Soroptimistklubbars blogg

November månadsmöte i Motala

Publicerat torsdag 6 december 2018 kl: 18:45 Kerstin Pedersen
dec 2018

 

EN RESA FRÅN FINANS TILL CYKEL
 
Gunilla Brynell-Johansson berättade under kvällen om sin resa från bankvärlden till att vara VD för Sveriges största cykellopp Vätternrundan.Gunilla Brynell-Johansson avtackas av Elisabet Nord

(foto privat)

Maj Hultin och Catharina Gunnarsson 

några av systrarna i ORANGE

(foto privat)

  0 Kommentarer

VARFÖR KAN ZONTA OCH INTE VI?

Publicerat söndag 25 november 2018 kl: 17:30 Christine Safi-Roslund
nov 2018

Det finns inte så mycket mer jag kan säga om detta. Ja, vi är osynliga, men vi gör inte tillräckligt för att synas heller. Har vi blivit för bekväma? Vi klagar över att klubbar läggs ner och att vi tappar medlemmar. Det hjälper inte att bara prata - vi måste handla också! Vi måste handla NU - inte bara för att få nya medlemmar utan för att hjälpa utsatta kvinnor. Att göra som Zontorna gör är ett gott alternativ. Vad väntar vi på?

  1 Kommentarer

Årsmöte med invigning av en ny medlem i Hässleholm Soroptimistklubb

Publicerat fredag 2 november 2018 kl: 09:54 Mihaela Aquelius
nov 2018

Hässleholm Soroptimistklubb genomförde sitt stadgeenliga årsmöte den 17 oktober.

Mötet inleddes med att inviga en ny medlem till klubben.

Till ordförande valdes Ingrid Severson, Kassör Lisbeth Nilsson. Blommor överlämnades till avgående kassör Inga-Lill Ström.

Klubben har att se tillbaka på ett mycket bra verksamhetsår, med projektverksamhet som inbringat vinstpengar från Soroptimist-unionen för Sveriges Bästa Projekt, vilket sedan nominerades till Metrotävling i Malmö. Många invandrarkvinnor har inom projektet ”Kvinna möter Kvinna” fått god ledsagning fram i samhällsliv- och arbetsliv under året.

Ett stipendium har tilldelats en kvinna i behov av särskilt stöd, och flera bidrag har skickats till ”Solvattenprojektet” för inköp av dunkar till utvecklingsländer för rening av vatten till hushållen.

Klubben har bidragit ekonomiskt till att en kvinna fått en veckas ledarskapsutbildning i Norge tillsammans med flera unga kvinnor från de nordiska länderna.

Verksamhets- och Aktivitetsplanerna antogs. Ur dessa kan läsas bland annat att klubben innevarande verksamhetsår har att hälsa klubbsystrar från hela Sverige välkommen till Hässleholm på Unionsmöte 2019. Nybliven ordförande i Sverigeunionen är klubbsyster Mihaela Aquelius från Sösdala. Mihaela presenterades med rosor och gåvobrev till ”Solvattenprojektet”.

Avslutningsvis påmindes vi om kommande aktivitet ”Manifestationen mot Kvinnovåld”.

Texten ovan publicerade i den lokala tidningen Norra Skåne under "Våra föreningar" 19 oktober.

Vid pennan

Lena Segerholm

 

 

  1 Kommentarer

Motalas Tanzaniaprojekt

Publicerat torsdag 25 oktober 2018 kl: 13:59 Kerstin Pedersen
okt 2018

Vi i Motala Soroptimistklubb inledde vårt Tanzaniaprojekt till massajbyn Oiborkischu för över 10 år sedan och projektet finansierades  genom att anordna mannekänguppvisningar, skördefester mm där alla medlemmar medverkade på ett eller annat sätt. Projektet har pausats under ett par år, men nu i höst har Leena Bengtsson (medlem i klubben) och hennes man under en semesterresa till Tanzania tagit med 10 st solvattendunkar till kvinnorna i byn. Motalaklubben har via och tillsammans med Sverigeunionens projekt Solvatten samlat in pengar till dessa. Organisationen WANA har hjälpt till på plats.

Glada färgglada kvinnor och bymedlemmar

 Ö 

Foto Leena Bengtsson

Foto Leena Bengtsson

Tanzania2P

Foto Leena Bengtsson

Foto Leena Bengtsson

Foto Leena Bengtsson

  2 Kommentarer

Tack Kärstin

Publicerat tisdag 16 oktober 2018 kl: 14:00 PiaMaria Finn Hansson
okt 2018

 

 

Kärstin Jacobsson, avgår som President

 Vi tjejer i Sotenäs klubben, Vi är alla oerhört stolta över att " Vår" Kärstin har lagt ner ett sådant gigantiskt arbete för oss Soroptimister

och vet Ni vad? Hon fortsätter som Guvenör...

