Soroptimistklubbars blogg

Motala Soroptimistklubb

Publicerat torsdag 11 juli 2019 kl: 19:42 Kerstin Pedersen
jul 2019

 

Motala Soroptimistklubb

Den 10 juli bjöd vår syster Lise-Lotte och hennes man på ett trevligt sommarmöte med läcker buffémat på sin alldeles nya, stora och härliga veranda, som vi då fick äran att inviga.

 

Mycket prat och glada skratt, det diskuterades allt mellan himmel och jord, Vädret, TV-serier, P1:s sommarvärdar, trädgårdar, barn och barnbarn, klubbens projekt i höst, ev deltagande i julmarknad som tidigare år mm mm

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb Stipendieutdelning

Publicerat fredag 7 juni 2019 kl: 19:33 Kerstin Pedersen
jun 2019

 

Utdelning av Motala Soroptimistklubbs stipendie till studenten Klara Roshamn, Platenskolan Motala 
”För det engagemang och driv hon har visat i olika sammanhang under sina tre år på Platengymnasiet för flickors och kvinnors rättigheter”

 

            Klara Roshamn stipendiat och Leena Bengtsson Motala Soroptimistklubb 

  0 Kommentarer

Motala Soroptimistklubb månadsmöte maj 2019

Publicerat fredag 31 maj 2019 kl: 09:53 Kerstin Pedersen
maj 2019

Månadsmöte i Motala Soroptimistklubb

Onsdag 29 maj höll Motala Soroptimistklubb sitt månadsmöte i konstnär Hans Ströms Ateljé  & Galleri i Motala

Konstnären Hasse Ström tillsammans med sin fru Anette och hunden Hulda välkomnade oss till AteljénHan berättade om sitt konstnärskap och speciellt den teknik han använder sig mest av; lågrelief. För att forma figurerna på sina tavlor använder han italiensk vit lera. Det finns ett stort intresse från andra konstnärer hur han bygger upp sina tavlor. Hasse vet ingen annan konstnär i hela Europa som använder sig av samma teknik. Spacklar ut och trycker ut leran med fingrarna. Hasse visade oss också runt i sitt galleri fyllt  av reliefmålningar, tuschteckningar, målningar mm.

Önskemål finns att göra en utställning omkring Vikingatidens kultur, då detta är ett stort intresse.

Hasse är ute bland skolor och har workshop bland elever med fina tavlor som resultat. 

Samtliga tavlor har en tanke och ett namn. Ex 7714 En tavla med motiv från den varmaste dagen 7juli 2014. 

Jazz är ett stort intresse. Både lyssna, spela och måla musiker.

Håller alltid på med flera alster samtidigt och växlar mellan jordfärger och skarpa färger. Vill gärna se hur konst utvecklas under tid.

Ett intressant och underhållande föredrag.

 

 

 

 

  0 Kommentarer

Vattenloppet; succe med 600 anmälda

Publicerat torsdag 23 maj 2019 kl: 19:52 Eva Möllborg
maj 2019

Den 22 maj chartrades Lysekils Soroptimistklubb för 26 år sedan och  i år firar vi dagen med att anordna Vattenloppet igen. Lokaltidningen , Radio P4 var på plats och bloggaren Glicko https://glicko.me/ för att dokumentera vårt arrangemang och numera startskottet på sommaren i Lysekil. 

All planering och arbete mynnar ut i några intensiva dagar med förberedelser för själva dagen vi väntat på. Under tidiga våren väntar vi först på svar från sponsorerna- vill ni vara med igen och Lysekil lokala företag ställer verkligen upp. Tack för det .

 I ett senare skede börjar vi oroa oss för om anmälningarna skall börja komma ? Hur skall det gå. Vi skriver artiklar i vår lokaltidning Lysekilsposten, lägger ut mer och mer blänkare på Facebook och Instagram samt självklart mun mot mun metoden . Sista veckan innan loppet andas vi ut och ser att vi kommer få ett arrangemang med stor uppslutning. Årets lopp gick i gråmulet väder med bitande vind från sydväst men fullt med promenerande, hundrastande , barnvagnsspringande , motionärer och elitlöpande deltagare som hyllades runt banan av påhejande Lysekilsbor. 

Efter loppet  pustar vi arnagörer ut samlar ihop allt material och lördom. I år bjöd vår president Lena Fischer på "after run" för oss i klubben. En stund att varva ner och samla erfarentheter för kommande lopp.  Under kommande höst tar vi beslut om vilka projekt vi vill stötta kommande år. 

 

 

  2 Kommentarer

Tidningsreportage Motala Soroptimistklubb

Publicerat torsdag 23 maj 2019 kl: 12:12 Kerstin Pedersen
maj 2019

  1 Kommentarer

Lysekils månadsmöte i april och förberedelser för Vattenloppet 2019

Publicerat torsdag 2 maj 2019 kl: 11:56 Eva Möllborg
maj 2019

På vårt ordinarie aprilmöte den 4 april gav Annelie en intressant redovisning om sim månad i Kapstaden Sydafrika .

