Soroptimistklubbars blogg

New Incoming Soroptimist SI Lund

Publicerat torsdag 14 juni 2018 kl: 14:22 Anita Daun
jun 2018

  1 Kommentarer

Motala Soroptimistklubbs majmöte

Publicerat måndag 4 juni 2018 kl: 19:39 Kerstin Pedersen
jun 2018

Foto Catarina Engström

Motala Soroptimistklubb i Hagebyhöga Handelsträdgård

I ljuvlig försommarkväll har Motala Soroptimistklubb sitt majmöte förlagt till denna vackra trädgård.

  0 Kommentarer

Aprilmöte i Motala Soroptimistklubb

Publicerat måndag 4 juni 2018 kl: 19:24 Kerstin Pedersen
jun 2018

Karin Gelander, Fadumo Omar och Ewa Rasch från Motala Soroptimistklubb (foto privat)

 

Motala Soroptimistklubb har haft sitt aprilmöte. Det hölls hos Motala församling där Maria Lidberg berättade om projektet ”Världens kvinnor i Motala” samt om andra aktiviteter som hon arbetar med i församlingen. Klubben firade också att man har vunnit andra pris iSoroptimisternas nationella tävling om ”Bästa projekt”. Motala kom på andra plats med sitt projekt ”Naturkraft” där man i samarbete med Studiefrämjandet har anordnat språkträffar med kvinnor från Somalia.

- Vi har samtalat på svenska om att leva och ha familj i Sverige, relationer, våra olika religioner och vad som förenar oss kvinnor. Vi har skrattat, ätit och umgåtts och vi har lärt av varandra när det gäller kvinnors vardag i Sverige och att vara somalisk kvinna i Sverige, säger Ewa Rasch från Motala Soroptimistklubb.

  0 Kommentarer

Att vara programledare är en tredimensionell upplevelse!

Publicerat lördag 26 maj 2018 kl: 21:49 Sara Nilsson
maj 2018

Att vara programledare är en tredimensionell upplevelse!

 

Under de senaste tolv månaderna har jag i min roll som unionens ena programledare kunnat ta del av klubbarnas arbete genom telefonsamtal, i samtal med er medlemmar eller genom att läsa era programfokusrapporter (PFR). Vi ett antal tillfällen har jag varit en del i arbetet eller fullt ut en deltagare. Vi dessa tillfällen blir arbetet i klubbarna tredimensionellt för mig och när jag deltog i Vattenloppet i Lysekil denna vecka fick alla sinnen vara med. 

 

Det var strålande sol i Lysekil när det tionde vattenloppet skulle gå av stapeln. Från scenen i havsbadsparken kom information från arrangören Lysekils Soroptimistklubb och i år var det deltagarrekord! Det var tydligt att klubbens förberedelser varit noggranna och omfattande och stämningen var både god och familjär och rent av festlig. 

 

Det var fem kilometer som skulle tillryggaläggas genom att gå, lunka eller springa och för min egen del krävdes alla förflyttningssätt för att genomföra ett underskönt lopp. Den goda stämningen, hejaropen efter banan och den stora uppslutningen av deltagare och funktionärer och hjälpande händer gav mig bilden av att soroptimisterna i Lysekil är en del av samhället och en uppskattad samarbetspartner. Att samarbeta med andra på ett sådant sätt att det upprepas eller nästan blir en vana är ett gott betyg. Bra jobbat Lysekils soroptimistklubb! Min upplevelse är att ni sprider kunskap, skapar engagemang och bidrar till vatten och sanitet i Nepal på ett sätt som gläder många.

 

Under årets första kvartal besökte jag Malmö-Limhamn och var gäst hos Kerstin Dahlblom och hennes systrar. Vi diskuterade framtidsfrågor och det var kändes bra att få vara med soroptimister i region syd. I april deltog jag i ett informations/rekryteringsmöte i Norrköping på initiativ av Synnöve Holmström.

 

Med andra ord. Det är viktigt för mig att uppleva ert arbete för att förstå ert arbete. Tack för ett gott arbete kära systrar.

 

Jag och Monica Pavlovic kommer att summera vårt arbete genom att göra en verksamhetsrapport och sedan titta framåt tillsammans med Sandra Gonzales Sköld som valdes in som unionens nya programledare med start oktober 2018. 