Stora varma kramar till Dig och lycka till ditt fortsatta arbete !

 

  1 Kommentarer

Tolv soroptimister på besök i Tanzania med Solvatten

Publicerat lördag 15 september 2018 kl: 16:58 Lena Lannerheim
sep 2018
Annica Triberg i Kalmarklubben har skrivit en artikel om sitt och elva andra soroptimisters besök i staden Ihushi i västra Tanzania. Var och en hade en solvattendunk i handbagaget för att den inte skulle försvinna i godshanteringen. Min uppmaning till er alla är att läsa den i tidningen Tara nr 11, sidorna 34-38 (vars framsida visserligen inte är särskilt soroptimistisk denna gång). FEM sidor 'soroptimism' till yngre kvinnliga läsare. Fantastiskt bra gjort, Annica! 

  1 Kommentarer

Soroptimistloppet 2018

Publicerat tisdag 21 augusti 2018 kl: 12:52 Anita Daun
aug 2018

Välkomna till Soroptimistloppet 2018

OBS

fr. o m 1 september kostar loppet 250:-

 

Anmäl er nu för 200:- på

www.soroptimistloppet.se

 

FLYER 2018.pdf

Lunds Soroptimistklubb och Motionslopp 2018.pdf

 

Video

 

 

 

 

 


  0 Kommentarer

Besök hos soroptimister i Brasov/Rumänien

Publicerat fredag 20 juli 2018 kl: 18:00 Mihaela Aquelius
jul 2018

Resor, ett ypperligt tillfälle att besöka och lära känna soroptimister

Jag är en lyckligt lottad person som har förmånen att resa en hel del både i jobbet och privat.

Att vara soroptimist innebär bland annat att man har tillgång till ett världsomspännande nätverk av yrkesverksamma kvinnor, ett nätverk av vänner som välkomnar en hjärtligt om man önskar besöka dem. Jag har alltid blivit mottagen med öppna armar och är alltid överväldigad av det bemötande jag får.

Under en semestervecka i början på sommaren reste jag med min familj till Rumänien. Jag tog då tillfället i akt att besöka soroptimistklubben i Brasov eller Kronstadt som det hette på medeltiden.

Under federationskongressen i Amsterdam 2009 blev jag bekant med en av systrarna som då var guvernör för den rumänska unionen. Vi höll kontakten via Facebook under alla dessa år. Glädjen var stor då jag träffade henne under guvernörsmötet i Luzern och, eftersom jag visste att jag skulle resa till Rumänien, bestämde vi att vi skulle träffas.

Och så blev det. Jag fick åtnjuta äkta rumänsk gästfrihet. Jag fick träffa denna underbara soroptimist, Rodica, i hennes hem och blev bekant med hennes make, en riktig soroptimist-anhängare som följer med henne på alla soroptimist-sammankomster ute i världen, om han kan. Vidare fick jag äntligen IRL träffa en annan av mina FB-vänner, Felicia. Vidare fick jag förmånen att knyta nya bekantskaper, med klubbens nuvarande president och deras kassör.

Det blev en lång kväll, självklart, då mycket finns att dela med sig. Jag blev mycket imponerad av deras engagemang i samhället, deras olika projekt och aktiviteter som anordnas med fokus på aktuella samhällsfrågor. Något som etsade sig fast i minnet var deras stora engagemang i skolorna och arbetet med att upplysa barnen om olika aktuella frågor, som t ex graviditet i ung ålder och trafficking.

Jag blir så inspirerat av möten med soroptimissystrar och är tacksam och stolt över att vara soroptimist.

Med mig har jag även ett uppdrag:  att undersöka om intresse finns i någon klubb i Sverige för en Friendship Link med klubben i Brasov/Rumänien.

Intresserad? Hör gärna av er till mig!

Varma sommarhälsningar,

Mihaela

  2 Kommentarer

New Incoming Soroptimist SI Lund

Publicerat torsdag 14 juni 2018 kl: 14:22 Anita Daun
jun 2018

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubbs majmöte

Publicerat måndag 4 juni 2018 kl: 19:39 Kerstin Pedersen
jun 2018

Foto Catarina Engström

Motala Soroptimistklubb i Hagebyhöga Handelsträdgård

I ljuvlig försommarkväll har Motala Soroptimistklubb sitt majmöte förlagt till denna vackra trädgård.

  0 Kommentarer