Soroptimistklubbars blogg

Del av ert arbete finns sammanställt i 56 PFR. Tack!

Publicerat fredag 29 december 2017 kl: 11:33 Sara Nilsson
dec 2017

Nu när jag läst igenom alla PFR vill jag dela med mig av något av det jag tagit del av för det ger en känsla av sammanhang och stolthet.

Av de 56 projektrapporterna som ni skickat in är huvuddelen lokala och nationella, en del av ert arbete påverkar kvinnor och flickors liv både hemma och långt borta. Många av era projekt har resulterat i pengar som hjälper på konkreta vis, en del projekt har inte samlat in en enda krona men de har haft stor inverkan på människors liv. Många projekt sker i samarbete med andra organisationer, myndigheter, politiker eller andra soroptimistklubbar (29 stycken) och det är kraftfullt!

 

Jag tänker om oss som en organisation med örat mot marken, en gräsrotsorganisation som inte viker med blicken när samhällets svårigheter kommer inom vårt synfält. Därför kan jag med sådan värme i mitt hjärta ta del av ert arbete med de kvinnor och flickor som genom ert (vårt) arbete får hjälp och stöd. Jag tänker på arbetet som sker för de hemlösa kvinnorna som besöker Klaragården i Stockholm. Där möter de hemlösa kvinnor andra kvinnor som är soroptimister. Soroptimister som vill bidra till att de hemlösa ser på sig själva med andra ögon än vad samhället i övrigt kanske inte gör, som individer med resurser. Eller de soroptimister som i dialog med rektorn för skolan där de verkar, ger stöd till unga kvinnor i behov av extra hjälp att koncentrera sig, bli sedda och få en plats att lära i lugn och ro. En handfull klubbar har valt att rikta sin tid och sin uppmärksamhet mot de kvinnor som flytt till Sverige från krig och terror. Genom att sitta ned tillsammans framför en kopp varm dryck lär de sig om villkoren för dessa kvinnor och kan dela med sig av sin erfarenhet och kunskap om svenska samhället. Avslutningsvis finns det ett antal klubbar som fört fram vår organisation som en organisation som arbetar mot mäns våld mot flickor och kvinnor tillsammans med andra organisationer den 8 mars på Internationella Kvinnodagen. Ni har bidragit till att se våld från fler perspektiv och därmed möjliggjort att fler kan göra ett aktivt val mot våld i sin närhet. Till alla er vill jag säga, i egenskap som unionens ena programledare, tack för ert fantastiska arbete. Ert arbete är kärnan i vår fina organisation, utan ert arbete ingen organisation.

 

Det har gått ut en inbjudan till alla klubbar som heter ”Välkommen till arbetsdag kring soroptimistklubbarnas arbetsformer”. Jag hoppas att alla klubbar har möjlighet att delta med två personer för där kommer vi att arbeta med synen på projekt och vilket stöd ni behöver av unionens, det vill säga unionens programledares arbetsformer.

 

Jag önskar er ett Gott Nytt 2018!

/Sara Nilsson, Tärnaby, 2017-12-29

 

  4 Kommentarer

Julfest hos Stockholm-Ekerö

Publicerat tisdag 19 december 2017 kl: 19:55 Gunnel Barkeby
dec 2017

Den 12 december samlades 16 systrar och 5 gäster till en julfest i SVHP:s lokaler i Nockeby. Extra roligt var att Kirsten, vår hedersmedlem, kom till festen.

Efter mingel,  ljuständning och glögg åt vi räkkanapéer och därefter fisk med jättegod hummersås, potatismos och sallad. Under middagen berättade presidenten för våra gäster lite om soroptimismen i allmänhet och om Ekerös pågående projekt i synnerhet. Våra gäster presenterade sig med ett par ord vardera och även vi systrar bidrog med att berätta om oss själva. Vi till och med sjöng "Hej tomtegubbar"  även om glasen inte innehöll starkare varor än vin. Kaffet intogs med kaka i ett annat rum där en auktion av medhavda julklappar inbringade över 1400:- kronor. 

