Stockholm-City

Gambia, Atlantkusten november 2019.

Club Information

Chartered: 1995-04-01
Meeting day: Ett möte per månad. Dagen varierar.
Email: stockholm-city@soroptimistsweden.se
Friend clubs:

SI Helsinki-Meri, Finland

SI Akureiry, Island

SI Lillehammer, Norge

SI Tallinn Old Town, Estland

Club Contact: Gun Sigfridsson-Sellin President: Gun Sigfridsson-Sellin
 

Därför ska du bli medlem hos oss


 
Du blir medlem i en av världens största partipolitiskt och religiöst obundna kvinnoorganisationer med ca 75000 medlemmar i 122 länder.
Du tillhör ett starkt nätverk av yrkesverksamma kvinnor, som bidrar till att stärka kvinnans ställning globalt, nationellt och lokalt.
Du bidrar till att ge kvinnor en plattform för arbete i samhället  och ger kvinnorna en röst.
Du bidrar till förbättringar av de globala målen via våra projekt.
Du kan delta i våra projektresor eller Soroptimistkonferenser över hela världen.
Du kan delta i våra projekt i Sverige och utomlands.
Du får ett världsomfattande nätverk av olika kompetenser.

Du kan göra skillnad tillsammans med oss!

Välkommen att kontakta oss!
 

Lär dig mer om oss 

Europafederationens film om Soroptimisterna
Sverigeunionens webbplats
Europafederationens webbplats

 

 

Våra projekt


 

Kvinno- och tjejjour
Samarbete med kvinno- och tjejjour där klubben bidrar med utrustning till lägenhet som används till temporärt boende av kvinnor och barn som flyr våld i hemmet. Lägenheten har idag väldigt lite utrustning och möblemang. Vi kommer också att engagera oss i gemensamt lärande tex deltagande i seminarier och besök på museer. samarbete har inletts med Tensta kvinnojour.

 

 

Mali
Målgruppen är 30 marginaliserade kvinnor i Mali som på grund av krig och terrorister har svårt att hitta möjlighet till försörjning. Syftet är att lära dessa kvinnor hur man odlar grönsaker som blir mat till dem och deras familjer. Målet är att ge kvinnorna en inkomstkälla samtidigt som det ökar självförtroendet och status hos dessa kvinnor då de känner att de kan bidra med sin kunskap till sina familjers överlevnad och till samhället i stort.

 

 

GAPF
Stöd till kvinnor som är utsatta för hedersvåld. Stödet kan bestå i aktivt deltagande från soroptimister som stödperson till en utsatt eller delta i stödchattverksamhet eller personal i jour. Behovet är för närvarande mycket stort då belastningen ökat dramatiskt senaste tiden. Utbildning sker av GAPF under en utbildningshelg. Nästa utbildningstillfälle är den 20-21 november (skickas ut till medlemmarna). Ekonomiskt och även personellt stöd (förutsätter genomgången utbildning) kan också ges till ett sommarläger för utsatta samt barn eller Fadimegalan i januari.

 

 

Barnmorskor i Nepal
Utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor för fattiga byar i Nepal. Mödradödligheten och barnadödligheten är ännu hög i Nepal. Detta gäller särskilt på landsbygden där det saknas tillgång till sjukvård. När mammor dör är risken hög att de äldre barnen vandrar till Kathmandu och blir tiggare. Flickor på gatorna i Kathmandu fångas upp av människohandlare och säljs, pojkar går under i drogmissbruk och kriminalitet. Fler mammor som överlever ute i byarna innebär att fler barn är kvar i hemmen. Vidare ser våra lokala sjuksköterskor till att små barn inte drabbas av svår undernäring och att barn i alla åldrar får hälsovård.

 

 

Stöd till hemlösa kvinnor         
Stadsmissionen i Stockholm bedriver ett daghärbärge – BoKlara - för hemlösa kvinnor på Södermalm.
Initiativtagare var Stockholm-Vaxholm soroptimistklubb, och numera är alla Stockholmsklubbar engagerade. En projektgrupp ordnar i samråd med BoKlara öppna aktiviteter med kvinnorna, såsom eftermiddagsträffar, middagar, museibesök.
Det vi hoppas bidra till är möjligheter för kvinnorna att komma tillbaka till ett mer självständigt liv via förhoppningsvis givande ömsesidiga samtal kvinnor emellan.

