Soroptimistklubbars blogg

Motala Soroptimistklubbs projekt Naturkraft

Publicerat söndag 31 mars 2019 kl: 19:18 Kerstin Pedersen
mar 2019

Motala Soroptimistklubbs projekt Naturkraft

Våra systrar Fadumo Omar och Catharina Gunnarsson i kursen som anordnas tillsammans med Studiefrämjandet för invandrarkvinnor. På torsdagskursen denna vecka syddes klänningar och ändrades gardiner.

 

 

  0 Kommentarer

Soroptimistkväll i Motala Soroptimistklubb

Publicerat söndag 31 mars 2019 kl: 16:00 Kerstin Pedersen
mar 2019

Soroptimistkväll i Motala Soroptimistklubb, marsmötet 2019

 

Kvällen inleddes med sedvanlig ljuständning och president Karin Gelander läste upp våra syften. 12 gäster hälsades välkomna.

Programgruppen

Programmet startade med att Maj Hultin presenterade Programgruppens arbete. Visade också bilder från utvalda möten.

 

Naturkraft

Naturkraft presenterades av Ewa Rasch och Fadumo Omar. De berättade om vårt första ’Projekt Naturkraft’ som vi fick pris för från Sverigeunionen.

De fortsatte med att visa bilder på Naturkraft/Textilkurs och förklarade vårt syfte och mål med aktiviteten. Naturkraft genomförs tillsammans med Studiefrämjandet.

 

Middag

Middag bestående av Potatisgratäng med grillad lax/rostbiff och sallad serverades tillsammans med vin/cider och vatten.

Kaffe och hembakt kaka till efterrätt.

 

 

Solvatten/WANA

Solvatten/WANA presenterades av sekreterare Leena Bengtsson som även visade bilder. Berättade om uppstarten av klubbens kontakter med Tanzania 2007 och projekt som förlängdes och avslutades under åren som gick.

Uppstarten av Solvatten/WANA och uppropet från Unionens Solvattengrupp efter nya projektplatser och då gärna i Afrika.

Leena berättade om resan till byn Oiburkishu och invigning av kvinnohuset i byn och i samband med det även överlämnandet av 10st Solvattendunkar.

Visade upp och demonstrerade för kvällens gäster och systrar hur dunken praktiskt fungerar och vad vinsterna för den enskilda familjen innebär.

Första uppföljningen av projektet har kommit med nöjda användare.

 

Lotteri

200st lotter med fina vinster såldes under kvällen till förmån för Solvatten

 

Mycket prat och glada skratt under kvällen. Systrar som var bordsvärdar tog mycket väl hand om alla gäster/systrar vid resp. bord.

Inbjudna gäster kommer att bjudas in igen av de systrar som bjudit in denna gång.

 

En mycket trevlig kväll som kan upprepas i framtiden.

  2 Kommentarer

Internationella Kvinnodagen i Ystad

Publicerat måndag 11 mars 2019 kl: 14:14 Charlotte Härstedt
mar 2019

     

Anne Lundberg var konferencier och invigningstalade tillsammans med Kim Walls föräldrar, Ingrid Och Joachim Wall.

Foto: Monika Schlaug

Minnet av frilansjournalisten Kim Wall högtidlighölls i Ystad på Internationella Kvinnodagen. Torget framför Konstmuseet fylldes av förväntansfyllda åhörare strax före kl 16.30 på fredagen då Anne Lundberg invigde den stora utställningen med tretton tresidiga, två meter höga pelare, täckta av bilder och utdrag ur reportage från Kim Walls resor runt om i vår värld, allt sammanställt av Kims föräldrar Ingrid och Joachim som båda deltog i invigningsceremonin.
Dagen därpå höll Ingrid Wall två mycket lyssningsvärda föreläsningar inne på Konstmuseet vilka båda drog fullsatta hus.
Fotoutställningen kommer att kunna ses ända till och med den 28 april.
           


  0 Kommentarer

Internationella Kvinnodagen i Hörby

Publicerat torsdag 21 februari 2019 kl: 13:31 Magdalena Stjerndahl
feb 2019

Varmt välkomna till Hörby!

Den internationella Kvinnodagen infaller naturligtvis även i år den 8 mars. För att inte behöva gå på föreläsning en fredagskväll träffas vi redan torsdagen den 7 mars i Hörby Kulturhus, för att där lyssna på historikern Emma Severinsson. Hon kommer att föreläsa på temat Feminismens vågor - från rösträtt till Metoo.

Så här presenteras Emma Severinssons artikel i samlingsvolymen Rösträttens århundrade som nyligen getts ut med stöd av Riksdagens Jubileumsfond:

"Den kvinnliga rösträtten uppfattades inte som självklar efter att den drivits igenom 1921.

Genom att studera 1920-talets och det tidiga 1930-talets veckopress visar Emma Severinsson att kvinnors nyvunna politiska rättigheter blev föremål för heta diskussioner. Kvinnor anklagades för att inte vara politiskt intresserade och för att rösta som sina män, samtidigt som det hävdades att familjelivet och balansen mellan könen hotades om de på allvar engagerade sig politiskt..."