Kvällen avslutades med att Jolanta presenterade programmet för 2018 där allt lät mycket intressant, även om allt ännu inte fallit helt på plats. Det verkar som gästerna tyckte det var trevligt och vi hoppas få se dem på fler möten.

Bifogad ser ni en bild på Kirsten samt på festbordet.

               

Tack till Gunnel Bodin för att du gör dessa fina julmöten möjliga både vad gäller mat och miljö!

 

Vid pennan Inger Olofsson/Gunnel Barkeby

  0 Kommentarer

Julmöte i Motala Soroptimistklubb

Publicerat måndag 18 december 2017 kl: 10:47 Kerstin Pedersen
dec 2017

Program: Vi börjar kvällen med ljuständning. Catarina Engström hälsas välkommen tillbaka in i klubben med en ljusring bildad av alla systrar.

Vi bjuds på glögg och pepparkakor följt av julgröt med skinksmörgås. Saffranskaka till kaffet.

Vår Syster Inger hälsar Julen välkommen, läser betraktelsen och tillsammans sjunger vi julens psalmer.

 

10min: Ulla-Karin berättar om sin Soroptimistresa under åren. Platser som hon aldrig skulle besökt om hon inte varit Soroptimist, vänner som hon fått på de olika platserna. 

Resorna har bl.a. gått till Rovaniemi i norra Finland, Danmark och Island. Ulla-Karin har också varit på språkresa i Soroptimismens anda i York, England. 

Hon uppmanar oss alla att ta vara på de tillfällen som ges för att träffa Systrar på nya platser.


Mötesförhandlingar


Efter mötet fick vi dela upp oss på tre bord och spela julklappspelet. Vilken fantastisk avslutning på vårt Soroptimistår 2017. Många riktigt glada skratt då “brutala” systrar kivandes om julklapparna på respektive bord


 Kvällen  avslutade med 20:an-lotteriet

 

En mycket trevlig julavslutning

 

  0 Kommentarer

Decembermöte i Falun

Publicerat söndag 17 december 2017 kl: 11:45 Marianne Westman
dec 2017

Decembermöte  Falun

Dagen före Lucia hade Faluklubben sin månadsträff och inte mindre än tre olika aktiviteter pågick. Eller kanske fyra är mer sanningsenligt! 

Vårt eget projekt att hjälpa kvinnor som hastigt hamnar i skyddat boende (i klubben går det kort och gott under namnet 'Kvinnofrid') fick bidrag med insamlade julsaker att pryda bostäderna med. Denna insamling påbörjades redan i november och många julprydnader finns därför redan i bostäderna!

Dessutom gav alla  på mötet  100 kr i julklapp och i år ska dessa pengar användas till att sätta lite guldkant på dessa kvinnors vardag. Det bli ett personligt 'kit' med lotion/schampo mm, samt lite god julchoklad till de olika lägenheterna.

Våra senaste stipendiater (2016) bedriver hjälpverksamhet i Falun och Borlänge. Familjer som hamnat på obestånd kan få hjälp med mat, kläder mm. Dessutom delar organisationerna ut julklappar till dessa familjers barn och vi Soroptimistsystrar lämnade inslagna julklappar till utdelningarna som sker 22 december i respektive stad.

Den fjärde aktiviteten då? Ja, den kan vi nog inte skriva någon PFR på, med det var att vi som alltid hade det väldigt trivsamt medan vi åt julgröt och skinksmörgås hemma hos en av systrarna! 

GOD JUL önskar  alla FaluSoroptimister

  1 Kommentarer

Månadsmöte med julstämning hos soroptimisterna i Hässleholm

Publicerat fredag 15 december 2017 kl: 15:40 Mihaela Aquelius
dec 2017

Julfesten tillsammans med klubbsystrarna är något som vi alla ser fram emot. I år anordnades julfesten på Hässleholmsgården, förr Hässleholms säteri med anor från 1500-talet.

Vi fick denna kväll vistas i en av flygelbyggnaderna som är från 1780-talet.

Värdinnorna dukade långbord och pyntade bordet med granris och röda, svenska äpplen. Massor med levande ljus tändes vilket förhöjde stämningen.

