Lysekil

Vattenloppet 2021

Klubbinformation

Charterdatum: 1993-05-22
Mötesdag: Första (alt. andra) onsdagen i månaden. Inga möten i juli & aug.
E-post: lysekil@soroptimistsweden.se
Vänklubbar: Rostock Germany 

Klubbkontakt: Ulrika Olsson President: Eva-Lott Swahnberg

 

September månadsmöte

Detta möte kunde genomföras fysiskt, så härligt. Vi sågs på Cafe Luna  denna gång  och fick där  lyssna på Jonna Lundwall som höll ett mycket intressant föredrag  om vad Världsbanken gör, hur de arbetar med jämnställdhets frågor samt vad Jonna arbetar med. Jonna har bland mycket annat också tidigare jobbat för FN i Honduras.Just nu jobbar hon för Världsbanken mot mellanöstern.Målet för Världsbanken  är att bekämpa fattigdom. 

 

 

Juni månadsmöte

 

 

Maj månadsmöte

Vi hade även denna gång möte via Zoom. Nästa möte ska vi äntligen ses fysiskt då många av våra systrar är färdig vaccinerade och vi ska ses på Röe Gård där vi förhoppningsvis kan sitta ute, men det fungerar även att sitta inne enligt gällande rekommendationer.                      Vi gick igenom det sista inför Vattenloppets organisation och diskuterade vilka projekt vi ska fördela pengarna mellan..Glädjande var att vi hade över 400 anmälda, spännande att se slutresultatet. Valberedningen presenterade sitt förslag till ny styrelse. Bra jobbat!                      Nu är vi laddade för Vattenloppet 2021.

April månadsmöte

Christer Larsson Doktor inom Marinbotanik berättar för oss om faran med fartygsvrak utanför vår kust.
Fartygsvrak utanför vår kust är t.ex. Thetis och Skytteren som ligger knappt tio sjömil från Lysekil. Vid Måseskär ligger många vrak och rester efter båtar lastade med gifttunnor. Det är ett stort projekt att sanera området och dyrt. Att fiska med trål i området är mycket farligt. Vi tackar för ett intressant föredrag. 

Så roligt med så hög närvaro på våra Zoom-möten och vi hade  ett mycket givande möte med spännande av-rapporteringar inför årets Vattenlopp. 

 

Mars månadsmöte

 

Nu är vi på gång! På vårt månadsmötet i mars som skedde via Zoom, knöt vi samman våra olika gruppers planering inför Vattenloppet 2021 och nu är allt på gång i media.  Vattenloppet.se är uppdaterad och det börjar nu att gå ut info på Instagram och Facebook. Var snälla och gilla och dela i era  egna sociala medier. Denna gången kan ju även vi systrar vara med i eventet. Vi är flera som redan anmält oss på RaceID och där ser man anmälningslistan. 

Mötet inleddes med en mycket inspirerande föreläsning av Camilla som är President i vår vänklubb från Rostock.

 

Kvinnojouren Duvan I Trollhättan får bidrag i sitt arbete från Lysekils Soroptimistklubb.

Vår president Eva-Lott packade sin bil full med leksaker, hygienartiklar och en check på 5000:- och överlämnade till Kvinnojouren Duvan i Trollhättan .

Klubben hade ett digitalt decembermöte och enades då om att vårt lokala engagemang 2020 skulle gå till närliggande kvinnojourer och först ut att få stöttning var kvinnojouren Duvan i Trollhättan som önskade leksaker 

i form av bilar, dockor och bilmattor samt meddelade att det är alltid ett stort behov av underkläder och strumpor.  

