Soroptimistklubbars blogg

Advokat Gunilla von Wachenfeldt gästar Hässleholm och föreläser om ”Våldets olika ansikten”

Publicerat måndag 5 december 2016 kl: 16:00 Mihaela Aquelius
dec 2016

President Ingrid Severson och förra presidenten Mihaela Aquelius informerar om soroptimisterna och klubben

Drygt 80 personer samlades tisdagen den 29 november för att lyssna på advokat Gunilla av Wachenfeldt föreläsa om ”Våldets olika ansikten”. Hon har specialiserat sig kring hedersrelaterade brott och är en av landets främsta inom ämnet. Förutom sina uppdrag som advokat föreläser Gunilla von Wachenfeldt inom humanjuridik och om hedersrelaterat våld vilket var ämnet för kvällen.

Vi fick en historisk tillbakablick om lagstiftningens utveckling inom området, om bl. a, tvångsäktenskap, barnäktenskap, våldtäkt under äktenskap mm. Vidare fick vi en genomgång av processen från åtal till dom. Vi fick ta del av skakande statistiska siffror. Bl. a att 100000 ungdomar är oroliga att de inte få välja sin partner, att ca. 4000 ungdomar lever under hedersförtryck i Stockholm, att ca. 40000 flickor och kvinnor i Sverige är drabbade av könsstympning.

Vidare fick vi en genomgång av skillnaderna mellan mäns våld mot kvinnor och hedersvåld.

Under sitt föredrag om hedervåld påminde Gunilla oss om de mest kända fall och nämnde namn som: Fadime Sahindal, Abbas Rezai, Jian Subhi Aref, Maria Barin Aydin.

Föredraget avslutades med en inspelning från Fadimes fall och Gunilla avrundade kvällen med det budskap Fadime lämnat efter sig genom att läsa upp de avslutade meningar från Fadimes tal i riksdagen.

  1 Kommentarer

Kommentarer

2016-12-12 22:39:00

Hej!
Bra jobbat och mycket viktig kunskap som bland annat jag inte har så gott om. 80 personer är en stor folksamling. Grattis!

Sara Nilsson

Lägg till kommentar