Sverigeunionen av Soroptimistklubbar
Sök

Hässleholm

Charterdag 1990-09-29
Mötesdag Tredje onsdagen i månaden.
E-post hassleholm@soroptimistsweden.se
Vänklubbar
 
President Elin Nilsson

 

Vilka är Hässleholms Soroptimister?

Vi samlar yrkeskvinnor kring Hässleholms kommun och grannkommuner för att med erfarenhetsutbyten och olika projekt arbeta för att stärka kvinnans ställning.
Vi träffas tredje onsdagen varje månad. Vi har ingen bestämd plats att träffas på utan alternerar mellan arbetsplatser, som lokala företag, restauranger och ibland även hemma hos någon syster.

Vi har under åren haft olika lokala men också internationella projekt.
Lokalt har vi framgångsrikt drivit projektet Kvinna möter Kvinna – ett projekt för att underlätta integration i svenska samhället för invandrarkvinnor med Yrkesutbildning från sitt hemland. Projektet vann vi första pris för som Bästa Klubbprojekt i Sverige.

Vi har tidigare jobbat med ett projekt i Timisoara/Rumänien där vi genom vårt bidrag hjälpte ett traffickingoffer till en ny start livet, genom att finansiera hennes yrkesutbildning.

Vi arrangerar årligen den 25 november en manifestation i kampen mot “Våld mot kvinnor”. Den 25 november är den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. 

 

Nyfiken på oss? Du är varmt välkommen att följa med på någon av våra aktiviteter (som du hittar i kalendern).
Kontakta i sådant fall Elin Nilsson i vår klubb. 

BILD: Från vårt 30 års jubileum.

 

2024

 

 

2023

Året började med ett årsmöte där vi avtackade vår avgående presidenten Betina J Mohager och välkomnade vår nya president Elisabeth Vestergård. 
Självklart började mötet med att de 4 ljusen tändes – för Soroptimist International, Europafederationen, Sverigeunionen och Hässleholms Soroptimistklubb. 

 

Mars: Företagsbesök på Ljus1 i Tyringe, två generationer kvinnor driver en catering och mindre affär som i byggden är väldigt uppskattad. Medan vi anjöt deras smörrebröd behandlade vi motioner inför Unionsmötet och röstade på Bästa projekt.

April: Företagsbesök på Kristinelunds Handelsträdgård

Maj: Gemensamt vårmöte med våra systrar i Höör-Hörby soroptimistklubb på Hovdala. Vi hade fina diskussioner kring framtiden i våra klubbar, nya medlemmar och våra projekt. Några systrar berättade om Unionsmötet i Kungshamn som de deltog på i april. 

Juni: Vår traditionella härliga Sommarfest där vi önskade varandra en fin sommar. 

Augusti: Började hösten med ett väldigt intressant studiebesök på Maria Skåne i Hässleholm.

September: Besökte Familjens Hus i Hässleholm som precis har fått nya lokaler till sin verksamhet.

Oktober: Internt arbetsmöte och Valmöte inför kommande år. Intressant information om vår organisation från Internationell nivå till lokal nivå. 

November: Kväll med våra nyfunna ukrainska vänner som deltagit i vårt projekt under året.

 

 

2022

Även under 2022 hade vi vissa pandemirestriktioner, men vi lyckades ändå genomföra en hel del roliga och intressanta aktiviteter som till exempel:

Mars: Ukrainska kvinnor och en ungdom besökte vårt möte och berättade om sin livssituation till följd av kriget.

April: Företagsbesök på  Bönan & Bäret där man driver ett trädgårdsland med lokalproducerad och närodlad frukt och grönsaker.

Augusti: Gästföreläsare Elin Olsson från Freeflow – Friskvård för alla oavsett ålder och mobilitet.

September: InterCity möte med Kristianstadsklubben där vi besökte kvinnliga företagare som driver en lantbutik Kuddar & Knoppar och åt mat på Harastorps Kafé & Gårdsbutik.

November: Manifestation/fackeltåg mot Våldet mot Kvinnor som hölls 25 november med ett 80-tal deltagare.

December: Julfest där vi i förväg beställt extra mat och tagit kontakt med HiH (Hemlösa i Hässleholm) som distribuerade allt överskott till behövande under julfrukost. 

 

Nyfiken på vad vi har gjort innan 2022? Här hittar du det: Tidigare aktiviteter i Klubben