Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Stockholm-Ekerö

Charterdag 1986-06-07
Mötesdag Rullande schema tisdagar, onsdagar, torsdagar tredje veckan i månaden.
E-post stockholm-ekero@soroptimistsweden.se
Vänklubbar

Varde – Danmark Karhula – Finland Helsingfors – Finland
Systerklubb  Mjölby

 
Klubbkontakt Gunnel Barkeby
President Gunnel Barkeby

Vad är Ekerö Soroptimistklubb?  Jo, en grupp glada och entusiastiska “systrar” i olika yrkesroller, som ser sin främsta humanitära uppgift att främja kvinnors och flickors villkor, var än i världen vi behövs.  Se mer detaljer här

Preliminärt Program för 2023  Kalendern är uppdaterad med alla årets klubbmöten. 

Efter våra projekt hittar ni sammandrag av genomförda aktiviteter under 2022.

 

VÅRA PROJEKT

 
Insamling för Ukraina

På  intiativ av en av våra klubbmedlemmar, Gunnel Bodin, har vi startat insamling av pengar i vår klubb och de nätverk vi har.
Hittills har ca 15000 samlats och skickats till en syster från Ukrainaklubben Uzhgorod som är i Tyskland och som vidarebefordrar pengar eller nödvändiga artiklar till systrar i klubben som ligger i västra Ukraina.

Klubben har också skänkt pengar till Malmö-Limhamns projekt för flyktingar från Ukraina.

 

Solvatten

Tre personer i klubben deltar i unionens programgrupp för Solvatten eller som det officiella namnet är: “Rent vatten från kvinna till kvinna”.

 

BoKlara

I samarbete med övriga Stockholmsklubbar försöker vi ge guldkant på tillvaron för hemlösa kvinnor i Stockholm. 

Verksamheten flyttade för ett par år sedan från Klaragården i centrala Stockholm till Högbergsgatan 51 på Söder men vi fortsätter på samma sätt.

Vi ordnar middagar 4 ggr per år och eftermiddagsaktiviteter en gång per månad.
Två av klubbens medlemmar deltar i projektets arbetsgrupp och flera andra deltar i de olika aktiviteterna.

Under pandemin har vi inte kunnat göra några fysiska besök, men arbetsgruppen fortsätter att stötta med julklappar 2020 och 2021 samt material för framställning av målningar som kommer att säljas via Tradera inför 8  mars.

Övrigt

Överskott från våra mötesaktiviteter går till bidrag till olika organisationer. I första hand Solvatten men de senaste åren har vi också skickat pengar till Fistulasjuhuset (underlivsskador), Operation Smile (gomspalt), SNLA (unionens mentorprogram för unga kvinnor) och Alla kvinnors hus.
  *
Integration

Vi deltar sedan ett par år i Ekerö kommuns Integrationsarbete, Öar utan gränser, bl.a. genom att delta i ett språkcafé i Mälarökyrkan. Verksamheten har legat nere under pandemin och nu deltar medlemmar i klubben i ett språkcafé vid Odenplan.

Vi har genom Ekerö fått kontakt med en syrisk familj på fem personer som vi stöttar med råd, språkundervisning och allmän orientering i det svenska samhället.

Just nu har vi öronen öppna för att se om vi kan bidra när flyktingar från Ukraina kommer till Ekerö kommun.

Kvinnojourer

Klubben har så smått startat samarbete med en kvinnojour i Solna, och en medlem jobbar där som volontär både med boendepass och telefonjour.

 

VÅRA KLUBBAKTIVITETER

Er webbmoster måste skärpa sig. Inte mycket nytt har lagts till om årets begivenheter. Men här kommer i alla fall lite kompletteringar. Hon har skärpt sig lite.

Augustimötet: Vi var 10 systrar och 4 gäster på Etnografiska museet och åt sedan en bit man på deras restauang Mat-Mekka.var

Den 20 september var vi på Ålandsbanken och fick höra ett intressant föredrag om framtidsfullmakt. Inget restaurangbesök, men vi bjöds på kaffe och thé till våra medhavda mackor. 

Oktobermötet var i Camillas lokal på Holländargatan. Ingela Karlsson besökte oss. Mycket uppskattat.

För novembermötet fick vi mässfall. Den tilltänkta föredragshållaren hade fått förhinder av högst personliga skäl. I stället fick vi möjlighet att prata om en del klubbärenden. Det finns en sammanfattning under Dokument/2022. Bland annat redovisades att vi samlat in ytterligare 8000 till Malmö-Limhamn.

Julfesten gick som vanligt av stapeln i Nockeby. Kjelle Kocks goda mat med dricka till satt som en smäck och sedan blev det auktion på medhavda saker samt en föreställning av Snövit där vi alla tilldelades roller av Gunnel Bo och Ingrid AA. Med presidentetn som den elaka drottningen Hmmm?

Kolla under Dokument/2022/Klubbmöten så hittar ni den information presidenten planerat att presentera under klubbmöten  alternativt protokoll från genomförda möten. 

Dessutom har er webbansvarige varit fräck nog att använda en av våra innehållssidor för dokument för BoKlara projektet. Det kändes nödvändigt att ha de viktigaste på ett ställer som alla i BoKlaraprojektet kommer åt.  Det är ju utesslutande systrar i de andra Stockholmsklubbarna.

För att inte alltför mycket information skall finnas på denna sida så har klubbytan tidigare år kopierats till andra filer 

Information från 2021 hittar ni under Dokument/2021/Klubbyta 2021
Information från 2020 hittar ni under Dokument/2020/Klubbyta 2020
Information från 2019 hittar ni under dokument 2014-2019/2019/Klubbyta 2019
Information från 2018 hittar ni under dokument 2014-2019/2018/Klubbyta 2018
Information från 2017 hittar ni under dokument 2014-2019/2017/Klubbyta 2017
Information från 2016 hittar ni under dokument 2014-2019/2016/Klubbyta 2016