Hedersgäst denna kväll var Elsa Bengtsson, en av de systrar som var med när klubben chartrades och som drog sig tillbaka från klubblivet när hon fyllde 80 år. Trots sina snart 85 år är Elsa vid god vigör och hon var väldigt glad att ha blivit inbjuden till vår julfest.


Även i år hade vi knytkalas med utsökt svensk julmat, men också ett och annat utländskt inslag.

Mötet öppnades högtidligt med ljuständning. Det gjordes även ett blygsamt försök att sjunga ”The Soroptimist symphony”, men utan en erfaren körledare, fick vi inte riktigt fart på sången. Alla lovade dock träna hemma, för att vara väl förberedda för nästa uppvisning.

Efter att ha åtnjutit av det fina julbordet, blev det information om aktuella soroptimistärenden, uppföljning av eget projekt, framtidssatsningar, motion från klubben mm. Vid kaffet kom Tomten och alla duktiga systrar fick var sin välförtjänt julklapp. Det är något som händer när julklappar delas ut, alla blir plötsligt så uppspelta.

Eftersom mycket mat blev kvar på julbordet, auktionerades allting och en fin summa pengar fyllde på vår klubbkassa.

Kvällen blev lång som det brukar vara på december månadsmöte. Glada, nöjda och belåtna körde systrarna i mörkret till sina hem.            God Jul, allesammans!

  1 Kommentarer

Motalaklubben novembermöte

Publicerat fredag 1 december 2017 kl: 13:15 Kerstin Pedersen
dec 2017

Motala Soroptimistklubb höll sitt novembermöte på Akademibokhandeln i Motala där Åse Julander med dotter Elin berättade om höstens nyheter i böcker och spel och gav oss många bra  julklappstips. Kvällen avslutades med sedvanliga förhandlingar och lotteri.

 

 

     President Karin Gelander till vänster samt Akademibokhandelns ägare Åse Julander

 

 

                              Här är några av medlemmarna under kvällens möte

  0 Kommentarer

Årsmöte i Motala Soroptimistklubb

Publicerat fredag 1 december 2017 kl: 13:11 Kerstin Pedersen
dec 2017

Årsmöte hos Motala Soroptimistklubb

Motala Soroptimistklubb har haft sitt årsmöte. Mötet startade med god mat och dryck, sedan hölls sedvanliga årsmötesförhandlingar. Catharina Gunnarsson avtackades efter sina två år som president. Under hennes presidentskap har klubben firat fyrtioårsjubileum samt arrangerat ett regionsmöte för Soroptimistklubbarna i Region Öst. Till ny president valdes Karin Gelander.

 

  0 Kommentarer

Ljusmanifestation i Hässleholm

Publicerat måndag 27 november 2017 kl: 13:46 Mihaela Aquelius
nov 2017

Foto: Benjamin Aquelius

25 november - Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor är enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, oavsett om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang. Statistik visar att en av tre flickor eller kvinnor upplever våld i sitt liv. Detta säger vi Nej till, det kan inte fortsätta.

Soroptimisterna i Hässleholm tillsammans med lokala FN-förbund, Frida Kvinnojour och Zonta deltog i en ljusmanifestation som markerar den Internationella dagen för avskaffandet av våldet mot kvinnor. Representant från Frida Kvinnojour höll ett kort tal och belyste situationen i vår kommun och efterlyste bättre samarbetet och mer handling från politisk håll.

De gravljus som tändes vid Speakers corner markerar de liv som har gått till spillo i vår kommun bara under det senaste året som följd av männens våld mot kvinnor.

Soroptimisterna i Hässleholm svarar på appellen #16Days of activism och bidrar till kampanjen #orangetheworld. Vi bär orange för att markera vårt stöd till kampanjen och står upp och med eftertryck säger NEJ mot allt våld mot kvinnor.  

Foto: Benjamin Aquelius

  1 Kommentarer

Lysekilsklubbens novembermöte

Publicerat måndag 20 november 2017 kl: 16:04 Barbro Bergström
nov 2017

Lysekilsklubbens novembermöte 2017-11-08

Ett för oss oprövat sätt att träffa presumtiva nya medlemmar i vår klubb ägde rum på Röe gård under temat ”Mingelträff med Afternoon Tea”. Vi har helt sonika ändrat på sättet att bjuda in våra gäster. Anledning till ”nytänket” är unionsstyrelsens appell att öka medlemsantalet i Sverigeunionen.