Trevlig sommar! /Sara Nilsson, startnummer 484

  3 Kommentarer

to violence

Publicerat fredag 20 april 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
apr 2018
Violence = VÅLD?

 

“Soroptimist say no to violence against woman and girls!”  SIBGI hemsida, den 2.4.2018
“Soroptimister säger NEJ TILL VÅLD MOT KVINNOR OCH FLICKOR!” (Citat från SIGBIs hemsida 2 april 2018)

 

Borde vi inte säga NEJ TILL ALLT VÅLD?

  2 Kommentarer

POWER

Publicerat tisdag 10 april 2018 kl: 10:20 Ruth Freter
apr 2018

Power

Bilden visar kvinnor i Istanbul som den 8 mars 2018 – Internationella kvinnodagen - marscherar mot våld - särskilt våld mot kvinnor i nära relationer. Dessa demonstrationer blev förbjudna och upplösta både under 2016 och 2017.


Makt?  Vi är många? 

  0 Kommentarer

Soroptimistloppet 2018

Publicerat söndag 8 april 2018 kl: 16:57 Anita Daun
apr 2018

Soroptimistloppet 8 september2018
För sjätte året i rad ordnar Lund soroptimistklubb 
5 km - motionslopp för hela familjen

Spring, lunka eller gå.
Fina priser, lotteri, uppvärmning och underhållning. Ta med picknick-korgen.
Loppet kostar 200:- före 1 september 2018. OBS: Därefter 250:-
Du skall själv betala avgiften till Plusgiro 430 82 38-7.
Anmälan här på internet är möjlig fram till den 6 september 2018 kl. 21:00. 
Därefter sker anmälan på plats i stadsparken fram till 11:45.

Allt överskott går oavkortat till våra projekt.

Vill ni nå oss, sponsra loppet eller bidra till våra projekt, skicka ett mail till: info@soroptimistloppet.se   
Alla bidrag tas tacksamt emot - plusgiro 4308238-7

Flyer

  0 Kommentarer

Glad Påsk

Publicerat lördag 31 mars 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
mar 2018

 

Glad Påsk Frohe Ostern Happy Easter

  till  alla SOR systrar

  

 

 

 

  0 Kommentarer

Arbetsdagarna i Göteborg och Stockholm

Publicerat onsdag 21 mars 2018 kl: 18:56 Sara Nilsson
mar 2018

Det var två intensiva dagar, först i Göteborg och sedan i Stockholm. Jag har tagit en kort soroptimistisk paus för att återfå kraft och lust att arbeta vidare, jag var sliten efter våra två arbetsdagar, men planerar med att få ut det utlovade materialet innan unionsmötet i april. Materialet kommer vara av en sammanfattande karaktär och där jag särskilt kommer framhålla de punkter som kräver ett nästa steg i form av aktiviteter och beslut.

Min högsta önskan är att vi blir flera som gör detta roliga arbete med att utveckla organisationen tillsammans och jag hoppas att flera av er vill göra det tillsammans med mig och Monica.

Återigen, tack för en en bra start på fortsättningen av vårt arbete!

/Sara Nilsson, Unionens ena programledare

 

  0 Kommentarer

17.17

Publicerat tisdag 20 mars 2018 kl: 17:00 Ruth Freter
mar 2018

 

Förre några dagar sent flög jag till Amsterdam. Jag var där på två dagarna i nederländska Haarlem att delta i två så kallade “boot camps” på temat “Kommunikation”. Målet med kursen var för mig att försöka förbättra mina kunskaper om och i en globaliserad värld, samt kunna hantera detta på olika språk.

 

På så sätt vill jag också med detta första inlägg presentera mig själv som ny bloggare. Jag är en 65-årig tysk-svenska, nybliven pensionär och sjuksköterska i botten. När jag blev medlem i Soroptimisterna i Linköping funderade jag väldig länge kring mitt deltagande i klubben och organisationen. Vad kan jag bidra med?

Här har ni mig! Jag önskar oss alla en lyckad dialogstart såsom vid 17.17 idag vårens start händer med denna vackra stjärnbild som tidigare publicerats i tidningen ”Zeit”.

Må Soroptimismen lysa och vara aktiv precis som dessa stjärnfall!
  4 Kommentarer