Soroptimistklubbars blogg

Soroptimistloppet 2017

Publicerat onsdag 9 augusti 2017 kl: 13:50 Anita Daun
aug 2017

  2 Kommentarer

Bilder från SIE Congress 2017 i Florens

Publicerat torsdag 3 augusti 2017 kl: 14:59 Sara Nilsson
aug 2017

För de av er som är intresserade att ta del av kongressen genom det bildmaterial som publicerats, följ länken:

Klicka här!

Hälsningar/Sara Nilsson, Unionens ena programledare

  0 Kommentarer

Sverige vann Women in Sports Prize i Florens Italy!

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl: 16:07 Sara Nilsson
jul 2017

Jag deltog på eget initiativ på 21st Congress Soroptimist International of Europé som denna gång hölls i Florens, Italien. Skälet till att det hölls just där är att kongresserna vanligtvis hålls i det land och i den stad vart ifrån presidenten (M. Elisabetta de Franciscis) för europafederationen kommer.

 

Vad innebär verklig skillnad för kvinnor och flickor?

I mars kom en e-post till mig från en guvernör Birgitta Hansson. Hon ville informera om att det gick att nominera en person eller en organisation till ett pris som skulle delas ut under kongressen; Women in Sports Prize. Jag skrev om det i nyhetsbrevet och valde själv att nominera Futebol da´ Forca. Jag hade träffat en av organisationens medarbetare under en av sessionerna jag närvarade vid under CSW61 i New York tidigare i år och blev verkligt inspirerad. Det tog tid och ett nära samarbete med organisationen att få iväg ansökan och under kongressen kunde vi konstatera att nomineringen höll, Futebol da´ Forca och grundaren Cecilia Andrén Nyström vann Women in Sport Prize!! Jag blev så otroligt glad! Nu kan Cecilia och hennes team fortsätta att göra så mycket mera för unga kvinnor och flickors hälsa (fysisk och mental) genom fotboll med vår organisations stöd. Denna gång kunde Soroptimisterna hjälpa unga kvinnor och flickor indirekt genom prisets ekonomiska del om 20 000 sek.

 

Under kongresser lik denna finns det ett smörgåsbord att ta del av hur andra klubbar försöker främja jämställdhet och lika rättigheter och möjligheter oavsett kön. Kongressen valde detta år att sätta fokus på unga kvinnor som strävar efter att arbeta inom naturvetenskap, teknik, matematik och som ingenjörer. Dels genom att möjliggöra för dem att träffa varandra och kvinnor som gått före (riktigt tunga namn) under kongressen i syfte att ge vägledning, råd och stöd. Under kongressen lyftes olika projekt fram som dels handlade om att stötta kvinnor att ta plats i arbetslivet och dels uppfinningar och tekniska lösningar som på många nivåer och plan förverkligar kvinnors liv. Från Sverige hade två projekt valts ut. Soroptimist Nordic Leadership Academy (SNLA) och Rent vatten från kvinna till kvinna med Solvatten (Solvatten). Förre unionspresidenten Catherine Westling presenterade SNLA och Jytte Roos berättade om Solvatten på ett mycket bra vis och båda projekten väckte stort intresse. Jag vill särskilt be er att titta efter den film som gjordes i samband med SNL.

 

Skälet till att jag väljer att åka är lust. Jag vill lära mig mer om världen, vår organisation och umgås med kvinnor som valt att vara soroptimister. Efter varje kontakt med omvärlden blir jag alltid än mer ”ödmjukifierad” inför de olika möjligheter vi kvinnor har beroende på vart vi föds, och varje gång blir jag otroligt stolt över vad soroptimister i vår organisation gör för att bidra till verklig skillnad i kvinnor och flickors liv.