Via sitt arbete inom Västra Götalands regionen har hon tillsammans med ett team av tandläkare och tandsköterska fått möjlighet att under en månad arbeta på en klinik i en av staden kåkstäder.  Arbetet på denna klinik skiljer sig markant från det vanliga arbetet här i Sverige.  Den mesta vården bestod i tandutdragningar även om Annelie fick möjlighet att även ge förebyggande våd.  Resan och arbetet var mycket givande men också påtagligt annorlunda.

Klubben beslutade också om vilka projekt som klubben skall stötta med hjälp av intäkterna från 2018 och det blev Senapsfröet i Swaziland, Solvatten och ett lokalt nytt projekt .

Under mötets andra hälft gick vi igenom vår checklista för Vattenloppet så alla förberdelser börja bli klara och vi väntar nu spänt på att anmälningarna skall börja ramla in.

  1 Kommentarer

Pris för bästa blogg

Publicerat söndag 28 april 2019 kl: 08:03 Kerstin Pedersen
apr 2019

På unionsmötet i Hässleholm fick Motalaklubben pris för bästa och  mest frekventa bloggen

TACK!

 

  2 Kommentarer

Utmaning alla klubbar, SNLA

Publicerat tisdag 23 april 2019 kl: 19:19 Gunnel Barkeby
apr 2019

Nu är det dags igen för det gemensamma 5-års projekt vi har med våra systrar i de Nordiska länderna, Soroptimist Nordic Leadership Academy.        

SNLA genomfördes sista veckan i juni 2017 på Öland och samma period förra året i Röros, Norge. Båda utbildningstillfällena har varit en stor succé för de unga kvinnor som fått möjligheten att delta och för Soroptimisterna.
Detta år kommer fem unga kvinnor från varje Nordiskt land, få en utbildning som ger grunderna i ledarskap och personlig utveckling under en intensiv junivecka i Rauma, Finland.
Nu utmanar Lysekils Soroptimistklubb alla klubbar i Sverige. Om vi alla skänker 1 000 kronor per klubb så bidrar vi till att fem unga kvinnor kan delta i Rauma, Finland.
Vi har redan satt in vårt bidrag. Ni hjälper väl till ?!!

Vänligen
Eva Möllborg, Lysekil

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubbs projekt Naturkraft

Publicerat söndag 31 mars 2019 kl: 19:18 Kerstin Pedersen
mar 2019

Motala Soroptimistklubbs projekt Naturkraft

Våra systrar Fadumo Omar och Catharina Gunnarsson i kursen som anordnas tillsammans med Studiefrämjandet för invandrarkvinnor. På torsdagskursen denna vecka syddes klänningar och ändrades gardiner.

 

 

  0 Kommentarer

Soroptimistkväll i Motala Soroptimistklubb

Publicerat söndag 31 mars 2019 kl: 16:00 Kerstin Pedersen
mar 2019

Soroptimistkväll i Motala Soroptimistklubb, marsmötet 2019

 

Kvällen inleddes med sedvanlig ljuständning och president Karin Gelander läste upp våra syften. 12 gäster hälsades välkomna.

Programgruppen

Programmet startade med att Maj Hultin presenterade Programgruppens arbete. Visade också bilder från utvalda möten.

 

Naturkraft

Naturkraft presenterades av Ewa Rasch och Fadumo Omar. De berättade om vårt första ’Projekt Naturkraft’ som vi fick pris för från Sverigeunionen.

De fortsatte med att visa bilder på Naturkraft/Textilkurs och förklarade vårt syfte och mål med aktiviteten. Naturkraft genomförs tillsammans med Studiefrämjandet.

 

Middag

Middag bestående av Potatisgratäng med grillad lax/rostbiff och sallad serverades tillsammans med vin/cider och vatten.

Kaffe och hembakt kaka till efterrätt.

 

 

Solvatten/WANA

Solvatten/WANA presenterades av sekreterare Leena Bengtsson som även visade bilder. Berättade om uppstarten av klubbens kontakter med Tanzania 2007 och projekt som förlängdes och avslutades under åren som gick.

Uppstarten av Solvatten/WANA och uppropet från Unionens Solvattengrupp efter nya projektplatser och då gärna i Afrika.

Leena berättade om resan till byn Oiburkishu och invigning av kvinnohuset i byn och i samband med det även överlämnandet av 10st Solvattendunkar.

Visade upp och demonstrerade för kvällens gäster och systrar hur dunken praktiskt fungerar och vad vinsterna för den enskilda familjen innebär.

Första uppföljningen av projektet har kommit med nöjda användare.

 

Lotteri

200st lotter med fina vinster såldes under kvällen till förmån för Solvatten

 

Mycket prat och glada skratt under kvällen. Systrar som var bordsvärdar tog mycket väl hand om alla gäster/systrar vid resp. bord.

Inbjudna gäster kommer att bjudas in igen av de systrar som bjudit in denna gång.

 

En mycket trevlig kväll som kan upprepas i framtiden.

  2 Kommentarer