Sverigeunionen av Soroptimistklubbar
Search

Motala

Charterdag 1976-04-24
Mötesdag Den sista onsdagen i månaden.
E-post motala@soroptimistsweden.se
Vänklubbar

Hyvinkää – Finland, Mandal – Norge

 
Klubbkontakt Karin Gelander
President Ewa Rasch

Välkommen till Motala Soroptimisklubb!

Vill du vara med och göra skillnad för kvinnor och flickor här hemma och ute i världen?

Då kan Motala Soroptimistklubb vara något för dig. Vår klubb är en del av ett världsomspännande opolitiskt nätverk för kvinnor med representation i FN. Vi jobbar både med lokala och internationella projekt, men vi är också en klubb där vi umgås och stärker varandra.

Motalaklubben träffas den sista onsdagen i månaden tio gånger per år. Klubbmötena har ett varierande program med föreläsningar, studiebesök och gemenskap. Ordet soroptimist är latin och betyder “bästa syster”.

Låter det här intressant? Välkommen att kontakta oss!

 

Här kan du läsa lite om vad som hänt i vår klubb. Aktuella händelser hittar du under “Nyheter”.

Ny president

Vid klubbens årsmöte i februari 2024 valdes Ewa Rasch till ny president. Inger Lorentzon avtackades efter sin två år som president.

Inger Lorentzon till vänster lämnar över presidentklubban till Ewa Rasch

 

Motala soroptimistklubbs stipenium 2023 gick till Ilona Kuzenkova och Danijela Acimovic

Ilona Kuzenkova, president Inger Lorentzson samt Danijela Acimovic 

 

     

Oktober 2021, Ny president i Motala Soroptimistklubb

Avgående president Kerstin Våtz, till höger, lämnar över klubban till Inger Lorentzson

 

Motala Soroptimistklubbs stipendium 2021 gick till Safaa Alwareh

Det rådde fortfarande pandemirestriktioner, så vår stipendiat Safaa Alwareh fick ta emot sitt stipendium utomhus av president Kerstin Våtz.

 

 

Motala vinner Soroptimist Sveriges första pris i tävlingen bästa projekt 2020 för sitt projekt “Solvatten Tanzania”.

 

Leena Bengtsson, Motala Soroptimistklubb, överlämnar Solvattendunkar i byn Oiburkishu,Tanzania. September 2018.

 

 

Motala Soroptimisklubb får tredje pris i Soroptimist Sveriges tävling Bästa projekt 2017 för sitt projekt “Naturkraft”.

Karin Gelander, Fadumo Omar och Ewa Rasch från Motala Soroptimistklubb.

 

Motala Soroptimistklubb anordnade regionmöte den 14 oktober 2017. Gästtalare var författaren Susanne Boll.

Klubbpresident Catharina Gunnarsson, Sverigeunionens programledare Sara Nilsson samt Unionspresident Kärstin Jacobsson.

Pia Gustavsson och Leena Bengtsson vid marknadsbordet på regionmötet.

Catharina Gunnarsson, gästtalaren författaren Susanne Boll samt Maj Hultin.

 

November 2014, Skördefest med modevisning lockade många

När Motala Soroptimistklubb bjöd in till skördefest och modevisning i november 2014 var intresset stort och lokalerna fylldes snabbt. Vi kunde också med glädje se att det kom gäster från grannklubbarna Askersund, Mjölby och Linköping.

– Vi anordnade en skördefest förra hösten som blev mycket uppskattad och som inbringade drygt 14.000 kronor till vårt projekt Solvatten, säger Kerstin Pedersen, president i Motala Soroptimistklubb. Det är väldigt roligt att även årets evenemang blev så välbesökt.

Pengarna som samlades in under kvällen går dels till projekt Solvatten, dels till ett lokalt projekt som ej är fastställt ännu.

Under kvällen såldes produkter som klubbens medlemmar gjort av höstens skörd. Det bjöds också på modevisning av Maj Hultin, klubbmedlem och ägare av Cri boutique.

Solvatten är en vattendunk som renar vatten med hjälp av solens värme. Över en miljard människor är idag utan rent vatten. Det är ofta kvinnornas och flickornas uppgift att hämta vatten och samla ved och kol. När familjen istället har en Solvatten-dunk så frigörs tid som flickorna kan lägga på skolan och som kvinnorna kan lägga på sådant som istället ger familjen en inkomst.

 

 

 

 

September, 2013, Skördefest gav 14.000 kronor till projekt Solvatten

Den 25 september 2013 hade klubben bjudit in till en skördefest. Hemmagjorda produkter såldes och drygt 14.000 kronor samlades in till projekt Solvatten.

– Det är en svensk uppfinnare, Petra Wadström, som har konstruerat Solvatten, berättar Britta Öresjö, medlem i Motala Soroptimistklubb. Vi har engagerat oss i Solvattenprojektet eftersom vi tycker att det är otroligt viktigt att fler familjer får rent vatten.

Solvatten är en vattendunk som renar vatten med hjälp av solens värme.

– Idag är 1 miljard av jordens befolkning utan rent vatten, säger Britta Öresjö. Kol och ved används för att koka vatten och det är en stor utgift för hushållen.

