Det kännetecknade verkligen onsdagen den 15 mars!

 

En härlig afton då 45 medlemmar från Varberg, Göteborg-Bohus, Göteborg- Mölndal gästade Kungsbacka-klubben. En afton i form av ett s k flerklubbsmöte som i år ordnades av Kungsbacka Soroptimistklubb. Temat för kvällen var pepparrot och vi fick en föreläsning av Margaretha Jonsson, en driftig kvinnlig företagare som odlar pepparrot. En av nio odlare i Sverige!

 

Vi fick bl a veta att pepparroten är en vårprimör och får bäst smak i lerjord. I Fjärås odlar man den horisontellt för att lättare kunna skörda. I maj och juni är det skörd och då har man fullt upp. Margaretha odlar inte bara pepparot utan flera andra grönsaker, som de säljer i sin gårdsbutik. Åker man till Tjolöholm, är det "den röda ladan" på vägen ut som är Margarethas gård.

 

Tips! Blanda honung och pepparrot för att lindra förkylningen, pepparroten innehåller mycket C-vitamin. Plasta in del ordentligt för att bibehålla smaken och den går även utmärkt att frysa. Vill man göra sin egen wasabi, blanda senapsolja och pepparrot med någon droppe grön karamellfärg.

Självklart fick vi smaka pepparrot i olika former, till förrätt: pepparrotssoppa med örtkrutonger och till huvudrätt ungsbackad skrei, skirat smör, ärtor och Amadine-potatis med riven pepparrot. Undantaget var efterrätten.

 

På Flerklubbsmötet deltog även Unionspresidenten Kärstin Jacobsson som berättade om vad som är på gång inom förbundet: Unionsmötet, att vi har en representant i New York på en kvinnokonferens, att vi har två svenska föreläsare på Europamötet i Florens i juli samt att Sverige är värd för ett Nordiskt Ledarskapsprogram för unga kvinnor (SNLA)  i juni på Öland.

Kungsbacka Soroptimistklubb vill tacka föreläsaren, restaurang Storgatan 1, sist men inte minst Unionspresidenten och alla gäster som kom till Flerklubbsmötet.

 Självklart toppad med riven pepparrot.

 Ananaskakan var undantaget, Restaurang Storgatans 1 berömda kaka var inte smaksatt av pepparrot.Soroptimist Kungsbacka en av vinsterna på lotteriet En av vinsterna från kvällens lotteri! Även den med Kungsbacka anknytning: Arvidssons Blommor.

 

 

 

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar