Göteborg-Bohus

Klubbinformation

Region: Region Väst
Charterdatum: 1977-05-15
Mötesdag: Rullande första tisdagen eller onsdagen i månaden.
E-post: goteborg-bohus@soroptimistsweden.se
Vänklubbar:

Skagen - Danmark
Nådendal - Finland
Larvik - Norge

Klubbkontakt: Harriet Williams President: Ingrid Franzon

Göteborg-Bohus Soroptimistklubbs plusgiro: 837523-0

5 juli 2017
Glasögon samlas in till Sydafrika
Göteborg-Bohus soroptimistklubb samlar in avlagda glasögon till kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch i Sydafrika. Vid den senaste leveransen transporterades 100 par glasögon ner plus ett stort antal fodral och putsdukar. En soroptimistsyster berättar: "Stämningen är på topp i kyrkan där glasögonen provas ut, ljudnivån är otrolig och det är en fantastisk känsla när någon som knappt såg alls får en aha-upplevelse." 

Ett hjärtligt tack till alla som bidrar med glasögon och stort tack också till de optiker i Sverige som hjälper till med att bestämma styrkan på glasögonen!

      
 

20 juni 2017
Göteborg-Bohus soroptimistklubb firar 40 år
2017 är det 40 år sedan klubben chartrades och vi firade med en fest med tema 70-tal: klädsel, meny, musik m m. 


För inloggade medlemmar - klicka på "Dokument" till höger på den här sidan för att se fler foton.

13 september 2016
Göteborg-Bohus soroptimister på Lindholmens kulturdag

Göteborg-Bohus Soroptimistklubb deltog i Lindholmens kulturdag i Göteborg den 10 september. Vår klubbsyster och tillika sekreterare Cecilia hade tryckt upp en fin affisch för att väcka intresse över vad vi soroptimister kan göra:

Solvattendunken var med och fick stor uppmärksamhet. Vi till och med sålde en dunk och en 60-åring fick ett gåvobrev. En låda för mobiler fanns på plats. Det gavs inga mobiler under dagen men intresserade fick veta att en låda för mobilinsamling kommer att finnas på Aftonstjärnans biokvällar varje måndag och tisdag under hösten. Vi talade med många intresserade kvinnor - männen var mycket intresserade av Solvatten. Några direkt nya gäster och presumtiva medlemmar gav nog inte dagen, men vi tror att den här typen av arrangemang hjälper oss att göra Soroptimismen mer synlig framöver. Flygblad: (OBS! Inloggning behövs för att länken ska fungera!) Vi vill få slut på våld och kränkningar mot flickor och kvinnor 

Christine Safi-Roslund

 

Göteborg-Bohus säljer Enjoy-häften för att samla in pengar till Stiftelsen Soptippen

6 december 2016


Göteborg-Bohus soroptimistklubb säljer Enjoy-häften för att få in pengar att skänka till Stiftelsen Soptippen som vår medlem, Ulla-Brita Palm startade för cirka 25 år sedan  Pengarna går till hjälp till självhjälp till kvinnor och barn så att de inte ska behöva leta mat på en soptipp i Quito, Ecuador.
Ett Center har byggts upp där kvinnorna utbildas till sömmerskor, får hälsovård och barnpassning. När kvinnorna är färdigutbildade kan de försörja sig som sömmerskor. Länk till Stiftelsen Soptippen

Göteborg-Bohus klubbens historik 

 

23 februari 2016
Följande insändare skickades idag ut från Göteborgs-Bohus-klubben till ett antal tidningar: 

VI MÅSTE GÖRA NÅGOT - NU!

Ofredanden, våld och brott mot kvinnors integritet som pågår i vårt samhälle är djupt chockerande och gör många ledsna och förbannade! Nu måste vi handla, inte bara prata om och förfasas över det som sker mot hälften av världens befolkning - kvinnor.

Alla som bor och lever i vårt land har en skyldighet att följa våra lagar, vilket innefattar att respektera kvinnors mänskliga rättigheter. Arbetet med mäns våld mot kvinnor måste prioriteras. Samhället måste visa nolltolerans. Straffen måste skärpas, oavsett vem som är förövare.

Vad kan du göra?
Visa ditt stöd genom att agera om du ser att någon blir ofredad i spårvagnen, på bussen eller i badhuset – gå emellan om möjligt eller säg ifrån. Det är inte acceptabelt att någon enda flicka eller kvinna skall utsättas för någon form av kränkning eller våld. Vi måste höja rösten när vi utsätts för handlingar som kränker oss - såväl på hemmaplan som offentligt.  Vi måste alla känna till vad vi har för rättigheter och göra en anmälan om vi utsätts för brott mot dem. Vi måste ALLA våga tala om vad som gäller, tydliggöra att alla är skyldiga att lyda landets lagar.

Du kan ta kontakt med organisationer som arbetar förebyggande med brott mot kvinnors rättigheter och höra på vilket sätt du kan ge dem stöd.

Det är viktigt att vi är tydliga - i alla sammanhang; i skolor, på arbetsplatser, i förenings- och nöjesliv, i samhället överhuvudtaget - med att fostra och utbilda alla, från tidig ålder att respektera alla människors värdighet, flickor som kvinnor, pojkar som män, att arbeta för att förändra attityder och mönster i samhället.

Det är viktigt att komma ihåg att kvinnors agerande, alkoholintag, klädsel eller blotta existens inte är problemet. Det är aldrig brottsoffret som bär skulden. Det är män och deras syn på kvinnor som är problemet, och det är där fokus ska läggas om vi ska kunna närma oss en lösning på ett enormt samhällsproblem som faktiskt berör oss alla. Först då kan vi få ett samhälle där män ser kvinnor som människor med samma värde och rättigheter som dem. Vi måste också våga vara extra tydliga mot dem som kommer från kulturer med andra traditioner. DET är ett värdigt sätt att integreras i vårt samhälle på lika villkor.
Om vi inte gör något nu så sviker vi alla utsatta brottsoffer, majoriteten flickor och kvinnor. Kvinnors levnadsutrymme ska inte begränsas på grund av mäns kriminella handlingar.
Göteborg-Bohus Soroptimistklubb

 

 

jaha...och vad händer nu då?

 

 

 

 

 

 '

 
 

Göteborg-Bohus Kalender

Hela Klubbens Nyheter