Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Motala

Charterdag 1976-04-24
Mötesdag Den sista onsdagen i månaden.
E-post motala@soroptimistsweden.se
Vänklubbar
, Hyvinkää – Finland, Mandal – Norge
 
Klubbkontakt Karin Gelander
Klubbkontakt Leena Bengtsson
President Inger Lorentzson

 

Månadsmöte 26 oktober 2022

Program: Invigning av ny syster, Safaa Alsawah

Fin och stämningsfull invigning av ny syster i vår klubb, Safaa. Safaa har hälsat på

ett antal gånger och vi är alla glada för att hon nu är medlem i vår klubb. Välkommen! Presidenten överlämnade namnbricka och boken ”Hundra år av systerskap”. 

Safaa var även vår stipendiat 2021

     

 Safaa tillsammans med klubbpresident Inger Lorentzson

 

—————————–

Vill du vara med och göra en insats för kvinnor och flickor här hemma och ute i världen? 

 

Är Motala Soroptimistklubb något för dig? Vi träffas den sista onsdagen i månaden tio gånger per år och vi har ett varierande program med föreläsningar, studiebesök och härlig gemenskap.

 

Läs gärna vidare eller klicka på kalendern och nyheterna här till höger så ser du lite av vad vi gör och har gjort.

 

Tycker du det låter intressant? Välkommen att kontakta oss!

 

Några av våra aktiviteter och projekt (Se mer i Nyheter till höger)

 

Solvatten

Naturkraft

Ny president i klubben oktober 2021

Avgående president Kerstin Våtz till höger lämnar över klubban till Inger Lorentzson

Diplom för bästa projekt 2020

Vår stipendiat 2021

 Safaa Alsawah

Leena Bengtsson överlämnar Solvattendunkar i Tanzania

 

 

BÄSTA KLUBBPROJEKT 2017

Karin Gelander, Fadumo Omar och Ewa Rasch

Regionmöte 14 oktober 2017

Klubbpresident Catharina Gunnarsson, Sverigeunionens programledare Sara Nilsson samt Unionspresident Kärstin Jacobsson

Pia och Leena vid marknadsbordet på regionmötet

Catharina Gunnarsson, gästtalaren Susanne Boll samt Maj Hultin

 

 

SKÖRDEMARKNAD 2014

 

Skördefest med modevisning lockade många

När Motala Soroptimistklubb bjöd in till skördefest och modevisning i november 2014 var intresset stort och lokalerna fylldes snabbt. Vi kunde också med glädje se att det kom gäster från grannklubbarna Askersund, Mjölby och Linköping.

– Vi anordnade en skördefest förra hösten som blev mycket uppskattad och som inbringade drygt 14.000 kronor till vårt projekt Solvatten, säger Kerstin Pedersen, president i Motala Soroptimistklubb. Det är väldigt roligt att även årets evenemang blev så välbesökt.

Pengarna som samlades in under kvällen går dels till projekt Solvatten, dels till ett lokalt projekt som ej är fastställt ännu.

Under kvällen såldes produkter som klubbens medlemmar gjort av höstens skörd. Det bjöds också på modevisning av Maj Hultin, klubbmedlem och ägare av Cri boutique.

Solvatten är en vattendunk som renar vatten med hjälp av solens värme. Över en miljard människor är idag utan rent vatten. Det är ofta kvinnornas och flickornas uppgift att hämta vatten och samla ved och kol. När familjen istället har en Solvatten-dunk så frigörs tid som flickorna kan lägga på skolan och som kvinnorna kan lägga på sådant som istället ger familjen en inkomst.

 

 

 

Skördefest gav 14.000 kronor till projekt Solvatten

Den 25 september 2013 hade vi bjudit in till en skördefest. Hemmagjorda produkter såldes och drygt 14.000 kronor samlades in till projekt Solvatten.

– Det är en svensk uppfinnare, Petra Wadström, som har konstruerat Solvatten, berättar Britta Öresjö, medlem i Motala Soroptimistklubb. Vi har engagerat oss i Solvattenprojektet eftersom vi tycker att det är otroligt viktigt att fler familjer får rent vatten.

Solvatten är en vattendunk som renar vatten med hjälp av solens värme.

– Idag är 1 miljard av jordens befolkning utan rent vatten, säger Britta Öresjö. Kol och ved används för att koka vatten och det är en stor utgift för hushållen.

