Sverigeunionen av Soroptimistklubbar
Sök

Strömstad

Charterdag 1986-04-26
Mötesdag Andra onsdagen i månaden.
E-post stromstad@soroptimistsweden.se
Vänklubbar
Sandefjord – Norge Nyköbing – Danmark Kigali – Rwanda
 
President Susanne Hagen

   

 

Orange the World – så här gjorde vi i Strömstad

Följ med på en liten konstvandring i vår lilla stad! Den här aktionen blev inledningen på Orange The World-kampanjen, som vi genom en insändare i lokalbladet hade uppmärksammat folk på. Kvällen den 24/11 skred vi alltså till verket i vinterkylan, ett litet gäng entusiastiska systrar utrustade med västar, ljusslingor, orange tygremsor och band.

 se alla bilder

Orange the world 2023

Våld i nära relationer kan uppmärksammas på olika sätt. I det här dokumentet får du en odyssé över vår klubbs aktiviteter.

 

Sommaren 2022

Funktionärer vid Grenserittet 220820 samt vid Antikrundan 220821. Kul helg som givit klirr i kassan. Bilder kommer. 

 

210222

Vi tackar Anette och Anders på Piren/Veslö för bidraget på 1500 kronor som ska gå direkt till Solvattenprojektet. Fantastiskt!

 

 

 

 

 

 

Fredag 8 mars 2019, Internationella kvinnodagen firades på Kulturhuset Skagerrack och Strand. Kvällen innehöll, god mat och dryck, utdelning av diplom, modevisning och skönsång. Intäkterna gick till kvinnojouren.

 

Onsdag 13 februari 2019, blir det ekomöte på Ekoparken.

 

 

Söndag 14 januari marscherade Strömstads soroptimister tillsammans med många andra i en ljusmanifestation för kvinnors rätt med anledning av metoo kampanjen som pågår nu.

 

 

11 oktober. Årsmöte på hotell Laholmen. Sekreterarskapet lämnas över till Anna Wilson Nordström. En fråga på mötet är ; var ska vi fokusera vårt ekonomiska stöd?

 

14 juni åker vi till Halden och möter systrarna där.

 

10 maj har vi möte på Daftö feriecenter med Mette. Vi ses vid Kaffedoppet kl 18.30

 

12 april blir det klubbmöte på en båt!! och inval av ännu en fantastisk kvinna, Helena Raunegger. Välkommen!

 

8 mars firande på Folkets Hus. Hör av dej till Susanne om du kan hjälpa till, baka kakor, tigga vinster, servera, sälja lotter etc. Biljetter finns på Skeppshandeln.

 

 

Välkomna Victoria och Anna som nya medlemmar i klubben.

 

Strax februarimöte på nyrenoverade stadshuset, 8 feb kl 19.00

 

Januarimöte på hotell Laholmen , 11 januari kl 19.00

avanmälan till Monica Widlund. snarast.

 

Julmöte 14 december på Terassen, kl 18.00

Avanmälan till Gunilla Andersson senast söndag 11 dec.

 

 

Vi njuter av god mat i trevlig miljö på Terassens restaurang.

Elsie håller ett intressant 5 minuter anförande om sitt arbete i Svinesundskommitten.

Sen blev det modevisning av Mia Redemo, hållbart mode från Bali

http://www.starry-eyes-fashion.com/

 

9 november kl 18.30. OBS tiden!

Välkomna

 

Nytt verksamhetsår!

I går tog Therese över presidentskapet från Lina. Lycka till Therese!

 

 

Vi har en ny klubbmail. Nu kan du nå styrelsen enkelt.

vår klubbmail : stromstad@soroptimistsweden.se

Strömstads Soroptmstklubb bg 124-2957

Den 12 oktober blir det årsmöte, på Hotell Laholmen.

Vår nya klubbpresident Therese, kör igång nya verksamhetsåret med att be alla att anmäla sig på “möteslistan”. vilket möte vill du vara med och planera? Ta med din almanacka.

ev avanmälan gör till Lis. stromstad@soroptimistsweden.se

 

 

Igår firade klubben 30år, med en kväll som berörde oss alla på många sätt.


Vi firade precis som Margareta Ohlsson, vår charterpresident hade planerat hela vintern, för oss. Hon var med oss hela kvällen.
I den stilla soliga ( men kalla) kvällen gjorde vi en båttur genom först Strömstads skärgård och sen Kosterskärgården ut till Ursholmen, den västligaste bebyggda ön i Sverige.
Vi njöt av goda minne och samvaro, god mat o dryck, vacker musik och sång och mustiga smugglarhistorier.
Vi beslöt att dela ut tre stipendier á 10 000 kr till tre kvinnor runt 30 år med Strömstadsanknytning som verkar i enligt våra Soroptimistiska syfte.
Alice Wallin, skall få Margareta Ohlssons minnes stipendium för sin forskning och avhandling om fiskkonsumtion, diabetes och hjärtkärlsjukdom.
Weiwei Persson belönas sitt arbete med att stärka små flickors självkänsla med barnböcker som både är spännande, konstnärligt vackra och berörande. “Superhjälten” på Kabusa böcker.
Camilla Hedin, får stipendium för sitt stora engagemang för integration och inkludering. Camilla har bland annat lyft fram talangfulla nyanlända unga kvinnor som poeten Hind Abib.