 

Med vänlig hälsning Sara Nilsson, unionens ena programledare

 

Läs mer: www.futeboldaforca.com

 

 

  3 Kommentarer

Lyckat på Hörby Marknad

Publicerat tisdag 11 juli 2017 kl: 15:11 Magdalena Stjerndahl
jul 2017

LYCKAT PÅ HÖRBY MARKNAD

I dagarna två och i ett myller av marknadsbesökare visade och demonstrerade Höör-Hörbyklubben de två stora projekt som det satsats på under året - Solvatten och PeePoo.

Intresset från många av besökarna var stort. Några hade läst eller hört något om Solvatten. PeePoo var däremot nytt för de flesta.

Till vår glädje är Soroptimisterna relativt kända bland Hörbybor. "Ja ja, er har jag läst om i tidningen och sett på foto". Däremot okända för de tusentals besökarna som kom "utifrån". Det sägs att uppåt etthundratusen personer besöker marknaden varje år.

Efter de två dagarna och intensiv aktivitet är vi utmattade, men överens om att denna satsning på att visa vad vår klubb och organisation står för var helt rätt.

 

Intresserade och glada marknadsbesökare kunde köpa bland annat vetevärmare - som denna i form av en flodhäst!

Klubbens president Barbro Lindholm sticker fram huvudet mellan egentillverkade och donerade varor. Huvudmotivet bakom deltagande var synlighet och det uppnådde klubben med råge!

 

 


  2 Kommentarer

När det kör ihop sig finns systrar!

Publicerat måndag 12 juni 2017 kl: 18:04 Sara Gagge
jun 2017
Återlämnande av barnbarnen till deras föräldrar som fått några dagar på egen hand skulle ske smidigt på Nationaldagen. Tåg mellan Kalmar och Malmö brukar rulla fint, men i Hässleholm blev det totalstopp. Strömlöst söderut, trötta barn och mormor. Kaos och inga ersättningsbussar på stationen. Jag behöver inte orda mer, jag tror fler som brukar åka sträckan har upplevt situationen. Nu var det inte infrastruktur jag skulle fördjupa mig i utan Soroptimister och systerskap. Allt ordnade sig väl, barnens föräldrar kom i bil och hämtade sina små och jag som skulle till jobbet i Växjö nästa dag såg ingen större vits att åka med till Malmö och riskera få svårt att ta mig norrut då.
Ringer såklart SI Hässleholm och frågar om någon syster har nattlogi. Tack Mihaela Aquelius för telefonjour en helgdagsafton.
Tack Ingrid och Björn för er gästfrihet. Nu rullar tåget mot Växjö och jag har sovit gott i vacker Göingebygd. Frågan är fri, och det går ju att bjuda igen.

Catherine Hessel Westling
SI Kalmar

  0 Kommentarer

Gårdsloppis i stadsdelen Östanfors i Falun

Publicerat söndag 11 juni 2017 kl: 17:06 Marianne Westman
jun 2017
Ihållande regn stoppade inte de entusiastiska systrarna som sålde böcker och informerade om två av Soroptimisternas projekt. Dels det egna, prisbelönta lokala projektet, "Stöd till mammor och barns som hastigt hamnar i skyddat boende" , samt det nationella projektet  "Solvatten".

  2 Kommentarer

Loppis i Östanfors Falun

Publicerat fredag 9 juni 2017 kl: 19:37 Marianne Westman
jun 2017

  0 Kommentarer

Sakråd 2 juni med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér om årets CSW (Commission on the Status of Women).

Publicerat söndag 4 juni 2017 kl: 18:35 Sara Nilsson
jun 2017

Organisationer som deltog i CSW 61 inbjöds till sakråd med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér om årets CSW  som ägde rum 13 – 24 mars. Mötet hölls på Regeringskansliet och syftet var att utvärdera arbetet inför- under och efter CSW med de organisationer som deltog.

 

Deltagande organisationer förutom Soroptimisterna var Futebol dá força, Sveriges Kvinnolobby, Unizon, Sametinget, Riksdagens arbetsmarknadsutskott, Riksdagens arbetsmarknadsutskott, Fredrika Bremer Förbundet, Roks, Sveriges Kommuner och Landsting, Hungerprojektet/Flickaplattformen och Utrikesdepartementet.

