Sverigeunionen av Soroptimistklubbar

Hässleholm

Charterdag 1990-09-29
Mötesdag Tredje onsdagen i månaden.
E-post hassleholm@soroptimistsweden.se
Vänklubbar
 
President Elisabeth Vestergård

Kort om klubben och vår övergripande verksamhet

Vi samlar yrkeskvinnor kring Hässleholms kommun och grannkommuner för att med erfarenhetsutbyten och olika projekt arbeta för att stärka kvinnans ställning.
Vi träffas tredje onsdagen varje månad. Vi har ingen bestämd plats att träffas på utan alternerar mellan arbetsplatser, som lokala företag, restauranger och ibland även hemma hos någon syster.
Vi har under åren haft olika lokala men också internationella projekt.
Vi har tidigare jobbat med ett projekt i Timisoara/Rumänien där vi genom vårt bidrag hjälpte ett traffickingoffer till en ny start livet, genom att finansiera hennes yrkesutbildning.
Vi arbetar också aktivt i kampen mot “Våld mot kvinnor” genom att bl.a. anordna föreläsningar i samband med den Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november. 

 

Uppstartsmöte – augusti 2021
Vilket fantastiskt möte det blev när vi träffades efter sommaruppehållet. Lena S bjöd hem till Breanäs och vi avnjöt en smarrig buffé a ´la Lena.
Ett valmöte genomfördes, väl förberett av Valberedningen. Sedan diskuterades framtidsvisioner, program och projekt. Det var givande diskussioner och det fanns en härlig vilja i klubben att komma igång med våra möten och projekt i högre takt än under senaste pandemiåren. 
Vår syster Tanne lämnar oss och blev avtackad i klubben. Hon kommer att vara högt saknad, men vi hoppas få se henne på möten i framtiden när hon besöker Sverige. 

 

 

 

Sommarträff – Juni 2021
Äntligen är sommaren här och vi hade en uppskattad träff i Hästveda hos en av våra systrar. Med möjlighet till att hålla avstånd och att de flesta systrar nu är fullvaccinerade, så var det härligt att få träffas innan sommaren riktigt tar vid! God mat, skratt och härligt att tillsammans få blicka framåt i vad vi alla hoppas är slutskedet i denna pandemi. Vår kära president – som var fast i Göteborg – kunde ändå med hjälp av vår digitala värld delta på distans och hålla i mötet. Härlig början på sommaren!

 

 

 

Välkomnade våren i Djupadalsparken i Hässleholm – April 2021
Äntligen kom vårvärmen och vi kunde träffas utomhus för grillning och umgänge. Det var fina samtal och skratt mellan systrarna! Vi saknade er som inte var där!
Nu ser vi fram emot att fortsätta våra diskussioner och att vi kan träffas framöver då vaccinationer är i full gång och restriktionerna lättar.

 

 

 

Coronaåret 2020

Detta underliga år började vi med att medverka på ”Qvinnodagen” den 8 mars, en aktivitet på Kulturhuset i Hässleholm i samverkan med Lions Club Hässleholm m fl. Vi fick möjlighet att presentera vår verksamhet i utställningshallen och även göra reklam för vår planerade modevisning. Strax därefter kom informationen om samhällsspridning av Covid 19 och både Modevisning och en planerad informationsaktivitet fick omgående ställas in liksom inplanerade månadsmöten.

Men Corona till trots har vi kunnat träffas fysiskt under Coronaanpassade former några gånger. En Coronaanpassad sommarfest och ett Coronaanpassat valmöte kunde hållas utomhus i systrars trädgårdar. Den 29 september firade vi 30-årsjubileum med en gemensam måltid på Stadshotellet i Hässleholm. Systrar som var med och grundade Hässleholms Soroptimistklubb berättade fantastiska historier om hur klubben startade och hur den har utvecklats under dessa år.
Under året har även spontana promenad- och fikaträffar arrangerats av engagerade systrar och de som har haft möjlighet har kunnat träffas utomhus när vädret tillåtit.  
I november 2020 arrangerade en av systrarna en auktion inom klubben där överskottet kunde skänkas till Hemlösa i Hässleholm.
Under verksamhetsåret 2019/2020 har klubben haft två aktiva projekt; ”Kvinna möter kvinna” och ”Valeriia” som båda syftar till stärkande av kvinnans ställning.

 

 

 

 

 

 

 

Hässleholms Soroptimister kommer givetvis delta under QVINNODAGEN som arrangeras av LIONS i Hässleholm

Söndagen den 8 mars 2020.

 

 

 

På Qvinnodagen kan Du köpa biljett till vår populära modevisning som är den 25/3.

Kom och besök oss under dagen!

 

 

 

 

 

 

 

Ett stort TACK till alla som kom och deltog på vår modevisning!

Vilken fantastisk kväll det blev!

 

Ett extra tack till våra sponsorer!

 

Allt överskott från kvällens event gick till
utsatta kvinnor och till Brottsofferjouren

 

Brottsofferjouren fick mottaga totalt 11.032 kr till deras fantastiska verksamhet. Till hemlösa kvinnor i Hässleholm köpte vi underkläder, varma underställ och regnkläder som överlämnades till de frivilliga änglarna i “Hemlösa i Hässleholm” som de i sin tur delade ut till behövande kvinnor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 Verksamhetsåret 2018/2019…

…präglades av förberedelser inför Unionsmötet 2019.04.26-28. Vi var stolta över att vi kunde hälsa soroptimister från hela Sverige och övriga Europa hjärtligt välkomna till vår stad, och hoppas att samtliga kände sig nöjda med vårt värdskap!

 

Förutom Unionsmötet har vi bland annat hunnit med projektet Kvinna möter Kvinna, som vi aktivt jobbar vidare med. Det är ett projekt där vi träffar invandrarkvinnor med syfte att underlätta integrationen i det svenska samhället samtidigt som soroptimister får en inblick i deras upplevelser och kulturer. Vi samverkar med Arbetsförmedlingen och RSFI, en del av T4vux och får bidrag från
bl. a Region Skåne.
Vi har också haft en uppföljning av Våld mot kvinnor den 25/11 på Stortorget i samarbete med FN-föreningen i Hässleholm. 

Soroptimister säger NEJ till våld mot kvinnor!