 

Oktobermötet - Årsmöte

Ann-Marie Wänerstam gästade oss och berättade om vad hon fått för erfarenheter under sommaren då hon jobbat i ett Fältteam i kommunen. Hon delade med sig av hur våra ungdomar ungdomarna har det och vad som sker under de sena timmar, då det inte rör sig så mycket vuxna ute. Ett mycket upplysande och tankeväckande föredrag. Vi fick inviga två nya systrar denna kväll, Catarina Bergman och Turi Börjesson och även välkomna tillbaka Christina Johansson som tog en paus förra perioden.  Det tillsattes en projektgrupp för att undersöka ev. andra former att genomföra Vattenloppet 2021. Sedan genomfördes årsmötet enligt dagordning.

Septembers månadsmöte

Vi började med en guidad tur bland vinrankorna därefter intogs en måltid i Luna Cafés fina trädgård.Vädret var fantastiskt och vi fick en rundtur med Leo som berättade om druvorna de odlar. Det fanns ett flertal olika druvor som de testar att odla här i Lysekils svala klimat. Odlingen ger ca 80/90 flaskor per år. Deras vanligaste druvor är Solaris 90% och ungefär 10% Pinot noir i den första vingården. Dessa två sorter har de i det vin de producerar just nu. Vi fick också testa vinet

Junis månadsmöte

Efter rådande omständigheter med Covid-19 skedde detta möte utomhus. Vi träffades  på Röe Gård och gick  först en trevlig poängpromenad med frågor från Soroptimist Sverige som genomfördes via våra mobiler. Ulrika Olsson  hade 8 av 10 rätt och var bäst i vår klubb. Grattis Ulrika! Vi åt en fantastisk räksmörgås och bakelse och syster Maria som driver Röe berättade hur pandemin påverkat hennes verksamhet. och hur de tänker möta framtiden. Vi tog på mötet ett beslut om att  vi får skjuta fram Vattenloppet till 2021.

 

 

VATTENLOPPET  är nu framflyttat till 2021

Efter rådande omständigheter är nu Vattenloppet framflyttat till den 3 september. Även april medlemsmöte är inställt.

Bara för att vi är rädd om dig och alla andra...

Mars månadsmöte

Vi gästades denna kväll av Lysekilsbon Jan Andersson som under åren 2014-18 arbetade som utrikeskorrespondent i Bryssel och bevakade EU-frågor för Sveriges Radio. Han gav oss en mycket intressant inblick i detta arbete och vad det kan innebära. Han hade även med sig sin fru och deras två små barn under denna tid och berättade hur det var. Idag bor de i Lysekil och Jan arbetar för Sveriges Radio från Uddevalla.

Vi hade flera nya gäster och en fd medlem på besök denna trevliga kväll. Hoppas på att få välkomna dem i klubben frampå.

Februaris månadsmöte

Vi träffades en blåsig och regnig dag i Lysekil för februari månadsmöte, Ulla en av våra systrar guidades oss med frågan, räkor vad för slags vin skall vi dricka?  Vår klubb har nu en vänort i Rostock Tyskland och under mötet visades intresse för att resa dit på besök.
Vi hade som vanligt vårt möte med information från medlemmar och unionen.
Vattenloppet som är en stående punkt diskuterades. Ligger vi i fas eller behöver vi göra några insatser?   Vattenloppet gör sig inte själv.  Samtliga medlemmar är engagerade och ALLA drar sitt strå till stacken

 

Januaris månadsmöte

Lysekilklubben bidrar  nu till bygget av vattencisterner i Rwanda Vår medlem Tove Rosendal har under sin forskning i lingvistik i Afrika träffat Soroptimistsystrar  i Rwanda. Vi nu inlett ett samarbete med klubben där och bidrar med pengar till bygge av vattencisterner från och med hösten 2019. Detta projekt finansieras av pengar från 2019 års Vattenlopp. Vi fortsätter även att stödja våra flickor i Nepal med pengar från Vattenloppet.

 Vår medlem Ulrika Welin-Dahlström har nu, våren 2020 en projektanställning i Lysekils kommun för att genom språk-cafe´ introducera nyanlända bl.a i det svenska språket. Några av klubbens övriga medlemmar deltager också i verksamheten på frivillig basis. Ulrika hade även denna kväll en ego-presentation.