 

Mötet inleddes med en kort presentationsrunda och Regnér redogjorde kort för hennes upplevelse av CSW. Sammanfattningsvis valde Regnér att berätta om den generella utvecklingen med starkare motstånd och behovet av utökat samarbete med andra nationer, inom och utom EU. Motståndet som resulterat i mer svaga skrivningar i ”Agreed Conclusions” avseende kvinnor och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Motståndet finns bland konservativa stater och religiösa samfund och deras påverkansarbete är välordnat och välfinansierat.

 

Mina slutsatser:

Om Sverigeunionen av soroptimistklubbar avser bidra till CSW 62 behöver vi

-bidra till utkastet för förhandlingstexten och det görs genom att läsa utkastet som kommer från CSW i oktober i år och i samarbete med Kvinnolobbyn lyfta fram formuleringar vi anser har betydelse för kvinnor och flickors bästa.

-Delta i de förmöten till CSW 62 som hålls av antingen Socialdepartementet eller Kvinnolobbyn eller av båda.

-Om någon från Svenska soroptimister åker, sätta oss in i Advocacy Resource Pack  kommer från våra lobbyister i FN (HQ).

-Om vi har delegat på plats kan det vara viktigt att denne deltar om svenska delegationen bjuder in till samtal på plats.

  5 Kommentarer

Kalmarklubben 40 år

Publicerat onsdag 24 maj 2017 kl: 20:52 Annica Triberg
maj 2017

"Du är smart du", sa min första pojkväns pappa när vi satt i deras kök i en 50-talskåk i Eksjö. Jag skulle just tacka, som jag var uppfostrad, när han fortsatte: "Nästan lite för smart för att vara tjej."  Jag kom av mig alldeles, minns inte vad jag svarade, men kommer i håg känslan som fyllde mig. Jag, som alltid hade blivit uppmuntrad av mina föräldrar att ta för mig, blev med några få ord förlöjligad, såväl för att jag hade svar på tal som för mitt kön.
Relationen tog slut när pojkvännen något år senare, när jag pratade om mina planer på att gå journalistutbildning i Stockholm fick höra att visst kunde jag plugga där, men sedan "dög minsann Eksjö" att återvända till. Då la jag nyckeln på hans hallbord och gick därifrån. Medveten om att som han hade blivit präglad av sin uppväxt så skulle vi ha alldeles för få beröringspunkter för att kunna bygga ett liv tillsammans (dock vill jag påpeka att det inte var Eksjö i sig det var fel på, bara hans inställning och önskan att fösa in mig i båset).
Att då i lördags, den 20 maj, få vara med och fira Kalmarklubbens 40-årsjubileum blev en sådan kontrast till detta inskränkta synsätt. För nästan exakt samtidigt som pojkvännens pappa tvålade till en tonårstjej i Eksjö så chartrades Kalmars Soroptimistklubb av en samling kloka, engagerade och livsbejakande damer. Ett sällskap där man varken är för smart eller för mycket av fel kön för att passa in.

Närvarande vid jubileet var fyra av de kvinnor som fanns med från början: Kerstin Butler, Gerd Fredriksson, Gunnel Rydberg och Lena Lewander. Samt klubbens gudmor Meg Göte Dahlgren från Växjö.
Tillsammans med ytterligare ca 20 systrar hade vi en skön heldag tillsammans i ett vykortsvackert Försommarkalmar. Dagen inleddes på Galleri Monica Strandberg där konstnären själv ledde oss genom en kreativ process för att med färg, penslar och spacklar förvandla varsin pannå till konstverk där fantasin steg i takt med att bubblet i glasen sjönk.

Framåt kvällen vandrade sedan konstverken iväg med sina ägare till närbelägna restaurangen Park Hermina, uppkallad efter en annan färgstark Kalmarkvinna, Hermina von Krusenstierna.


