Soroptimistklubbars blogg

to violence

Publicerat fredag 20 april 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
apr 2018
Violence = VÅLD?

 

“Soroptimist say no to violence against woman and girls!”  SIBGI hemsida, den 2.4.2018
“Soroptimister säger NEJ TILL VÅLD MOT KVINNOR OCH FLICKOR!” (Citat från SIGBIs hemsida 2 april 2018)

 

Borde vi inte säga NEJ TILL ALLT VÅLD?

  0 Kommentarer

POWER

Publicerat tisdag 10 april 2018 kl: 10:20 Ruth Freter
apr 2018

Power

Bilden visar kvinnor i Istanbul som den 8 mars 2018 – Internationella kvinnodagen - marscherar mot våld - särskilt våld mot kvinnor i nära relationer. Dessa demonstrationer blev förbjudna och upplösta både under 2016 och 2017.


Makt?  Vi är många? 

  0 Kommentarer

Soroptimistloppet 2018

Publicerat söndag 8 april 2018 kl: 16:57 Anita Daun
apr 2018

Soroptimistloppet 8 september2018
För sjätte året i rad ordnar Lund soroptimistklubb 
5 km - motionslopp för hela familjen

Spring, lunka eller gå.
Fina priser, lotteri, uppvärmning och underhållning. Ta med picknick-korgen.
Loppet kostar 200:- före 1 september 2018. OBS: Därefter 250:-
Du skall själv betala avgiften till Plusgiro 430 82 38-7.
Anmälan här på internet är möjlig fram till den 6 september 2018 kl. 21:00. 
Därefter sker anmälan på plats i stadsparken fram till 11:45.

Allt överskott går oavkortat till våra projekt.

Vill ni nå oss, sponsra loppet eller bidra till våra projekt, skicka ett mail till: info@soroptimistloppet.se   
Alla bidrag tas tacksamt emot - plusgiro 4308238-7

Flyer

  0 Kommentarer

Glad Påsk

Publicerat lördag 31 mars 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
mar 2018

 

Glad Påsk Frohe Ostern Happy Easter

  till  alla SOR systrar

  

 

 

 

  0 Kommentarer

Arbetsdagarna i Göteborg och Stockholm

Publicerat onsdag 21 mars 2018 kl: 18:56 Sara Nilsson
mar 2018

Det var två intensiva dagar, först i Göteborg och sedan i Stockholm. Jag har tagit en kort soroptimistisk paus för att återfå kraft och lust att arbeta vidare, jag var sliten efter våra två arbetsdagar, men planerar med att få ut det utlovade materialet innan unionsmötet i april. Materialet kommer vara av en sammanfattande karaktär och där jag särskilt kommer framhålla de punkter som kräver ett nästa steg i form av aktiviteter och beslut.

Min högsta önskan är att vi blir flera som gör detta roliga arbete med att utveckla organisationen tillsammans och jag hoppas att flera av er vill göra det tillsammans med mig och Monica.

Återigen, tack för en en bra start på fortsättningen av vårt arbete!

/Sara Nilsson, Unionens ena programledare

 

  0 Kommentarer

17.17

Publicerat tisdag 20 mars 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
mar 2018

 

Förre några dagar sent flög jag till Amsterdam. Jag var där på två dagarna i nederländska Haarlem att delta i två så kallade “boot camps” på temat “Kommunikation”. Målet med kursen var för mig att försöka förbättra mina kunskaper om och i en globaliserad värld, samt kunna hantera detta på olika språk.

 

På så sätt vill jag också med detta första inlägg presentera mig själv som ny bloggare. Jag är en 65-årig tysk-svenska, nybliven pensionär och sjuksköterska i botten. När jag blev medlem i Soroptimisterna i Linköping funderade jag väldig länge kring mitt deltagande i klubben och organisationen. Vad kan jag bidra med?

Här har ni mig! Jag önskar oss alla en lyckad dialogstart såsom vid 17.17 idag vårens start händer med denna vackra stjärnbild som tidigare publicerats i tidningen ”Zeit”.

