Soroptimistklubbars blogg

Chokladprovning i Röe Mölla, Munka-Ljungby

Publicerat söndag 8 maj 2016 kl: 19:22 Gunnel Barkeby
maj 2016

13 soroptimister från Ängelholm-Båstad + övertecknad träffades, (mitt emellan Båstad och Ängelholm i Munka-Ljungby) på Röe Mölla (obs ej kvarn, mycket viktigt). 

Den som berättade för oss om choklad och chokladens historia var Birgitta Johansson, som efter att ha blivit av med sitt jobb på Helsingborgs dagblad, med vissa besvär och en del motstånd från arbetsförmedlingen, skaffade sig en utbildning till chokladtillverkare och kunde dessutom efter sju år titulera sig Pralinör.

röe mölle   

Förutom att vi fick se  frukter från chokladplantorna fick vi smaka på olika chokladsorter närmare bestämt de små pärlor som pralinörer använder. Den som smakade sämst var den som var 100% ren choklad - den var bitter i smaken. För att förbättra smaken blandar man i kakaosmör och ibland socker. Mindre kvalitetsmedvetna tillverkare kan blanda i palmolja. Se upp med det! 

 

Som avslutning fick vi kaffe/te och smaka några av Birgittas utsökta praliner.  Det kanske inte förvånar att en del gåborts-presenter och födelsedagsgåvor i form av choklad inhandlades innan vi skiljdes åt. 

 

Vad vi fick lära oss - och gärna vidarebefordrar - var att praliner inte skall förvaras i kylskåp utan i 15-18 grader och helst inte längre än två månader. Tryfflar är färskvara och skall ätas snabbt 

 

 

 

  0 Kommentarer

Lägg till kommentar