Det är också en stor påfrestning på miljön eftersom träden huggs ner med jorderosion som följd. Och eldningen leder till utsläpp av koldioxid och sot. Solvatten är ett miljövänligt alternativ eftersom enbart solens energi och UV-strålar används för att rena vattnet. Inga batterier eller reservdelar behöver användas.

– Det är kvinnornas och flickornas uppgift att hämta vatten och samla ved och kol. Med Solvatten frigörs tid som flickorna istället kan lägga på skolan och kvinnorna kan lägga tiden på sådant som ger familjen en inkomst, säger Britta Öresjö.

 

Pengarna som samlades in under skördefesten går till Solvatten-dunkar som skickas till Kenya. Motalaklubben samarbetar med flera andra soroptimistklubbar i Sverige och distributionen i Kenya sköts med hjälp av lokala soroptimistklubbar.

 

Fakta Solvatten:

Solvatten är en behållare som fylls med 11 liter vatten. Den läggs i solen och efter 2-6 timmar är vattnet drickbart. En indikator visar på ett enkelt sätt när vattnet är klart. Uppfinningen är gjord av Petra Wadström och Solvatten tillverkas i Sverige.

Mer information finns på www.solvatten.se

 

 

Hjälp till orkandrabbat rehabiliteringscenter

 


Från vänster Gunnel Wallbing och Maj Hultin, Motala Soroptimistklubb.

När Motala Soroptimistklubb hade sitt novembermöte överlämnades en check på 5000 kronor till Piña Palmera, ett utvecklings- och rehabiliteringscenter för barn och vuxna med funktionsnedsättningar i byn Zipolite i södra Mexico. Pengarna ska gå till återuppbyggnaden av rehabiliteringscentret, som fick stora skador vid en orkan som drog fram över Mexico tidigare i år(2012)
– Skadorna blev mycket omfattande och varje krona kommer att göra stor nytta, säger Gunnel Wallbing, medlem i Motala Soroptimisklubb och engagerad i Piña Palmeras arbete.
Pengarna har samlats in genom olika projekt och aktiviteter som Motala Soroptimistklubb har genomfört.

 

Information om vårt projekt “Solvatten Tanzania”

2007 startade vi ett projekt för att samla in pengar till kvinnor i byn Oiburkishu,Tanzania. För att samla in medel till projektet har vi anordnat en stor mannekänguppvisning, soppmiddagar, lotterier, försäljning av Tanzaniaprodukter, sålt egentillverkade produkter på julmarknader och egna anordnade skördemarknader. Vår samarbetspartner i Tanzania heter Birgitta Eriksson och var vid projektets start bosatt i Tabora sedan flera år tillbaka. Hon arbetar för Wape Nafasi Educational Trust (WANA) som är en ideell organisation vars vision är att alla barn i Tanzania ska få möjlighet till bra utbildning så att de blir väl skickade att bygga både sin egen och landets framtid. Birgitta har kontakt med en massajby ca 5mil från Arusha, Oiburkishu. Byn ligger mitt ute i ingenstans.

Vi valde att arbeta mot kvinnor med tanke att det även ska hjälpa barnen.

Under sommaren 2009 rådde torka och brist på mat i området runt byn. Regnperioder kommer inte lika förutsagt som tidigare. Birgitta var hemma i Sverige på besök och en träff anordnades med intresserade medlemmar. Pengar 2000: – samlades in och gick till mikrolån för 5 kvinnor i byn Lengijabe. Efter en första redovisning kunde vinst redovisas. Samtidigt togs beslut om att skicka pengar till majs och rissäckar. Dessa har sedan kvinnorna sålt i byn med god vinst. Vi kom fram till att handel med varor som saknas i byn skulle kunna vara lönsamt arbetade vidare med dessa planer.

Ett problem som fanns var att kvinnorna möttes under ett stort träd. Under torrtiden dammar det ganska rejält och under regnperioden blir det blött. De har räknat på vad det skulle kosta att bygga ett enkelt hus för gruppen. Tomten var gratis och kvinnorna kunde själva ordna med sten till grunden och bära sand till teglet som gjuts i formar och bränns på plats. Det skulle vara en investering och försäkran om att verksamheten kan fortsätta också efter projektets slut. Vi beslutade att samla in pengar till detta hus.

Vi bidrog även med medel för att kvinnorna skulle kunna utbilda sig i hantverk som de sedan kunde sälja.

Ett problem var fortfarande tillgången till vatten. Vi samlade in pengar och tillsammans med Rotary i Motala kunde vi bidra till vattencisterner på husets tak som samlade upp regnvatten.

Sedan startade vi insamlingen av pengar till Solvattendunkar till byn. Soroptimisternas Sverigeunion hade startat ett samarbete med Solvatten och dess grundare och uppfinnare Petra Wadström och genom olika aktiviteter samlade vi in pengar till vattendunkar som skickades till Kenya. Vår klubb samlade under flera år in pengar till Solvattendunkar som vi kunde skicka till “vår” by.  

Projektet avslutades 2020, men vi har fortfarande kontakt med Birgitta Eriksson, WANA och kvinnorna i byn.

För detta projekt fick vi äran att ta emot Soroptimist Sverige första pris i tävlingen Bästa projekt 2020.

Mer information om Solvatten finns på www.solvatten.se

 

Motala Soroptimistklubbs bankgiro nr 5823-6449, Swish 123 230 17 37

——————————— 

Länk till vår norska vänklubb 

       www.mandal.soroptimistnorway.no