Lysekil

Corona-anpassade möten

Club Information

Chartered: 1993-05-22
Meeting day: Första (alt. andra) onsdagen i månaden. Inga möten i juli & aug.
Email: lysekil@soroptimistsweden.se
Friend clubs: Rostock Germany 

Club Contact: Ulrika Olsson President: Eva-Lott Swahnberg

 

Septembers månadsmöte

Vi började med en guidad tur bland vinrankorna därefter intogs en måltid i Luna Cafés fina trädgård.Vädret var fantastiskt och vi fick en rundtur med Leo som berättade om druvorna de odlar. Det fanns ett flertal olika druvor som de testar att odla här i Lysekils svala klimat. Odlingen ger ca 80/90 flaskor per år. Deras vanligaste druvor är Solaris 90% och ungefär 10% Pinot noir i den första vingården. Dessa två sorter har de i det vin de producerar just nu. Vi fick också testa vinet

Junis månadsmöte

Efter rådande omständigheter med Covid-19 skedde detta möte utomhus. Vi träffades  på Röe Gård och gick  först en trevlig poängpromenad med frågor från Soroptimist Sverige som genomfördes via våra mobiler. Ulrika Olsson  hade 8 av 10 rätt och var bäst i vår klubb. Grattis Ulrika! Vi åt en fantastisk räksmörgås och bakelse och syster Maria som driver Röe berättade hur pandemin påverkat hennes verksamhet. och hur de tänker möta framtiden. Vi tog på mötet ett beslut om att  vi får skjuta fram Vattenloppet till 2021.

 

 

VATTENLOPPET  är nu framflyttat till 2021

Efter rådande omständigheter är nu Vattenloppet framflyttat till den 3 september. Även april medlemsmöte är inställt.

Bara för att vi är rädd om dig och alla andra...

Mars månadsmöte

Vi gästades denna kväll av Lysekilsbon Jan Andersson som under åren 2014-18 arbetade som utrikeskorrespondent i Bryssel och bevakade EU-frågor för Sveriges Radio. Han gav oss en mycket intressant inblick i detta arbete och vad det kan innebära. Han hade även med sig sin fru och deras två små barn under denna tid och berättade hur det var. Idag bor de i Lysekil och Jan arbetar för Sveriges Radio från Uddevalla.

Vi hade flera nya gäster och en fd medlem på besök denna trevliga kväll. Hoppas på att få välkomna dem i klubben frampå.

Februaris månadsmöte

Vi träffades en blåsig och regnig dag i Lysekil för februari månadsmöte, Ulla en av våra systrar guidades oss med frågan, räkor vad för slags vin skall vi dricka?  Vår klubb har nu en vänort i Rostock Tyskland och under mötet visades intresse för att resa dit på besök.
Vi hade som vanligt vårt möte med information från medlemmar och unionen.
Vattenloppet som är en stående punkt diskuterades. Ligger vi i fas eller behöver vi göra några insatser?   Vattenloppet gör sig inte själv.  Samtliga medlemmar är engagerade och ALLA drar sitt strå till stacken

 

Januaris månadsmöte

Lysekilklubben bidrar  nu till bygget av vattencisterner i Rwanda Vår medlem Tove Rosendal har under sin forskning i lingvistik i Afrika träffat Soroptimistsystrar  i Rwanda. Vi nu inlett ett samarbete med klubben där och bidrar med pengar till bygge av vattencisterner från och med hösten 2019. Detta projekt finansieras av pengar från 2019 års Vattenlopp. Vi fortsätter även att stödja våra flickor i Nepal med pengar från Vattenloppet.

 Vår medlem Ulrika Welin-Dahlström har nu, våren 2020 en projektanställning i Lysekils kommun för att genom språk-cafe´ introducera nyanlända bl.a i det svenska språket. Några av klubbens övriga medlemmar deltager också i verksamheten på frivillig basis. Ulrika hade även denna kväll en ego-presentation.