Det är också en stor påfrestning på miljön eftersom träden huggs ner med jorderosion som följd. Och eldningen leder till utsläpp av koldioxid och sot. Solvatten är ett miljövänligt alternativ eftersom enbart solens energi och UV-strålar används för att rena vattnet. Inga batterier eller reservdelar behöver användas.

– Det är kvinnornas och flickornas uppgift att hämta vatten och samla ved och kol. Med Solvatten frigörs tid som flickorna istället kan lägga på skolan och kvinnorna kan lägga tiden på sådant som ger familjen en inkomst, säger Britta Öresjö.

 

Pengarna som samlades in under skördefesten går till Solvatten-dunkar som skickas till Kenya. Motalaklubben samarbetar med flera andra soroptimistklubbar i Sverige och distributionen i Kenya sköts med hjälp av lokala soroptimistklubbar.

 

Fakta Solvatten:

Solvatten är en behållare som fylls med 11 liter vatten. Den läggs i solen och efter 2-6 timmar är vattnet drickbart. En indikator visar på ett enkelt sätt när vattnet är klart. Uppfinningen är gjord av Petra Wadström och Solvatten tillverkas i Sverige.

Mer information finns på www.solvatten.se

 

 

 


Hjälp till orkandrabbat rehabiliteringscenter

När Motala Soroptimistklubb hade sitt novembermöte överlämnades en check på 5000 kronor till Piña Palmera, ett utvecklings- och rehabiliteringscenter för barn och vuxna med funktionsnedsättningar i byn Zipolite i södra Mexico. Pengarna ska gå till återuppbyggnaden av rehabiliteringscentret, som fick stora skador vid en orkan som drog fram över Mexico tidigare i år(2012)
– Skadorna blev mycket omfattande och varje krona kommer att göra stor nytta, säger Gunnel Wallbing, medlem i Motala Soroptimisklubb och engagerad i Piña Palmeras arbete.
Pengarna har samlats in genom olika projekt och aktiviteter som Motala Soroptimistklubb har genomfört.

Bildtext: Gunnel Wallbing (till vänster) tar emot gåvan till Piña Palmera av Motala Soroptimisklubbs president Maj Hultin.

 

Tanzaniaprojektet

2007 startade vi ett projekt för att samla in pengar till kvinnor i byn Aursha, Tanzania. För att insamla medel till projektet har vi anordnat en stor mannekänguppvisning, soppmiddagar, lotterier och försäljning av Tanzaniaprodukter. Vår samarbetspartner i Tanzania heter Birgitta Eriksson och är bosatt i Tabora sedan flera år tillbaka. Hon arbetar för Wape Nafasi Educational Trust (WANA) som är en ideell organisation vars vision är att alla barn i Tanzania ska få möjlighet till bra utbildning så att de blir väl skickade att bygga både sin egen och landets framtid. Birgitta har kontakt med en massajby ca 5mil från Arusha, Oiburkishu. Byn ligger mitt ute i ingenstans.

Vi har valt att arbeta mot kvinnor med tanke att det ska hjälpa även barnen.

Under sommaren -09 rådde torka och brist på mat i området runt byn. Regnperioder kommer inte lika förutsagt som tidigare. Birgitta var hemma i Sverige på besök och en träff anordnades med intresserade medlemmar. Pengar 2000: – samlades in och gick till mikrolån för 5 kvinnor i byn Lengijabe. Efter en första redovisning kunde vinst redovisas. Samtidigt togs beslut om att skicka pengar till majs och rissäckar. Dessa har sedan kvinnorna sålt i byn med god vinst. Vi har nu kommit fram till att handel med varor som saknas i byn skulle kunna vara lönsamt och arbetar vidare med dessa planer.

Ett problem som fanns var att kvinnorna möttes under ett stort träd. Under torrtiden dammar det ganska rejält och under regnperioden blir det blött De har räknat på vad det skulle kosta att bygga ett enkelt hus för gruppen. Tomt var gratis och kvinnorna kunde själva ordna med sten till grunden och bära sand till teglet som gjuts i formar och bränns på plats. Det skulle vara en investering och försäkran om att verksamheten kan fortsätta också efter projektets slut.

Idag ska huset vara under uppbyggnad eller redan på plats, men vi har inte sett det ännu.

Vi har besökt byn vid ett tillfälle.

Projektet varade t o m 2013.

 

Motala Soroptimistklubbs bankgiro nr 5823-6449

——————————— 

Länk till vår norska vänklubb 

       www.mandal.soroptimistnorway.no