 

 

Återvunnet material
Axelremsväskor, brödkorgar, kuvertväskor av mjölk- och juicepaket är hållbara och färgglada produkter som vi själva tillverkar. De passar bra som present. Förtjänsten går till våra olika projekt, och pris för axelremsväska är 250 kr.

 

 

 
Stockholmsklubbarna samarbetar                                                     
I en storstad är det nödvändigt att klubbarna samarbetar. Våra klubbpresidenter träffas några gånger per år, och klubbarna har ett gemensamt möte i mars, som ofta är klubbarnas månadsmöte med föreläsare och program som alltid lyfter olika aspekter av kvinnans ställning och mänskliga rättigheter. Vi önskar även samarbeta med andra organisationer som delar vår värdegrund.
 
   
   

Vi gratulerar vår Linda som blivit vald till Best Sister

   
 

Våra tidigare projekt


 
 

Soroptimisterna i Stockholm färgar november orange för att protestera mot våld.

1999 instiftade FN, den internationella dagen för att eliminera våld mot kvinnor den 25 november varje år. Under 16 dagar med start den 25 november kommer höstmörkret att färgas orange världen över. Detta genomförs under parollen ”Orange the World” för att protestera mot våld mot kvinnor.

Soroptimisterna i Stockholm stödjer kampanjen genom att ha genomfört en manifestation vid centralstationen i Stockholm lördagen den 27 november 2021. Vi delade ut flygblad mm för att visa vårt stöd för alla våldsutsatta kvinnor och för att sprida budskapet. Se också vår Facebooksida ”Soroptimistklubbarna i Stockholm”.   Se vår film på youtube

 

Husbygge i Kongo
Pappan var kollega till vår medlem Lotta i Kongo Brazzaville. Han dog i en trafikolycka och efterlämnade änka och två tonårsflickor utan försörjning. Trots arvsrätten slängde mannens familj ut dem för att bo i plåtskjul de satte ihop på en tomt som mamman ägde. Klubben har sedan 2013 stöttat familjen för att bygga ett hus. Nu är det klart och vi har vi betalat 40000 SEK. Lottas vänner ser till att sponsra flickornas skolgång. Vi följde upp projektet på plats 2015. Vi har 2020 avslutat projektet och flickorna kommer att ha möjligheter till ett bra liv.

 

 

Universitetsutbildning i Gambia
Utbildning i flera afrikanska länder kostar mycket, och familjer har sällan möjlighet att ge sina barn en universitetsutbildning, särskilt inte flickor. Vi samarbetar med Academy for Academics och sponsrar Aminata, 24 år, med universitetsstudier i Gambia. Ett läsår kostar 8000 SEK. Hon läser nu det fjärde och sista året. Hon är soroptimist i SI Banjul, in The Gambia och redan mycket framgångsrik mediapersonlighet och ett föredöme för sina systrar.

Följ med på vår resa 2019 där vi följer upp projektet.

Klicka här för att följa med oss till Gambia

Grattis Aminata till Universitetsexamen!

AforA har publicerat nyheten om att Aminata, vars studier i University
of The Gambia som vår klubb har sponsrat i fyra år, nu har
klarat sin kandidatexamen i Development Studies.

 

Byprojekt för jämställdhet                          
På januarimötet 2020 bildades en projektgrupp vars uppgift är att undersöka finansieringsvägar för ett jämställdhetsprojekt på landsbygden i Gambia.
Syftet är jämställd fördelning av tung malning av grödor, säkra mattillgången genom ökad kunskap och effektiv användning av grödor. Projektkostnad ca 115000 SEK.
Projektgruppen utvärderar sitt arbete den 15 juni 2020 och beslutar om fortsättning. P g a pandemin har tidplanen skjutits upp.

Stockholmsklubbar och landets soroptimistklubbar välkomnas att delta.

 

 


Klicka här för att läsa vår guide för att delta i möten via Skype

Stockholm-Citys Calendar (only Swedish)

Club Calendar