Soroptimistklubbars blogg

Tolv soroptimister på besök i Tanzania med Solvatten

Publicerat lördag 15 september 2018 kl: 16:58 Lena Lannerheim
sep 2018
Annica Triberg i Kalmarklubben har skrivit en artikel om sitt och elva andra soroptimisters besök i staden Ihushi i västra Tanzania. Var och en hade en solvattendunk i handbagaget för att den inte skulle försvinna i godshanteringen. Min uppmaning till er alla är att läsa den i tidningen Tara nr 11, sidorna 34-38 (vars framsida visserligen inte är särskilt soroptimistisk denna gång). FEM sidor 'soroptimism' till yngre kvinnliga läsare. Fantastiskt bra gjort, Annica! 

  1 Kommentarer

Soroptimistloppet 2018

Publicerat tisdag 21 augusti 2018 kl: 12:52 Anita Daun
aug 2018

Välkomna till Soroptimistloppet 2018

OBS

fr. o m 1 september kostar loppet 250:-

 

Anmäl er nu för 200:- på

www.soroptimistloppet.se

 

FLYER 2018.pdf

Lunds Soroptimistklubb och Motionslopp 2018.pdf

 

Video

 

 

 

 

 


  0 Kommentarer

Besök hos soroptimister i Brasov/Rumänien

Publicerat fredag 20 juli 2018 kl: 18:00 Mihaela Aquelius
jul 2018

Resor, ett ypperligt tillfälle att besöka och lära känna soroptimister

Jag är en lyckligt lottad person som har förmånen att resa en hel del både i jobbet och privat.

Att vara soroptimist innebär bland annat att man har tillgång till ett världsomspännande nätverk av yrkesverksamma kvinnor, ett nätverk av vänner som välkomnar en hjärtligt om man önskar besöka dem. Jag har alltid blivit mottagen med öppna armar och är alltid överväldigad av det bemötande jag får.

Under en semestervecka i början på sommaren reste jag med min familj till Rumänien. Jag tog då tillfället i akt att besöka soroptimistklubben i Brasov eller Kronstadt som det hette på medeltiden.

Under federationskongressen i Amsterdam 2009 blev jag bekant med en av systrarna som då var guvernör för den rumänska unionen. Vi höll kontakten via Facebook under alla dessa år. Glädjen var stor då jag träffade henne under guvernörsmötet i Luzern och, eftersom jag visste att jag skulle resa till Rumänien, bestämde vi att vi skulle träffas.

Och så blev det. Jag fick åtnjuta äkta rumänsk gästfrihet. Jag fick träffa denna underbara soroptimist, Rodica, i hennes hem och blev bekant med hennes make, en riktig soroptimist-anhängare som följer med henne på alla soroptimist-sammankomster ute i världen, om han kan. Vidare fick jag äntligen IRL träffa en annan av mina FB-vänner, Felicia. Vidare fick jag förmånen att knyta nya bekantskaper, med klubbens nuvarande president och deras kassör.

Det blev en lång kväll, självklart, då mycket finns att dela med sig. Jag blev mycket imponerad av deras engagemang i samhället, deras olika projekt och aktiviteter som anordnas med fokus på aktuella samhällsfrågor. Något som etsade sig fast i minnet var deras stora engagemang i skolorna och arbetet med att upplysa barnen om olika aktuella frågor, som t ex graviditet i ung ålder och trafficking.

Jag blir så inspirerat av möten med soroptimissystrar och är tacksam och stolt över att vara soroptimist.

Med mig har jag även ett uppdrag:  att undersöka om intresse finns i någon klubb i Sverige för en Friendship Link med klubben i Brasov/Rumänien.

Intresserad? Hör gärna av er till mig!

Varma sommarhälsningar,

Mihaela

  2 Kommentarer

New Incoming Soroptimist SI Lund

Publicerat torsdag 14 juni 2018 kl: 14:22 Anita Daun
jun 2018

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubbs majmöte

Publicerat måndag 4 juni 2018 kl: 19:39 Kerstin Pedersen
jun 2018

Foto Catarina Engström

Motala Soroptimistklubb i Hagebyhöga Handelsträdgård

I ljuvlig försommarkväll har Motala Soroptimistklubb sitt majmöte förlagt till denna vackra trädgård.

  0 Kommentarer

Aprilmöte i Motala Soroptimistklubb

Publicerat måndag 4 juni 2018 kl: 19:24 Kerstin Pedersen
jun 2018

Karin Gelander, Fadumo Omar och Ewa Rasch från Motala Soroptimistklubb (foto privat)

 

Motala Soroptimistklubb har haft sitt aprilmöte. Det hölls hos Motala församling där Maria Lidberg berättade om projektet ”Världens kvinnor i Motala” samt om andra aktiviteter som hon arbetar med i församlingen. Klubben firade också att man har vunnit andra pris iSoroptimisternas nationella tävling om ”Bästa projekt”. Motala kom på andra plats med sitt projekt ”Naturkraft” där man i samarbete med Studiefrämjandet har anordnat språkträffar med kvinnor från Somalia.