Efter middagen fick kvällens hedersgäster: charterdamerna, gudmor och vår nuvarande president Marie Torstensson, inta högsätet. Sedan vandrade en korg runt, fylld av nyfikna frågor som vi hade förberett innan och som rörde stort som smått: Vad drömde du om att bli som barn? Vem beundrar du mest? Vad är det mest pinsamma du har gjort? Vad har du för dold talang? Vad ångrar du mest i ditt liv? Vilken bok har påverkat dig mest? Och så vidare. Svaren rörde sig från djupaste allvar till hejdlösa dråpligheter. Ett tips för fler klubbar där ni kanske tror att ni vet allt om alla systrar!
Nu, ett par dagar senare, sitter jag på ett tåg på väg från Kalmar till Helsingborg och läser den tänkvärda essän "Män förklarar saker för mig" av Rebecca Solnit (läs den om ni inte redan har gjort det!). Hon inleder med en händelse som har stora likheter med mitt tonårsminne och jag inser att vi alla systrar har åtminstone en stor livsuppgift som aldrig får mattas av: Att stärka unga kvinnor i tron på dem själva. Då kanske de också kan resonera som klubbens gudmor Meg när den färska Kalmarklubben skulle åka buss till Paris för ett Soroptimistmöte: "En manlig busschaufför? Varför då? Jag tar busskort i stället så är vi enbart kvinnor ombord."

  5 Kommentarer

Jämställdhetsrådet Maj 2017

Publicerat tisdag 23 maj 2017 kl: 23:31 Sara Nilsson
maj 2017

Den 15 maj deltog jag som ersättare för Elisabet Kwarnmark i Jämställdhetsrådet som är Socialdepartementet och Åsa Regnér (Barn-, äldre, och jämställdhetsminister) ansvarsområde. Jämställdhetsrådet har sedan 1983 samlat särskilt inbjudna representanter för olika organisationer som arbetar med jämställdhetspolitiska frågor, politiska partier samt arbetsmarknadens parter. Då lyfts viktiga och aktuella frågor inom jämställdhetspolitiken.

 

Under mötet avhandlades Svergies arbete vid CSW 61 i New York i mars. Årets tema handlade om arbetsmarknad och sysselsättning En av de politikområden som den svenska delegationen drev under CSW var att prostitution och människohandel inte är en sysselsättning utan en exploatering. Om detta talade Regnér inför säkerhetsrådet, den moderna tidens slaveri under väpnade konflikter. Hur kvinnor, barn och ibland män är slavar för sexuella ändamål. Förhandlingarna som skall resultera i ”agreed conclusion” var svåra. Dokumentet som skall hjälpa stater, organisationer, NGO mfl att förverkliga handlingsplanen försvagades i skrivningar som kan resultera i inskränkningar  i kvinnor och flickor mänskliga rättigheter.

 

Vidare informerade Regnér att  Jämställdhetsskrivelsen (Mål, myndighet och medel) är tagen i riksdagen vilket ger ett gott stöd i det fortsatta arbetet för jämställdhet.. Vidare inrättas en Jämställdhetsmyndighet den första januari 2018 och den kommer att vara placerad i Angered. Just nu pågår rekrytering av Generaldirektör.

 

Jämställdhetsrådet kommer att ersättas av Sakråd. Regeringen har beslutat en ny samarbetsform med civila samhällets organisationer som heter Sakråd. Man vill i högre utsträckning göra dessa till aktiva agenter i departementets processer när frågor eller arbeten skall beredas. Idag är det i hög utsträckning en monolog. Tanken är att samla aktörer, experter och organisationer kring avgränsade frågor och arbeten för att ha arbetsmöten. Alla som idag är med i Jämställdhetsrådet kommer att få anmäla de teman där man anser att man själv har kunskap och kan bidra på ett produktivt sätt. Alla kommer därmed inte att bli bjudna till alla Sakråd.

 

http://www.regeringen.se/regeringens-politik/feministisk-regering/

 

/Sara Nilsson

  0 Kommentarer