Efter diskussion på septembermötet, i storgrupp och i bikupor, kom vi fram till denna modell. Vi skulle var och en bjuda in en gäst eller två för att förhoppningsvis öka intresset för medlemskap i Lysekils Soroptimistklubb och i Sverigeunionen. Tillfälle för gemensam inbjudan bestämdes till novembermötet. I samband med kallelsen till mötet bad vår nytillträdda president Lena Fischer att några av oss skulle hålla en kortare information (3-5 min) om olika delar.

Lena inledde mötet med att säga några ord om Soroptimismens syften och därefter hade vi en presentationsrunda. Samtliga presenterade sig var och en med namn och profession. En syster berättade därefter om vår klubbs tillkomst, vi firar 25 årsjubileum i maj månad nästa år! Den syster som i mångt och mycket skött kommunikationen med våra projektmottagare berättade om det arbetet. En syster som kom inflyttande till Lysekil för ca 20 år sedan och tidigare tillhört Göteborg-Mölnlycke klubben, förklarade fördelarna med att från att inte ha några kontakter i kommunen till att helt plötsligt ha 23 stycken, när hon blev medlem i Lysekil. Vår strävan att göra oss synliga i media på olika sätt beskrevs av en syster. Den syster som initierat och tillsammans med många genomfört vårt ”Vattenlopp” nio år i rad, berättade om detta och en syster förklarade hur Soroptimismen är organiserad, internationellt, på federationsnivå, nationellt, regionalt och lokalt samt att allt arbete inom Sverige sker på ideell basis liksom att unionsstyrelsen verkar under två år. Den nuvarande består av medlemmar från Region Väst. Den första oktober nästa år är det Region Syd som tar över.

Dessutom hade vi den stora glädjen att få träffa och lyssna till Annie Dewill. Hon var den kandidat Lysekils klubben nominerade till Soroptimist Nordic Leadership Academy på Ölands folkhögskola i somras. Hon blev antagen till utbildningen och beskrev på ett mycket trevligt sätt sina fem intensiva och faktaspäckade dagar i slutet av juni. Annie var mycket glad och tacksam att vara en av tjugofem unga kvinnor som fått denna möjlighet.

De korta informations inslagen om Soroptimismen fördelades ut över kvällen och mellan intagandet av allt gott som bjöds på Afternoon Tea hade systrar och gäster möjlighet att prata och svara på ev frågor.

Tilläggas bör att även gästerna fick betala för sig, något man var informerad om i samband med inbjudan.

Vi hade ett tiotal gäster som kom och fler som skulle vilja komma men inte hade tillfälle just denna kväll. De kommer naturligtvis att bjudas in framöver.

Vi hoppas och tror att flertalet av våra gäster är framtida systrar. Att vi när vi nått 30/6 2018 är fler än en medlem mer än 30/6 2107!!

 

 

 

 

 

  3 Kommentarer

Regionmöte i Gävle

Publicerat torsdag 9 november 2017 kl: 01:00 Hanna Sörendal
nov 2017

Alldeles i början av hösten hade Gävleklubben det stora nöjet att hälsa Region Mitt-klubbarna välkomna till Regionmöte. Många systrar från runt om i regionen vigde en lördag åt att lyssna på intressanta presentationer och delta aktivt i olika diskussioner och grupparbeten. Unionspresidenten Kärstin Jacobsson fanns på plats liksom unionens programledare Sara Nilsson.

Eva Holmberg Tedert berättade mycket engagerat om sitt arbete i Föreningen för gatubarn i Nepal som driver barnhem och bland annat hjälper till med att utbilda unga kvinnor till barnmorskor. Eva reser själv till Nepal ett par gånger varje år och är konkret involverad i driften av barnhemmen såväl som insamlandet av pengar till utbildning.

Det blev en mycket lärorik dag med aktiva och glada deltagare som var mycket generösa med att dela med sig av goda exempel. Tillställningen avslutades med ett mycket välbesökt och trevligt "hemma hos".

 

  0 Kommentarer