Må Soroptimismen lysa och vara aktiv precis som dessa stjärnfall!
  3 Kommentarer

FRÅN MARIA MAGDALENA TILL DOLLY PARTON

Publicerat torsdag 15 mars 2018 kl: 19:23 Sara Gagge
mar 2018
Lördagen den 10 mars firade vi i Ystad Internationella Kvinnodagen. Det var fjärde året som kvinnoorganisationer i staden tillsammans med Freezonen, Brottsoffer- och kvinnojouren Sydöstra Skåne, hyrde in sig på Biografteatern Scala och bjöd på ett omväxlande program.
Dagen inleddes med en tyst minut för Kim Wall och sedan höll Marie Louise Wentzel, soroptimist och ordförande i Freezonen, ett kort inledningstal där hon bl.a berörde “metoo”-rörelsen och dess betydelse.
Därefter höll Monica Sjögren-Nordgren (tidigare soroptimist) ett inspirerat föredrag om Maria Magdalena. Monica är präst och har skrivit flera böcker om historiska kvinnor inom den kristna kyrkan.
Jag sjöng sedan några visor och höll därefter en auktion på konstverk som några Österlenkonstnärer skänkt ( Madelaine Pyk, Hasse Karlsson, Ulf Lundell och Ann Margrete Clarén ). Förtjänsten gick oavkortat till Freezonens arbete.
 
Ja, var kommer då Dolly Parton in???
Varje år har vi haft försäljning av fika under dagen och varje år har Café Diana i Ystad sponsrat med Dolly Parton-kakor. Kakan är en liten, avlång mazarin med två hasselnötter överdragna med choklad....mycket populärt. Dagen avslutades med filmvisning. Freezonen hade lyckats hyra den amerikanska biofilmen Hidden Figurs, Dolda tillgångar, Den handlar om tre färgade kvinnor som visar sig ha oslagbara begåvningar i matematik. De får efter mycket om och men anställning på NASA och kommer därigenom att bli helt avgörande för den lyckosamma uppskjutningen av John Glenn i rymden.
En fantastisk film som alla borde se!

Kerstin Påhlson

  1 Kommentarer

8 mars aktivitet i Karlstad

Publicerat söndag 4 mars 2018 kl: 17:38 Gunnel Barkeby
mar 2018

De två klubbarna i Karlstad är sedan ett antal år tillbaka med i det lokala nätverket Systerskap som sedan 15 år tillbaka ordnar aktiviteter i anslutning till 8 mars. I år innebär det ett föredrag av Stina Wollter, musikunderhållning med bandet Tjejkraft samt en manifestation på Stora torget där Tjejjouren är huvudansvarig. Dessutom är nätverket medarrangör till en Riksteaterföreställning "vi skulle ha spelat Lysistrate" den 9/3.

Se bifogade programblad (tryck på ordet)

  0 Kommentarer

8 mars Hörby

Publicerat tisdag 27 februari 2018 kl: 17:12 Magdalena Stjerndahl
feb 2018

  0 Kommentarer

8 mars i Hörby med Emma Leijnse

Publicerat lördag 24 februari 2018 kl: 14:35 Lena Lannerheim
feb 2018

Vi i Höör-Hörby Soroptimistklubb firar den Internationella Kvinnodagen på kvällen den 8 mars med början kl 19. Den blir garanterat intressant! Alla är välkomna till Hörby kommunhus, Ringsjövägen 4.

Under kvällen bjuds på aktuella teorier om vad det nya utbildningsgapet mellan kvinnor och män riskerar att leda till. Emma Leijnse, journalist och författare har rest genom Sverige för att undersöka hur samhället förändras när utbildningsgapet ökar. Hon lyfter fram forskning på området, levandegör människorna bakom siffrorna och beskriver vad som förmodligen händer när kvinnorna tar över.

De välutbildade kvinnorna i medelklassen är det nya kunskapssamhällets vinnare, de lågutbildade männen dess förlorare. Samhällets absoluta topp består fortfarande av män, men de dominerar också den grupp i botten som saknar utbildning och som blir allt tydligare avskuren från resten av samhället. Pojkarna som misslyckas i grundskolan riskerar att bli utan både jobb, partner och barn. Deras utanförskap är en av vårt tids stora utmaningar.

Under kvällen delas vårt SIV-pris ut till en speciell kvinna. Vi bjuder dessutom på fri entré och eftersits med diskussion och fika för 20:- och inte minst blomsterauktion på dekorationerna! Insamlade medel går efter önskemål från Emma L till Rädda Barnen. Som sagt: Välkommen!

  1 Kommentarer