 

 

  2 Kommentarer

Jubileumskonsert Norrköpings Soroptimistklubb firar 50 år

Publicerat onsdag 6 februari 2019 kl: 23:21 Margareta Berge Norén
feb 2019

På fredag den 8 februari kl. 18:00 ges en "Värmande konsert i februarikvällen" i Hedvigs Kyrka, Norrköping med nybildade Camerata Ostrogotia, musiker från Symfoni Orkestern i Norrköping. På programmet: Mozart. Dirigent: Roman Reznik. Solist: Johan Dalene. Inträdet 100 kronor går oavkortat till Soroptimisternas projekt: Solvatten. Norrköpings Soroptimister bjuder på dryck och munsbitar i Vapenhuset efter konserten.

  1 Kommentarer

Internationella kvinnodagen 8 mars 2019

Publicerat måndag 28 januari 2019 kl: 11:36 Charlotte Härstedt
jan 2019

  

Soroptimisterna i Ystad har lyckats dra den fantastiska skärmutställningen av den i fjol mördade Kim Walls bilder till staden. Utställningen är sammanställd av Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim.
Vernissage den 8 mars på S:t Knuts torg vid Konstmuséet i närvaro av Kims föräldrar och med Anne Lundberg som konferencier. Utställningen pågår t.o.m. den 28 april.
Dagen därpå, den 9 mars, håller Ingrid Wall två föreläsningar, klockan 11 och 14, på Ystads Konstmuseum.
Fri entré. Mycket välkomna.


  2 Kommentarer

Glasögon skänks till kåkstad i Sydafrika

Publicerat torsdag 24 januari 2019 kl: 20:57 Ingrid Franzon
jan 2019

Strax före jul skickade Göteborg-Bohus Soroptimistklubb iväg 186 par glasögon till personer i kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch i Sydafrika. 

 

Glasögonen anpassas till mottagarnas individuella synproblem tack vare engagerade optiker och volontärer. Vi hoppas att vår insats förbättrar möjligheterna för flickorna och kvinnorna i kåkstaden att ta till sig kunskap och utvecklas. Glasögonprojektet har pågått i flera år, se bilder här från utdelningen våren 2018: 

 

  2 Kommentarer

November månadsmöte i Motala

Publicerat torsdag 6 december 2018 kl: 18:45 Kerstin Pedersen
dec 2018

 

EN RESA FRÅN FINANS TILL CYKEL
 
Gunilla Brynell-Johansson berättade under kvällen om sin resa från bankvärlden till att vara VD för Sveriges största cykellopp Vätternrundan.Gunilla Brynell-Johansson avtackas av Elisabet Nord

(foto privat)

Maj Hultin och Catharina Gunnarsson 

några av systrarna i ORANGE

(foto privat)

  1 Kommentarer

VARFÖR KAN ZONTA OCH INTE VI?

Publicerat söndag 25 november 2018 kl: 17:30 Christine Safi-Roslund
nov 2018

Det finns inte så mycket mer jag kan säga om detta. Ja, vi är osynliga, men vi gör inte tillräckligt för att synas heller. Har vi blivit för bekväma? Vi klagar över att klubbar läggs ner och att vi tappar medlemmar. Det hjälper inte att bara prata - vi måste handla också! Vi måste handla NU - inte bara för att få nya medlemmar utan för att hjälpa utsatta kvinnor. Att göra som Zontorna gör är ett gott alternativ. Vad väntar vi på?

  1 Kommentarer

Årsmöte med invigning av en ny medlem i Hässleholm Soroptimistklubb

Publicerat fredag 2 november 2018 kl: 09:54 Mihaela Aquelius
nov 2018

Hässleholm Soroptimistklubb genomförde sitt stadgeenliga årsmöte den 17 oktober.

Mötet inleddes med att inviga en ny medlem till klubben.

Till ordförande valdes Ingrid Severson, Kassör Lisbeth Nilsson. Blommor överlämnades till avgående kassör Inga-Lill Ström.

Klubben har att se tillbaka på ett mycket bra verksamhetsår, med projektverksamhet som inbringat vinstpengar från Soroptimist-unionen för Sveriges Bästa Projekt, vilket sedan nominerades till Metrotävling i Malmö. Många invandrarkvinnor har inom projektet ”Kvinna möter Kvinna” fått god ledsagning fram i samhällsliv- och arbetsliv under året.

Ett stipendium har tilldelats en kvinna i behov av särskilt stöd, och flera bidrag har skickats till ”Solvattenprojektet” för inköp av dunkar till utvecklingsländer för rening av vatten till hushållen.

Klubben har bidragit ekonomiskt till att en kvinna fått en veckas ledarskapsutbildning i Norge tillsammans med flera unga kvinnor från de nordiska länderna.

Verksamhets- och Aktivitetsplanerna antogs. Ur dessa kan läsas bland annat att klubben innevarande verksamhetsår har att hälsa klubbsystrar från hela Sverige välkommen till Hässleholm på Unionsmöte 2019. Nybliven ordförande i Sverigeunionen är klubbsyster Mihaela Aquelius från Sösdala. Mihaela presenterades med rosor och gåvobrev till ”Solvattenprojektet”.

Avslutningsvis påmindes vi om kommande aktivitet ”Manifestationen mot Kvinnovåld”.

Texten ovan publicerade i den lokala tidningen Norra Skåne under "Våra föreningar" 19 oktober.

Vid pennan

Lena Segerholm

 

 

  1 Kommentarer