- Vi har samtalat på svenska om att leva och ha familj i Sverige, relationer, våra olika religioner och vad som förenar oss kvinnor. Vi har skrattat, ätit och umgåtts och vi har lärt av varandra när det gäller kvinnors vardag i Sverige och att vara somalisk kvinna i Sverige, säger Ewa Rasch från Motala Soroptimistklubb.

  0 Kommentarer

Att vara programledare är en tredimensionell upplevelse!

Publicerat lördag 26 maj 2018 kl: 21:49 Sara Nilsson
maj 2018

Att vara programledare är en tredimensionell upplevelse!

 

Under de senaste tolv månaderna har jag i min roll som unionens ena programledare kunnat ta del av klubbarnas arbete genom telefonsamtal, i samtal med er medlemmar eller genom att läsa era programfokusrapporter (PFR). Vi ett antal tillfällen har jag varit en del i arbetet eller fullt ut en deltagare. Vi dessa tillfällen blir arbetet i klubbarna tredimensionellt för mig och när jag deltog i Vattenloppet i Lysekil denna vecka fick alla sinnen vara med. 

 

Det var strålande sol i Lysekil när det tionde vattenloppet skulle gå av stapeln. Från scenen i havsbadsparken kom information från arrangören Lysekils Soroptimistklubb och i år var det deltagarrekord! Det var tydligt att klubbens förberedelser varit noggranna och omfattande och stämningen var både god och familjär och rent av festlig. 

 

Det var fem kilometer som skulle tillryggaläggas genom att gå, lunka eller springa och för min egen del krävdes alla förflyttningssätt för att genomföra ett underskönt lopp. Den goda stämningen, hejaropen efter banan och den stora uppslutningen av deltagare och funktionärer och hjälpande händer gav mig bilden av att soroptimisterna i Lysekil är en del av samhället och en uppskattad samarbetspartner. Att samarbeta med andra på ett sådant sätt att det upprepas eller nästan blir en vana är ett gott betyg. Bra jobbat Lysekils soroptimistklubb! Min upplevelse är att ni sprider kunskap, skapar engagemang och bidrar till vatten och sanitet i Nepal på ett sätt som gläder många.

 

Under årets första kvartal besökte jag Malmö-Limhamn och var gäst hos Kerstin Dahlblom och hennes systrar. Vi diskuterade framtidsfrågor och det var kändes bra att få vara med soroptimister i region syd. I april deltog jag i ett informations/rekryteringsmöte i Norrköping på initiativ av Synnöve Holmström.

 

Med andra ord. Det är viktigt för mig att uppleva ert arbete för att förstå ert arbete. Tack för ett gott arbete kära systrar.

 

Jag och Monica Pavlovic kommer att summera vårt arbete genom att göra en verksamhetsrapport och sedan titta framåt tillsammans med Sandra Gonzales Sköld som valdes in som unionens nya programledare med start oktober 2018. 

Trevlig sommar! /Sara Nilsson, startnummer 484

  3 Kommentarer

to violence

Publicerat fredag 20 april 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
apr 2018
Violence = VÅLD?

 

“Soroptimist say no to violence against woman and girls!”  SIBGI hemsida, den 2.4.2018
“Soroptimister säger NEJ TILL VÅLD MOT KVINNOR OCH FLICKOR!” (Citat från SIGBIs hemsida 2 april 2018)

 

Borde vi inte säga NEJ TILL ALLT VÅLD?

  2 Kommentarer

POWER

Publicerat tisdag 10 april 2018 kl: 10:20 Ruth Freter
apr 2018

Power

Bilden visar kvinnor i Istanbul som den 8 mars 2018 – Internationella kvinnodagen - marscherar mot våld - särskilt våld mot kvinnor i nära relationer. Dessa demonstrationer blev förbjudna och upplösta både under 2016 och 2017.


Makt?  Vi är många? 

  0 Kommentarer

Soroptimistloppet 2018

Publicerat söndag 8 april 2018 kl: 16:57 Anita Daun
apr 2018

Soroptimistloppet 8 september2018
För sjätte året i rad ordnar Lund soroptimistklubb 
5 km - motionslopp för hela familjen

Spring, lunka eller gå.
Fina priser, lotteri, uppvärmning och underhållning. Ta med picknick-korgen.
Loppet kostar 200:- före 1 september 2018. OBS: Därefter 250:-
Du skall själv betala avgiften till Plusgiro 430 82 38-7.
Anmälan här på internet är möjlig fram till den 6 september 2018 kl. 21:00. 
Därefter sker anmälan på plats i stadsparken fram till 11:45.

Allt överskott går oavkortat till våra projekt.

Vill ni nå oss, sponsra loppet eller bidra till våra projekt, skicka ett mail till: info@soroptimistloppet.se   
Alla bidrag tas tacksamt emot - plusgiro 4308238-7

Flyer

  0 Kommentarer