Päivi kommer att lägga ut bilder här

3, 30 och 30 000 – stipendier

Tre unga kvinnor, +- 30 år, med anknytning till Strömstad och som verkar i Soroptimisternas anda skall få stipendium på sammanlagt 30 000 kr. Ett av stipendierna blir i Margareta Olssons anda och med medels som hon hedrades med vid sin hastiga bortgång.

Lina, Susanne H och Lis ingår i stipendiegruppen.

 

8 mars – här hittar du insändaren som finns i dagens Strömstads tidning.

Hur är det med jämställdheten i Strömstads kommun?

 

 

 

Minnesord

 

Vår syster Margareta Olsson är död

 

Under 1984 blev Margareta kontaktad av extention Väst, Mildred Helsing. Kunde Margareta tänka sig att försöka starta en klubb i Strömstad? Mildred visste nog inte då att hon kontaktat exakt rätt person för det uppdraget. Hon samlade ett gäng entusiastiska kvinnor, som efter många förberedelser var klara för en storslagen öppen charter. Den 26 april 1986 på Hotell Laholmen, blev vi en klubb och vår charterpresident var Ellen Gade från Sandefjords Soroptimistklubb. Den klubb som sedermera blivit vår vänklubb. Tin Westermark blev vår gudmor, som under åren som gått varit ett stort stöd för klubben. Margareta blev självklart vår första president.
Till vårt möte i okt 2015 kom Margareta pigg och glad. Hon hade redan med full iver börjat planera för vårt 30 årsjubileum. Hon hade i stort programmet klart. Kontakter var tagna med ev. arrangörer och med vår gudmor. Under det mötet blev Margareta akut sjuk. En månad senare när vi hade vårt novembermöte var Margareta död. Det blev naturligt nog ett sorgesamt möte, men vi valde att fokusera på alla glada, positiva stunder som vi haft tillsammans med Margareta under åren som gått. Ni ska veta att dom är många.
Denna omtänksamma, initiativrika syster, kommer att leva länge i våra minnen.
Du fattas oss.
Strömstads Soroptimistklubb
genom
Majly Palmdahl och Margareta Fredriksson

 

 

 

Strömstad Soroptimist är den stora klubben i den lilla staden

 

Vi vågar påstå att vi är aktiva Soroptimister som  har otroligt skojigt. “Galna” skulle man kanske kalla oss ibland, då vi bygger våra årliga 8. mars fester runt t.ex. modevisning med kläder gjorda av sådant som andra slänger utan större eftertanke (aluminiumlock till margarinpaket, mjölkkartonger, innerpåsar till bag-in-box, hundbajs påsar) eller sådant vi ärvt av andra (mormors näsdukar, makarnas slipsar, fyndade grytlappar) men i den galenskapen finns alltid ett budskap och på detta sätt har vi lyckats nå till en stor publik.

                           

Till 8. mars firandet bjuder vi in alla stadens kvinnor, inte enbart Soroptimister. Lokala tidningen såväl som lokalradion gör ofta reportage om våra evenemang och ortsbefolkningen känner väl till oss. Alla som varit hos oss någongång vet att vi fullständigt älskar lotterier. Vi ordnar ett lotteri på varje klubbmöte och den som står i tur som lotteriansvarig får bestämma vart intäkterna går. Inför 8.mars firandet skickar klubben ut sina mest förtjusande medlemmar att gå från affär till affär, företag till företag och samla ihop till ett enormt vinstbord. Också ett bra sätt att nå ut med vårt budskap samtidigt som vi samlar ihop pengar

 Med våra återkommande arrangemang, som även omfattar ett sommarmöte i vacker Strömstadsnatur och många loppisar, samlar vi inte enbart uppmärksamhet utan även pengar till våra projekt. Allt medan vi har roligt tillsammans.

                   

   2008 på Galtö hos Gudrun Lawurn         2006 på Syd Koster

 

Vårt stora projekt kallar vi  helt enkelt för “Projekt Rwanda”. Den driver vi tillsammans med våra systrar i Kigali och Gisenyi klubbarna och känner att detta verkligen är soroptimism i dess grundläggande anda där syster hjälper syster. Detta projekt gav oss SI:s pris för Best Practice Award år 2008. 

                                                                                         

Sedan 2009 finansierar vi ett skolbygge på Kigali Soroptimistklubbs markområde San Marco i en stadsdel där befolkningen är fattig och utbudet av skolor är dåligt. Hela skolan är byggd med pengar från soroptimistklubbar i Europa med hjälp av Kigaliklubben. Två huslängor med tre klassrum i var länga är färdiga, det tredje har påbörjats. Skolan skall vara en komplett skola med 12 klasser. Byggnaderna står på ordentlig stomma, med stora fönster och elektricitet, stuprännor för att fånga regnvatten och stora “svarta tavlor”. Sanitetsbyggnaden ligger separat.

                       

        Första husets tredje klassrum hösten 2010      Kigaliklubbens medlemmar och Päivi             Skola och elever 2012                                                                          

Vi samlar in pengar bl.a. genom att dra igång årliga loppisar. Förutom en bra inkomstkälla bidrar loppisverksamheten på ett effektivt och trevligt sätt till att sprida kunskap om Soroptimismen.

                  

Våra pengar går även till Kvinnojouren i Strömstad, Fistula projektet, Soptippen projektet samt till lokala organisationer. Vi delar årligen ett stipendie på 8. mars festen till någon lokal kvinna som på ett eller annat sätt utmärkt sig, ofta i all stillhet.