.

 

 

Lysekils Soroptimistklubb firar 25-års jubileum på Ästad Vingård.

Lördagen den 27 oktober var det dags för Lysekils Soroptimistklubb att fira sina 25 år som klubb.  Den hemliga resan gick till Ästad Vingård med stopp på vägen ner på Varbergs tomater och Öströö fårfarm. Väl framme på Ästad inkvarterades vi och sedan var det dags för vinprovning i den nybyggda delen av hotellanläggningen. Vi fick provsmaka 3 viner varav ett var gårdens eget mousserande vin. Innan jubileumsmiddagen fanns det tid för utomhusspa och sedan även ett musikquiz som helgens organisatör Ingrid Browald ordnat.  Middagen var storslagen med spännande matkombinationer, smaker, färger och passande dryck. Kvällen avslutades vid midnatt när vi fick följa med på klubbens 25 åriga resa med hjälp av Christina Österberg och Ulrika Olsson som båda två var med när klubben chartrades 1993. Efter lite sömn och frukost var det dags för hemfärd till Lysekil. Alla var eniga om att det var en lyckad helg med givande samtal och fin gemenskap.

 

 

Vattentank i Katmandu förser dalitfamiljer med vatten.

Efter 3 år är äntlligen projektet klart , Mountain  People meddelar att nu kan familjer i utkanten av Katmandu äntligen få rent vatten  med hjälp av bl.a Lysekils Soroptimistklubb och bidrag från vårt

Vattenlopp. Mailet nedan kom precis idag ( 180905).

Team Mountain People delivered water to 60 Dalit (untouchable cast) families this week. They lost houses, water storage tank, pipes and fields in the 2015 earthquake. MP immediately delivered roof sheeting, blankets and water filters. Three years later (big project) it was a joy to open a tap and hear clean water flow.   

Special thanks to Gordon Konantz & friends, Anna Mayers & friends - and the Swedish lady running members of 'Lysekils Soropti mistklub.' Plus all helpers/workers. David D

 

Vattenloppet firade 10 år med deltagarrekord i strålande solsken.

I  år firade vårt Vattenlopp 10 år, 649 anmälda gjorde årets Vattenlopp till en succé.              

Resultat herrar:                                              
1. Nazir Rezahi,18.01                                    
2. Filip Gunnarsson, 18.26                              
3. Oscar Hultin, 19.31
4 Olof Lövgren, 19.42
5. Martin Skarle, 19.48
6. Jim Lee, 19.50
7. Kevin Hasslöf, 20.27
8. Martin Rödström, 20.59
9. Kristian Wrangmo, 21.06
10. Erik Gard, 21.11
Resultat damer:
1. Kristine Karlstad/Elfström, 19.41
2. Hanna Lagerqvist, 20.16
3. Ida Nordklev, 20.21
4. Madelene Bergqvist, 20.55
5. Jeanette Engström, 21.00
6. Jenny Dignevs, 21.10
7. Lisa Lee, 21.13
8. Ida Gabrielsson, 21.35
9. Sandra Karlsson, 22.05
10. Anneli Wester, 22.06

Under åren 2008-2018 har klubben samlat ihop runt 1 miljon kronor som vi har stöttat våra projekt i Tanzania och i Nepal med. Läs mer på  http://www.vattenloppet.se/

Klubben beslutade på månadsmötet i maj 2018 att fortsätta stödja utbildning till flickor i Nepal. Sammanlagt kommer 2x12 stycken unga flickor få möjlighet till skolgång, kost, logi och  mensskydd.

 

Lysekils Soroptimistklubb firar 25 år under 2018.

Vi kommer under en helg i oktober att fira med en hemlig resa och hoppas alla våra medlemmar nya som gamla har möjlighet och lust att följa med.  Under augustimånad skall anmälan och anmälningsavgiften på 1000: betalas in.