Soroptimistklubbars blogg

Askersund/Laxå firade internationella kvinnodagen

Publicerat fredag 20 mars 2015 kl: 21:30 Sara Gagge
mar 2015

Det var fullsatt i Folkets hus när Askersund/Laxå Soroptimistklubb bjöd in till firandet av Internationella kvinnodagen.

Huvudattraktionen var Var la jag mitt liv? med vår unionspresident och skådespelaren Catherine Westling. Katarina Mazetti har skrivit monologen för regionteatern Blekinge Kronoberg. Här var vi först ut bland soroptimistklubbar. Catherine levererade som utlovat skratt, galenskap och kanske en och annan tår. Bland teaterbesökarna i ett fullsatt Folkets hus fanns ett antal systrar från våra grannklubbar. Det var roligt att så många valde teater framför det vackra vårvädret i Askersund. Av publikreaktionerna förstod vi att de var nöjda med valet!  

Sedan två år tillbaka delar Askersund/Laxå Soroptimistklubb ut stipendier till kvinnor, som är engagerade i frågor som handlar om att stärka flickors och kvinnors ställning.

I år delades två stipendier ut. Det ena till gymnasisten Moa Lundfeldt, som sedan fyra år är tränare för Askersundsgymnasterna. Det andra stipendiet gick till Elin Weiss, som arbetar ideellt med att blogga, recensera böcker och delta i debatter med feministisk inriktning bl a för Realstars.

Den gemensamma motiveringen till valet av stipendiater var att de båda bidrar till att stärka flickors och kvinnors ställning. Stipendierna finansieras med lotteriintäkter.

Vi hade också tillfälle att säga några ord om den internationella kvinnodagen, kvinnors och flickors extremt svåra situation i flera delar av världen, men också internationella ideella organisationers betydelse. Där kunde vi lyfta fram Soroptimismens omfattning och syften. Vi flaggade för två öppna möten som vi kommer att hålla under våren, ett om Flyktingar i Askersund och ett med temat Våld i nära relationer. Dessa möten är ett led i utvecklandet av ett/två lokala projekt.

Vi uppmärksammades väl i lokala medier både före och efter arrangemanget och känner oss mer än nöjda med den 8 mars!

För Askersund-Laxå Soroptimistklubb

Ann Lindvall, president

  1 Kommentarer

Kommentarer

2015-04-17 23:13:06

Bra jobbat,

Gunnel Zenk

Lägg till kommentar