.

 

 

Lysekils Soroptimistklubb firar 25-års jubileum på Ästad Vingård.

Lördagen den 27 oktober var det dags för Lysekils Soroptimistklubb att fira sina 25 år som klubb.  Den hemliga resan gick till Ästad Vingård med stopp på vägen ner på Varbergs tomater och Öströö fårfarm. Väl framme på Ästad inkvarterades vi och sedan var det dags för vinprovning i den nybyggda delen av hotellanläggningen. Vi fick provsmaka 3 viner varav ett var gårdens eget mousserande vin. Innan jubileumsmiddagen fanns det tid för utomhusspa och sedan även ett musikquiz som helgens organisatör Ingrid Browald ordnat.  Middagen var storslagen med spännande matkombinationer, smaker, färger och passande dryck. Kvällen avslutades vid midnatt när vi fick följa med på klubbens 25 åriga resa med hjälp av Christina Österberg och Ulrika Olsson som båda två var med när klubben chartrades 1993. Efter lite sömn och frukost var det dags för hemfärd till Lysekil. Alla var eniga om att det var en lyckad helg med givande samtal och fin gemenskap.

 

 

Vattentank i Katmandu förser dalitfamiljer med vatten.

Efter 3 år är äntlligen projektet klart , Mountain  People meddelar att nu kan familjer i utkanten av Katmandu äntligen få rent vatten  med hjälp av bl.a Lysekils Soroptimistklubb och bidrag från vårt

Vattenlopp. Mailet nedan kom precis idag ( 180905).

Team Mountain People delivered water to 60 Dalit (untouchable cast) families this week. They lost houses, water storage tank, pipes and fields in the 2015 earthquake. MP immediately delivered roof sheeting, blankets and water filters. Three years later (big project) it was a joy to open a tap and hear clean water flow.   

Special thanks to Gordon Konantz & friends, Anna Mayers & friends - and the Swedish lady running members of 'Lysekils Soropti Mistklub.' Plus all helpers/workers. David D

  

Vattenloppet firade 10 år med deltagarrekord i strålande solsken.

I  år firade vårt Vattenlopp 10 år, 649 anmälda gjorde årets Vattenlopp till en succé.              

Resultat herrar:                                              
1. Nazir Rezahi,18.01                                    
2. Filip Gunnarsson, 18.26                              
3. Oscar Hultin, 19.31
4 Olof Lövgren, 19.42
5. Martin Skarle, 19.48
6. Jim Lee, 19.50
7. Kevin Hasslöf, 20.27
8. Martin Rödström, 20.59
9. Kristian Wrangmo, 21.06
10. Erik Gard, 21.11
Resultat damer:
1. Kristine Karlstad/Elfström, 19.41
2. Hanna Lagerqvist, 20.16
3. Ida Nordklev, 20.21
4. Madelene Bergqvist, 20.55
5. Jeanette Engström, 21.00
6. Jenny Dignevs, 21.10
7. Lisa Lee, 21.13
8. Ida Gabrielsson, 21.35
9. Sandra Karlsson, 22.05
10. Anneli Wester, 22.06

Under åren 2008-2018 har klubben samlat ihop runt 1 miljon kronor som vi har stöttat våra projekt i Tanzania och i Nepal med. Läs mer på  http://www.vattenloppet.se/

Klubben beslutade på månadsmötet i maj 2018 att fortsätta stödja utbildning till flickor i Nepal. Sammanlagt kommer 2x12 stycken unga flickor få möjlighet till skolgång, kost, logi och  mensskydd.

 

Lysekils Soroptimistklubb firar 25 år under 2018.

Vi kommer under en helg i oktober att fira med en hemlig resa och hoppas alla våra medlemmar nya som gamla har möjlighet och lust att följa med.  Under augustimånad skall anmälan och anmälningsavgiften på 1000: betalas in.