Varberg

Club Information

Region: Region Syd
Chartered: 1960-09-03
Meeting day: Sista tisdagen i månaden.
Email: varberg@soroptimistsweden.se
Friend clubs:

Aten Founder – Grekland
Emmen – Nederländerna
Frankenthal - Tyskland
Kitzbühel – Österrike
West Lothian – Scotland
Ålesund - Norge 

Club Contact: Kjerstin Öberg President: Carin Magnusson


Varbergs Soroptimistklubb bildades år 1960. Under årens lopp har klubben på olika sätt medverkat både globalt och lokalt i olika projekt som har till uppgift att stärka kvinnans ställning

Klubben är engagerad i ett projekt i Senegal, AKA, Association Kébémer Amitiés vars syfte är att skapa möjligheter för flickor att gå i skolan. Samtidigt satsar biståndsorganisationen även på tandvård. En av klubbens medlemmar Nan Frostner, tandläkare, har under flera år varit engagerad i organisationen och gjort flera resor till Senegal och sett den positiva utvecklingen.

Klubben stödjer även ett fadderbarn i Senegal, Khadissa Fall. Hon ges genom stödet möjligheter att gå i skolan.

Projekt Solvatten ligger klubben varmt om hjärtat. Vi har samlat in pengar genom att stå på torget, kollektinsamling från kyrkor, sponsorer mm samt  varit  inbjudna till olika föreningar för att visa hur Solvatten fungerar. Klubben har försett kvinnor i Senegal med ca 65 st Solvatten. Klubbmedlemmarna Nan Frostner och Birgit Nilsson har varit på plats och medverkat vid utdelning. Utvärdering med kvinnorna i Senegal pågår hela tiden och insamlingen fortsätter eftersom behovet är stort.

Lokalt lämnar klubben ett ekonomiskt bidrag till Kvinnojouren och Ungdomsjouren i Varberg samt delar varje år ett ut stipendium till en kvinnlig elev på manlig dominerad yrkesutbildning på Peders Skrivares gymnasieskola.

Klubben har anordnat en studiecirkel, ”Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska,” för invandarakvinnor. Projektet blev framröstat av Soroptimistklubbarna i Sverige till Bästa projekt, 2015.

Klubbmedlemmarna träffas varje månad för klubbmöte ofta kombinerat med ett studiebesök. Är även du intresserad av att medverka för att stärka kvinnors ställning och förbättra de mänskliga rättigheterna samt få nya vänner kontakta då Kjerstin Öberg (Klubbkontakt) eller vår president Carin Magnussson.

Vill du stödja vår verksamhet så kan du göra det genom en gåva till bankgiro: 5714-2549 eller Swishnummer: 1230910604

Varbergs Calendar (only Swedish)